woensdag 27 februari 2019
27 februari 2019

Wat leerden studenten tijdens MNM Student Late Night?

Begin februari kregen jonge mediastudenten drie weken lang een intensieve masterclass in de studio’s van MNM voor het studentenproject Student Late Night. 

Studenten van AP Hogeschool (Antwerpen), Howest (Kortrijk), Hogeschool PXL (Hasselt),  Arteveldehogeschool (Gent), RITCS School of Arts (Brussel) en Thomas More (Mechelen)  konden  elk twee dagen een radioprogramma maken.

Hoe hebben de studenten het beleefd? We sprokkelden enkele reacties: 

Thomas More Mechelen

Oona Staes:  “Wat ik heel tof vond was dat je de nodige begeleiding krijgt, maar dat er ook megaveel ruimte is om je creativiteit de vrije loop te laten gaan. Je mag doen wat je wil en vooral je mag gewoon keihard jezelf blijven! Ik mocht met de vlog gewoon mijn ding doen en er mijn persoonlijke touch aan geven. Zalig!

Yoran Chanet:  “Student Late Night was een kinderdroom voor mij! Een uurtje presenteren op nationale radio. Je leert op korte tijd erg veel bij: een goeie tease- en introtekst schrijven,  presentatietechnieken of een Instagram-filmpje maken.”

Lauren Darras:  “MNM Student Late Night leerde me dat niet alles gaat zoals je het in je hoofd hebt gepland. Eens alles uitgeschreven is kan het zijn dat het toch niet goed klinkt voor radio. Het leuke vond ik de reacties die je ziet binnenkomen. Je hebt het gevoel dat mensen echt luisteren. Het interessantste vond ik hoeveel werk er wordt gestoken in een uitzending van een uur. Zowel de presentaties teksten als de vlog, sociale media en regie nemen veel tijd in beslag, maar het eindresultaat is zeker wel bevredigend.”

Elise Van Craen:  “Volledig zelf een programma maken én uitzenden op MNM is volgens mij de kinderdroom van zowat elke radiojournalist in spe. We kregen de kans om al onze kennis en vaardigheden in de praktijk om te zetten. En niet zomaar in de praktijk, gewoon een uur zendtijd op MNM! Iedereen van het team had een belangrijke taak; het ging niet enkel om presenteren maar ook om social media, items, de vlog, luisteraars opbellen, fragmentjes knippen,... Voor elk wat wils. Kort gezegd: een SUPER ervaring!”

Hogeschool PXL Limburg

Stef Pennemans:  “Er hangt een heel jonge en positieve sfeer bij MNM en dat geeft je veel goesting om er deel van uit te maken én het werkt motiverend. Na de eerste redactievergadering voelde het dan ook alsof we thuis waren. Daarnaast had ik niet verwacht dat we zoveel vrijheid zouden krijgen. We hebben heel veel zelf mogen beslissen en dat gaf ook het gevoel dat MNM vertrouwen in ons had en tevreden was met de samenwerking.  Door de constante wisselwerking tussen studenten en MNM-medewerkers hebben we op korte tijd veel bijgeleerd. Enerzijds over hoe we radio moeten maken, tot in de kleine details. Maar ook over het reilen en zeilen bij een radiozender.”

Cédric Pollenus:  “Door zelf twee uur radio te maken en in te vullen, kwamen we te weten dat er meer werk inkruipt dan we misschien op voorhand hadden gedacht. Het is meer dan wat losse praatjes tussen de muziek door. Zo is een planning maken, met een klok, zeer belangrijk. Daarnaast hebben we schrijftaal leren omzetten in spreektaal. Ook achter de schermen is er een heleboel werk dat gedaan moet worden. Ik denk dan meteen aan de posts op Twitter, Instagram, etc... en de regie die tijdens de show nodig is om onder andere bellende luisteraars te woord te staan. Een topervaring waar ik MNM hartelijk wil voor danken!”

Cédric Nijst:  “Student Late Night was een unieke kans om te zien en voelen wat radio maken echt is. Bij mij heeft het ook vooral mijn interesse voor het medium radio aangewakkerd. Voordien was ik alleen bezig met tekst en beeld. Als groep hebben we geleerd om samen te werken, soms onder lichte stress, maar vooral met één doel voor ogen: goede radio maken. ”

Soma Neuts :  “Sinds de MNM-ervaring luister ik op een andere manier naar de radio. Ik heb nog méér respect gekregen voor de job! Als luisteraar stond ik niet zo stil bij de workflow van een radioprogramma en de rol van sociale media. Dat was voor mij heel verrassend en leerrijk om meer inzicht te krijgen in dat werkritme.  Radio maken doe je natuurlijk niet alleen. Ik vind het heel belangrijk om te werken in een hecht team. Het was interessant om te zien hoe we als team stilletjes aan dichter naar elkaar toegroeiden door MNM Student Late Night.”



RITCS School of Arts Brussel

De RITCSers:  “Een fijne ervaring omdat we met onze beide voeten in de echte wereld stonden, we kregen een kijkje achter de schermen. Nu beseffen we hoeveel tijd en werk er in twee uur radio kruipt. We werden goed begeleid en opgevolgd, maar tegelijk mochten we zélf een interessante radio-uitzending maken. We hebben ondervonden dat je op elk moment gefocust moet zijn, want live radio kan fout gaan en dat moet je meteen oplossen. Dat maakt het ongelofelijk spannend! We zijn een leuke ervaring rijker.”

AP Hogeschool Antwerpen

Jarne Rediers :  “De ultieme kans om - toch minstens voor één keer - een groot publiek te bereiken en effectief mensen te entertainen. Studentenradio is tof om te maken, maar je blijft toch altijd een beetje beperkt. Het gevoel dat je programma net iets meer mensen bereikt dan je lector en enkele studenten op school is zalig. Achteraf kreeg ik ook massaal veel reacties van mensen die geluisterd hadden en dat doet goed. Het is ook een must om eens te zien hoe het werkveld er écht uit ziet zodat je weer weet waarvoor je nu net studeert. Een kers op de taart in mijn laatste jaar als student!”

Howest Kortrijk

Docent radio Sofie Verschueren:  “Ik heb mijn gasten met een klein hartje zien binnenkomen en met een grote glimlach zien buiten gaan. Ik hoor hen ook regelmatig tegen anderen vertellen wat voor een schitterende ervaring het was. Afgelopen weekend was het hier opendeurdag en ik kon zo wat gesprekken opvangen, het was bijna aandoenlijk. Ik hoor hen in de les ook vaak refereren naar “bij MNM…”, zo een echte duik in het werkveld is toch echt zeer waardevol. Ze hebben bij momenten gezweet, maar werden daarbij altijd goed opgevangen.”

Laatstejaarsstudent Journalistiek Jarne Pollie:  “MNM Student Late Night was een geweldige ervaring omdat ik voor het eerst op de nationale radio mocht presenteren. Dat gevoel was fantastisch. Het valt te vergelijken met een theaterstuk, waar de acteurs repeteren en zich voorbereiden om daarna het beste van zichzelf te geven voor een publiek. Voor Student Late Night hadden wij een programma voorbereid en dan probeer je het ook op de best mogelijke manier te brengen, voor een heel groot publiek. Dat zorgde voor zenuwen, zeker als mijn eigen naam de eerste keer te horen was, maar daarna gingen de zenuwen weg en was het, mede door de goeie muziek, een uur lang genieten in de studio van MNM. Student Late Night heeft me ook heel wat bijgeleerd. Radio is zoveel meer dan gewoon achter een microfoon gaan staan en beginnen te vertellen. Het is een volledig concept, waar goed over nagedacht moet worden voor zowel het uurtje radio zelf, maar zeker ook voor het online gebeuren. Je probeert een zo groot mogelijk publiek te bereiken met hetzelfde thema, dus moet je voor online iets gelijkaardigs, maar toch anders vinden. Daarnaast moesten we ook nadenken in beelden. Radio is dus zeker veel meer dan geluid alleen.”

Arteveldehogeschool Gent

Joris Malfroot:  “Een tekst schrijven en voorbereiden voor radio is een vak apart. Dat wist ik al, maar na een dagje MNM en een paar uur begeleiding van de MNM-dj’s heb ik nog heel wat bijgeleerd. Na die dag ga ik mezelf altijd de vraag stellen: “Hoe zou je het vertellen op café, Joris?” Niet te ingewikkeld en to the point: een eenvoudige, maar gouden tip. Een ander, belangrijk aspect (voor mij) was het vertrouwen dat ik kreeg, zowel van onze docent als van MNM. De combinatie van een goede voorbereiding, vertrouwen krijgen en plezier maken, heeft me écht warm gemaakt om in de toekomst 'iets' te doen met radio!”

Lukas Moreels:  “Ik heb me ontzettend hard geamuseerd. De sfeer die in het redactielokaal hing zette mij meteen aan om creatief te beginnen denken. Ik vond het super interessant om mee te maken hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Het waren twee intensieve dagen, maar ik zou het zo opnieuw doen!

Elien Dumon:  “Als ik terugdenk aan MNM Student Late Night dan komt er onmiddellijk een glimlach op mijn gezicht. De begeleiding was top, de sfeer zat er direct in en het was een mooie opportuniteit om op een korte tijd veel bij te leren. We mochten letterlijk MNM overnemen voor een uur lang en wie kan dat nu zeggen? We hebben hard gewerkt, veel gelachen en bijgeleerd.”

Over student late night

Zes jaar geleden sloegen MNM en de Vlaamse hogescholen voor het eerst de handen in elkaar voor het studentenproject. Sindsdien heeft het al heel wat jongeren aan een boeiende job bij de radio geholpen. Zowel MNM-dj's Dorianne Aussems, Sen De Paepe als Julie Van den Steen gingen vast aan de slag bij MNM dankzij het project. Ook Kawtar Ehlalouch, die vorig jaar deelnam, is ondertussen elke dag te horen bij MNM. En ook voor jonge talenten Cato Peeters en Maurane Proost was de stage een springplank.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt