woensdag 04 september 2019
04 september 2019

Ontdek de 16 geselecteerden voor de Vlaamse PhD Cup 2019

4 september 2019 - Ontdek de genomineerden van de PhD Cup 2019 

Wist u dat onze reislust ook in het plantenrijk voor een vakantie-uittocht zorgt? En dat homoseksualiteit nergens in West-Europa zo vaak bestraft werd als in laatmiddeleeuws Brugge? En hoorde u al van het bestaan van een cannabisallergie? 

Het zijn maar drie thema’s uit de zestien intrigerende onderzoeken die de selectie van de vierde Vlaamse PhD Cup haalden. Een 10-koppige jury kweet zich van de lastige opgave om 16 deelnemers te selecteren uit liefst 73 inzendingen. Na een beoordeling van de wetenschappelijke cv's en populariserende artikels viel de keuze op Lien Desteghe (UHasselt – UAntwerpen), Jonas Lembrechts (UAntwerpen), Ine Decuyper (UAntwerpen), Leen Sevens (KU Leuven), Maarten Muys (UAntwerpen), Margot Bastin (KU Leuven), Jonas Roelens (UGent), Ellen De Roeck (VUB - UAntwerpen), Heleen Vander Beken (UGent), Stefan Huygebaert (UGent), Simon Geiregat ( UGent), Lisa Demets (UGent), Aron Deneyer (KU Leuven), Pieterjan Verhelst (UGent), Elly Marcq (UAntwerpen) en Kristof Bal (UAntwerpen).

Van aula naar concertpodium 

“Wij, wetenschappers, onderzoeken heus niet alleen voor die kring collega’s uit het veld”, stelt geselecteerde Stefan Huygebaert, een kunsthistoricus die aan de Universiteit Gent bestudeert hoe de overheid kunst in de 19e eeuw inzette om het recht te legitimeren. Toch erkent hij dat de resultaten van onderzoek nog te vaak enkel die vakgenoten ter ore komen. Daar wil de PhD Cup komaf mee maken. De wedstrijd daagt wetenschappers uit om het publiek over hun onderzoek te informeren via een boeiende en begrijpbare presentatie van slechts drie minuten. Ze ruilen daarvoor het spreekgestoelte van hun vertrouwde universiteitsaula in voor het podium van een volle concertzaal. 

Door wetenschappers de principes van storytelling bij te brengen,
helpen we hen om hun onderzoek aan 'gewone mensen' uit te leggen.
Tim Verheyden - VRT NWS

Mediaschool
Om hen hiervoor klaar te stomen, dompelt de wedstrijd de 16 genomineerden onder in een vierdaags mediabad. “Wetenschappers verrichten vaak erg complex onderzoek met heel wat feiten en data, wat het niet altijd even toegankelijk maakt. Door hen onder meer de principes van storytelling bij te brengen, helpen we hen om hun werk aan ‘gewone’ mensen uit te leggen”, aldus VRT-journalist Tim Verheyden. Hij is een van de experten die de onderzoekers zullen leren hoe hun onderzoek helder te presenteren en persinterviews te trotseren. 
 

Dromen van BOZAR
De 8 kandidaten die het beste presteren tijdens de mediaschool verzekeren zich van een plaats in de finale op zondag 6 oktober in de Brusselse BOZAR. Onder het oog van de jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en fysica-professor Vincent Ginis (VUB) strijden. De hoofdprijs: een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School, een ticket om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen en heel wat media-aandacht voor het winnende onderzoek. Ook het publiek krijgt de kans om een publiekswinnaar aan te duiden. De finale is live bij te wonen en zal ook via een livestream te volgen zijn. Alle info & registratie via www.phdcup.be/de-finale

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt