vrijdag 15 maart 2019
15 maart 2019

Radio vanuit een luchtballon

Radio 2 Limburg 'Start je dag' zendt uit vanuit een varende luchtballon op woensdag 18 april van 6.00 tot 8.00 uur

Presentator Daan Masset in de luchtballon

De grootste familie van Radio 2 wordt voor één dag de hoogste familie in Limburg. Radio 2 Limburg-presentator Daan Masset gaat met zijn radiostudio van de grond! Als de weergoden Vlaanderen goed gezind blijven, wordt het programma Start je dag van Radio 2 Limburg op woensdag 18 april vanuit een varende luchtballon uitgezonden. Een technisch huzarenstukje, want nog nooit werd er in België een volledig radioprogramma live vanuit een luchtballon gemaakt. Weerman Eric Goyvaerts stijgt mee op en brengt het weer vanuit de lucht, dichtbij de bron.

Daan stijgt op na 6 uur en brengt tot 8 uur Start je dag varend over Limburg, tussen de 100 en 300 meter hoogte. Welke route de ballon zal volgen, en waar hij zal opstijgen, is volledig afhankelijk van het weer en de wind.

Technisch huzarenstukje

Start je dag trekt er wel vaker op uit. Daan presenteerde eerder al vanuit een kerk, op een schachtbok en vanop een boot. Deze keer neemt de locatie andere - en vooral hogere - proporties aan. Bovendien is radio maken vanuit een varende luchtballon niet evident. Kris Houtmeyers van Step In Balloons vaart al meer dan twintig jaar met luchtballons en werkt graag mee aan deze unieke radiouitzending.

Daan Masset, Radio 2-presentator: "Het is de allereerste keer dat een volledig programma vanuit een luchtballon wordt uitgezonden in België. Kabels kunnen vanzelfsprekend niet. Dat zou verkeerd aflopen! We moeten alles draadloos doen en daarom hebben een heleboel collega's van VRT Innovatie en VRT Sandbox mee geholpen om deze unieke radio-uitzending waar te kunnen maken.

Tim Winters (VRT Radiocontinuiteit en ondersteuning): "Wanneer Radio 2 op locatie uitzendt, nemen zij steeds zware kisten aan materiaal mee om een studio op te bouwen. In een luchtballon zou dit al snel de hele mand innemen. Daarom nemen we een volledig nieuw systeem mee, ontwikkeld door het jonge bedrijfje One Hertz in samenwerking met VRT Sandbox.Dat systeem bestaat uit een tablet met de nodige software en componenten waarmee Daan een volledige radioshow kan maken: compact, licht en gemakkelijk in gebruik. Ideaal dus voor radiouitzendingen op alle mogelijke locaties.”

Volg het live

De hele uitzending is live te volgen on air en online.

Er worden live beelden gestreamd op radio2.be/limburg en op de Facebook-pagina van Radio 2 Limburg.

Over VRT Sandbox

VRT Sandbox zet kortdurende samenwerkingen met startups, kmo’s, en organisaties in de media(tech) op. Tijdens deze trajecten krijgen ze de kans mediainnovaties te testen op de werkvloer van de VRT, in samenwerking met VRT-productieteams. Het opzet van de samenwerking is een positieve uitkomst voor beide partijen. De uitwisseling van expertise en ervaring levert de kmo's en start-ups sterkere mediaproducten en -technologieën op, helpt hen groeien als bedrijf en maakt van de VRT een meer wendbare mediamaker. 

Om ondernemerschap binnen de VRT zelf aan te moedigen, ondersteunt VRT Sandbox ook VRT-collega’s vanuit de Sandbox-werking. Ondernemers binnen de organisatie krijgen op deze manier de kans om nieuwe technologieën en formats te ontwikkelen en uit te testen, aangevuld met een begeleiding op maat. Ga naar http://sandbox.vrt.be voor meer informatie.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Meer over Innovatie

Het ABC van VRT met de V van ... Virtuele producties: Ketnet en VRT Innovatie bouwen unieke interactieve fictiegame

VRT-componist Bart Ketelaere: "Op 5 minuten laat ik een AI-stem zingen over eenhoorns en loempia's"

Van digibeet tot digifan: digitale inclusie voor jong én oud

Digitale Duik: onderzoek ontcijfert belang van digitale inclusie

Feit of fictie: AI als tool om te factchecken

Shot by AI: AI is voor creatieve mediamakers een grote kans

Het ABC van VRT Sandbox

VRT helpt jonge productiehuizen en tech start-ups bij hun eerste stappen en internationale doorstart