Boek ‘Media in een samenleving in transitie’ bundelt actueel media-onderzoek

16 november 2021 –  De professoren Tim Raats en Tom Evers, medehouders van de leerstoel Media in een samenleving in transitie, hebben een boek over mediaonderzoek uit. 

Aula

In 2020 heeft de VRT deze leerstoel samen met de universiteiten VUB en de UGent gelanceerd. Het boek “Media en innovatie in een veranderende samenleving” bundelt nu de inzichten van actueel mediaonderzoek dat de VRT met de hele mediasector wil delen. 

Onze media staan vandaag voor gigantische uitdagingen. Businessmodellen worden grondig door elkaar geschud, mediagebruik verschuift van klassieke mediakanalen richting online en mobiel, en lokale mediamerken nemen het steeds meer op tegen internationale spelers zoals Netflix, Facebook of YouTube. Waar we onze favoriete fictiereeksen kijken, welke persoonlijke data we delen met anderen, waar we betrouwbaar nieuws halen en wie beweert geloofwaardig nieuws te brengen: allen zijn ze het laatste decennium aan grote verandering onderhevig. Tegelijkertijd wordt onze samenleving complexer en geconfronteerd met polarisering en de uitholling van het democratisch debat, uitdagingen op het vlak van inclusie en diversiteit, en de blijvende bestendiging van maatschappelijke ongelijkheid.

Het boek ‘Media en innovatie in een veranderende samenleving’ bundelt de resultaten van de leerstoel ‘Media in een samenleving in transitie’, een onderzoekssamenwerking tussen VRT, Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel. Het toont de raakvlakken tussen media-innovatie en maatschappelijke breuklijnen, en welke uitdagingen deze stellen voor de toekomst van het Vlaamse medialandschap.

Dit werk levert een grote bijdrage aan het mediadebat dat we vandaag samen moeten voeren.”

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media

Over de leerstoel “Media in een samenleving in transitie”

Met de leerstoel ‘Media in een samenleving in transitie’ willen de onderzoekers analyseren hoe een mediaorganisatie zich het best positioneert in een veranderende samenleving en een veranderende mediacontext. VRT ondersteunt hiermee de nood naar fundamenteel onderzoek in deze gewijzigde wereld. Wat zal de rol zijn van media? Hoe kunnen we het wijzigende mediagebruik in de vingers krijgen? En hoe kunnen we maximaal maatschappelijk impact hebben in een on-demand wereld? Via deze leerstoel wil VRT van dichtbij de snelle veranderingen in technologie en mediagebruik volgen.  En dit niet alleen voor zichzelf. VRT wil deze inzichten ook delen met de brede sector.

“De inzichten uit dit onafhankelijk onderzoek kunnen Vlaamse mediaorganisaties slimmer maken”, zegt Frederik Delaplace, CEO van de VRT. “Daarom riep de VRT twee jaar geleden de leerstoel ‘Media in een samenleving in transitie’ mee in het leven. In een snel wijzigende samenleving neemt de nood aan onafhankelijke, betrouwbare omroepen alleen maar toe. In de eerste plaats is dit de opdracht van de VRT als publieke omroep maar bij uitbreiding is dit een uitdaging voor de hele Vlaamse mediasector. Daarom delen we de inzichten van dit onderzoek met alle stakeholders in ons medialandschap. Hiermee versterken we elkaar als antwoord op de druk van grote internationale spelers.”

Dossier: Onderwijs
dinsdag 16 november 2021
16 november 2021

Meer over Educatie

Andermans zaken is terug met acht nieuwe afleveringen

Vanaf 10 januari 2022 op Canvas

Over springpaarden, padel en sneakers: het nieuwe seizoen van #weetikveel

Extra week kerstvakantie? Steek iets op dankzij VRT

Wetenschap voor én door iedereen

‘Kunnen zijn wie je bent’: EDUbox maakt thema identiteit bespreekbaar in de klas

Michaël Van Droogenbroeck maakt de balans op van de coronacrisis

Boek ‘Media in een samenleving in transitie’ bundelt actueel media-onderzoek