woensdag 03 maart 2021
03 maart 2021

VRT NWS lanceert EDUbox rond artificiële intelligentie

25 oktober 2019 — Naast de content die VRT NWS maakt voor radio, tv en online wil de nieuwsdienst jongeren ook op een andere manier bereiken. Met het educatieve lespakket EDUbox laat VRT NWS scholieren kennismaken met verschillende maatschappelijke thema’s, zoals artificiële intelligentie (A.I.). 

Voor leerlingen en leerkrachten

EDUbox is een interactief lespakket voor jongeren in het secundair onderwijs. Het educatief pakket is gemaakt op maat van jongeren en is ontwikkeld om in te zetten in de klas. EDUbox informeert en inspireert jongeren en stimuleert hen bovendien om zelf aan de slag te gaan.

De leerkracht werkt met EDUbox niet alleen aan de specifieke eindtermen, maar hij of zij bereikt ook verschillende leerplandoelstellingen en vakoverschrijdende doelen. Leerlingen gaan in kleine groepjes aan de slag met een box gevuld met fiches. Die fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Elke box bevat ook een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal. 

Op woensdag 23 oktober stelden VRT NWS en partners de EDUbox artificiële intelligentie voor op de SETT-beurs in Gent. Bekijk de video hieronder:

Videospeler inladen...

Thema Artificiële Intelligentie

De nieuwste EDUbox dompelt leerlingen onder in de fascinerende wereld van artificiële intelligentie (A.I.). Als we naar muziek luisteren op Spotify, naar een serie kijken op Netflix of scrollen door Facebook en Instagram is er een slimme machine die ons gedrag en onze keuzes in de gaten houdt en hieruit bijleert. Dat is erg handig, want zo krijgen we persoonlijke suggesties aangereikt. Maar slechts weinig mensen weten hoe artificiële intelligentie precies werkt. Of hoe het zit met alle doemverhalen die de ronde doen.

Stap voor stap duiken de leerlingen in de achterliggende mechanismen van A.I. en de bijhorende ethische vraagstukken. VRT NWS voorzag het audiovisueel materiaal, met reportages met onder meer Tom Van de Weghe, de expert van VRT NWS die zich een jaar lang aan de universiteit van Stanford (VS) verdiepte in het thema. Hij legt in een video vanuit de VS uit hoe artificiële intelligentie is ontstaan. 

Videospeler inladen...

Samenwerking met partners

De EDUbox rond artificiële intelligentie kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen VRT, het onderzoekscentrum imec en het Vlaamse kenniscentrum rond digitale- en mediawijsheid Mediawijs. Ook RVO-Society, een organisatie die de brug slaat tussen innovatieve kennis en educatie, en Technopolis werkten mee aan deze EDUbox. 

Eerder verschenen er al de EDUboxen ‘Data in de pers’, ‘Democratie’ en ‘Nepnieuws’. 

EDUbox aanvragen?

Zit je met een vraag of wil je een EDUbox aanvragen? Dan kan je voor meer informatie terecht op deze pagina. Of je kan mailen naar edubox@vrtnws.be.

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt