woensdag 03 maart 2021
03 maart 2021

Als leerkracht op zoek naar lesmateriaal?

18 september 2019 - Bent u leerkracht in het secundair onderwijs en bent u op zoek naar lesmateriaal? Of bent u als leerling op zoek naar inspiratie voor een spreekbeurt? Dan is het dossier "VRT NWS en Onderwijs" op www.vrtnws.be zeker iets voor u.

Elke dag wil VRT NWS u, maar ook uw leerlingen, informeren over de actualiteit en hoe we die moeten begrijpen. Nieuws en duiding, dat zijn de kernopdrachten van VRT NWS.

Maar wist u dat VRT NWS ook specifiek inzet op het onderwijs? Ook dat is een prioriteit van VRT NWS: jongeren onafhankelijke, betrouwbare informatie geven rond actuele thema’s, zeker in een tijd waarin sociale media vaak de enige nieuwsbronnen van jongeren zijn. VRT NWS wil niet alleen inzicht en context bieden bij de actualiteit, maar wil ook jongeren leren om kritisch, doelgericht en bewust om te gaan met de media. En dat doen we onder andere via het onderwijs. 

Ga naar het dossier onderwijs op vrtnws.be

Van brexit tot sexting: KLAAR legt het uit

Zo is er KLAAR, een onlineformat voor leerlingen van het secundair onderwijs, waarin gastvrouw Louise Hoedt duiding geeft bij de actualiteit. De thema's die er aan bod komen sluiten nauw aan bij de leefwereld van jongeren, maar ook de hete hangijzers uit het wereldnieuws worden er onder de loep genomen. Van brexit tot sexting: KLAAR gaat er, vaak samen met experten, mee aan de slag. En dat helemaal op maat van de leerlingen. 

Items van KLAAR kunnen worden gebruikt als opstap voor een klasgesprek of inleiding van een lesonderwerp, om een debat in de klas op gang te brengen en polarisering tegen te gaan.  

KLAAR is niet nieuw, maar kon tot vandaag enkel door leerkrachten bekeken worden op Het Archief voor Onderwijs.  Daar komt nu dus verandering in: VRT NWS wil het lesmateriaal breed beschikbaar maken zodat leerkrachten KLAAR-materiaal ruimer kunnen inzetten bij het vervullen van lesopdrachten.

En niet alleen leerkrachten zijn hiermee gebaat. Ook leerlingen kunnen voortaan zelf de filmpjes gebruiken om bijvoorbeeld een spreekbeurt voor te bereiden of taken te maken. Of simpelweg om zich te informeren en zich te verdiepen in de actualiteit.

KLAAR blijft uiteraard ook nog beschikbaar op Het Archief voor Onderwijs, waar u nog andere praktische informatie kan vinden.  

EDUbox stimuleert onderzoekend leren

Naast KLAAR vindt u als leerkracht nog ander interessant lesmateriaal: de EDUbox, een educatief concept dat samenwerkend en onderzoekend leren in kleine groepjes in de klas stimuleert. EDUbox is een fysieke box met fiches, gekoppeld aan een breed digitaal luik op www.vrt.be en YouTube met beeldmateriaal op maat van jongeren.

Elke EDUbox draait om één maatschappelijk thema, waarover we jongeren op een andere manier willen informeren.  Door de EDUbox in de les te verwerken, werken leerkrachten aan een aantal specifieke eindtermen zoals onderzoekscompetenties en mediawijsheid.

Elke EDUbox komt tot stand in samenwerking met externe partners en is gratis of tegen zeer democratische prijzen te verkrijgen.

VRT NWS onderwijsnieuwsbrief

Elke woensdag bezorgt VRT NWS u een selectie van de belangrijkste artikels over het onderwijs, maar evengoed van opinies, analyses of andere informatie, die u als leerkracht kan inspireren.  

Abonneer nu

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt