woensdag 27 maart 2019
27 maart 2019

VRT voortrekker van twee nieuwe innovatieprojecten

VRT Innovatie lanceert twee nieuwe projecten, in samenwerking met lokale en internationale media- en onderzoekspartners.

Met de steun van Europa en van Google DNI lanceert VRT Innovatie twee nieuwe projecten, in samenwerking met lokale en internationale media- en onderzoekspartners. Het NewsTapas-project focust op de personalisatie van nieuwsberichten en CityStory op digitale stadsverhalen. Daar komt telkens artificiële intelligentie (AI) bij kijken. 

NewsTapas

Het fonds Google DNI verleent steun aan innovatieprojecten bij Europese nieuwsorganisaties. De VRT haalde zo’n projectsteun binnen voor NewsTapas, een onderzoek in samenwerking met Roularta Media Group, met Imec* onderzoeksgroepen van UGent en de VUB, en met ML2Grow, een start-up gespecialiseerd in AI.  

Een gepersonaliseerd aanbod op maat van jouw interesse is stap één, de volgende stap is een nieuwsartikel op maat van jouw context: waar ben je, wat kan je daar doen, waar heb je daar zin in? Waarbij de presentatie ervan aangepast is aan jouw noden.”
Brecht De Caestecker, VRT NWS

NewsTapas mikt dus op meer engagement van de mediagebruiker door inhoudelijke personalisatie. Bestaande aanbevelingssystemen selecteren nieuwsitems die het beste aansluiten bij het profiel van de gebruiker. De nieuwe uitdaging bestaat er echter in om de aandacht van die gebruikers daarna ook te behouden en hun ervaring te optimaliseren.

NewsTapas zal daarvoor tools en technologieën ontwikkelen. Daarbij wordt rekening gehouden met het profiel van de gebruiker én met de context van het gebruik, bijvoorbeeld het type toestel, het moment van de dag of de locatie. Hiermee hoopt NewsTapas de betrokkenheid van de mediagebruiker aanzienlijk te verhogen. Het project gaat van start op 1 mei en zal anderhalf jaar duren.

Meer informatie op de website van VRT innovatie.

CityStory

Het CityStory-project is een Europees onderzoeksproject met een ITEA3** label met geplande deelname van een twintigtal bedrijven en onderzoeksinstellingen uit zes landen. Vlaanderen brengt een team van experten en onderzoekers in,  uit verschillende vakgebieden: media, interactie design, stedelijke architectuur en urbanisatie, en ICT.

CityStory gaat met buurtbewoners op zoek naar de waarde van AI-toepassingen bij het opbouwen van een digitaal verhalenplatform in een stad. Het project wil de verhalen van een buurt op eenvoudige manier capteren, versterken en sociaal deelbaar maken. Dat gebeurt onder meer door een mobiele unit met Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) apparatuur. Gemeenschappen uit Helsinki, Istanboel, Antwerpen, Gent en Mechelen nemen deel.

Het onderzoeksproject CityStory wordt geleid door VRT Innovatie en zal drie jaar lang lopen. De Vlaamse partners zijn: BUUR - bureau voor urbanisme, NXP SemiConductors, Studio Dott, Bits Of Love, de KU Leuven en de VRT.   

Meer informatie op de website van VRT innovatie

 

* Imec is het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen. Imec heeft talloze onderzoekovereenkomsten met universiteiten en elektronicabedrijven van over de hele wereld.

 ** ITEA is een industrie-gedreven Europees ecosysteem voor collaboratieve R&D projecten.  ITEA organiseert elk jaar een Europese projectoproep. De beste projecten kunnen elk in hun eigen land innovatiesteun  aanvragen. In Vlaanderen gebeurt dat bij VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Meer over Innovatie

Van digibeet tot digifan: digitale inclusie voor jong én oud

Digitale Duik: onderzoek ontcijfert belang van digitale inclusie

Feit of fictie: AI als tool om te factchecken

Shot by AI: AI is voor creatieve mediamakers een grote kans

Het ABC van VRT Sandbox

VRT helpt jonge productiehuizen en tech start-ups bij hun eerste stappen en internationale doorstart

VRT op FTI: een overzicht van innovatie in media

VRT-componist Bart Ketelaere: "Op 5 minuten laat ik een AI-stem zingen over eenhoorns en loempia's"