Ontdek het weer op je verjaardag, door de jaren heen, op de 'Meer weer'-expo

8 juli 2021 - ‘Meer weer’ is niet enkel een interactieve
weerexpo van Eén. Naast fascinerende weer-weetjes en Instagramable fotodecors kan je er ook een innovatief weerbericht van Karrewiet laten maken. Helemaal op jouw maat.

© VRT

In de expo kan je zelf een persoonlijk weerbericht maken. Dat doe je door je geboortedatum in te geven via een interactief scherm, en vervolgens te ontdekken welk weer het toen was. Daarnaast toont Jelle Mels van Karrewiet hoe het weer op je verjaardag doorheen de jaren veranderd is.  

De uitwerking van het weerbericht maakt deel uit van een Europees onderzoeksproject rond wetenschapscommunicatie, waarvan de VRT  partner is. Daarin verkennen we hoe we wetenschappelijke data - zoals weerdata - toegankelijker en aantrekkelijker kunnen maken voor een breed publiek.

Het persoonlijke weerbericht is een van de resultaten die enkele studenten aan de LUCA School of Arts uitwerkten voor het project. Zij kregen de uitdaging om enkele visuele concepten te bedenken op basis van weer- en astronomische data. Een van hen maakte een geanimeerd verhaal rond de seizoenen, wat samen met VRT Innovatie en VRT NWS verder werd ontwikkeld voor de ‘Meer weer’ expo.

Meer weer in de Karrewiet-app

Het weer op je geboortedag

De Karrewiet-app brengt weerdata op maat van jongeren. Met een weerbericht dat persoonlijk aanspreekt willen we jongeren aanmoedigen om de data te leren begrijpen, maar ook verbanden te leggen met de betekenis ervan in de echte wereld. Zo kunnen ze via het weerbericht ook de evolutie van het weer over hun verjaardagen heen zien. Een evolutie die gepaard gaat met klimaatverandering.

Het Karrewiet-weer is dan ook een voorbeeld van hoe de VRT wil focussen op het belang van interactie in wetenschapscommunicatie en de maatschappelijke impact ervan. Want van het weerbericht tot coronacijfers: wetenschappelijke data maken deel uit van het dagelijkse leven. Als publieke omroep wil de VRT wetenschappelijke informatie en data zo helder en toegankelijk mogelijk maken voor iedere Vlaming.

Samen met Europese partners als LUT University (Finland), Knowle West Media Centre (UK) en de KU Leuven verkennen we binnen het Europees ParCos project de mogelijkheden om het te publiek te betrekken in de communicatie van wetenschap en data. Op deze manier kunnen we diversiteit en inclusie in wetenschapscommunicatie vergroten. Binnen het bredere project gaan we aan de slag met de inzichten om een breed publiek te betrekken in de communicatie van wetenschap en data. Op deze manier kunnen we nepnieuws bestrijden - zoals bij foute interpretaties van de coronacijfers of het ontstaan van desinformatie - en mediawijsheid vergroten.

Lees meer over het project op parcos.eu (in het Engels)

Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

Over de expo ‘Meer weer’!

Familie bekijkt hoe bliksem werkt

‘Meer weer’ expo: Op de expo ‘Meer weer’ kunnen jong en oud onder meer fascinerende weetjes, leuke weerateliers en ‘instagrammable’ fotodecors ontdekken. De ‘Meer weer’-expo dompelt je onder in verschillende weerthema’s. Je ontdekt er alles over natuurfenomenen, aarde, klimaat, sterrenkunde, ruimtevaart, zon, duurzaamheid en zee. Bij de decors lees je ook nog leuke weetjes van Frank Deboosere.

Heb je altijd al eens zelf het weerbericht op Eén willen presenteren? Dat kan! Op de expo kan je net zoals Frank, Bram en Sabine voor een greenkey scherm het weerbericht presenteren. Tot slot kan je verschillende weerscenario’s beleven in augmented reality. Zo stap je op de expo een ruimte binnen en verschijnen er plots verschillende weerelementen zoals een windhoos, een hagelbui, sneeuw, donder of bliksem.

De expo loopt van 3 juli tot 29 augustus van 11 tot 18 uur, in het Kursaal van Oostende.
Meer informatie en tickets via deze link.

Dossier: Innovatie
donderdag 08 juli 2021
08 juli 2021

Meer over Innovatie

Ontdek het weer op je verjaardag, door de jaren heen, op de 'Meer weer'-expo

Puur Hypothetisch

Wat is een podcast? Met de 12 favorieten van Frank Deboosere

#weetikveel op Eén geeft podcast Radio 1 een boost

Wat als artificiële intelligentie een misdaad begaat?

Dertigers breekt alle records op VRT NU

Filip Pletinckx: toekomst van audio in 10 trends

Digitaal radio luisteren in Vlaanderen groeit sterk