vrijdag 25 juni 2021
25 juni 2021

MNM-dj's Sander en Laura bezochten alle Vlaamse gemeenten met 'Pauzemobiel'

25 juni 2021 - MNM-dj’s Laura Govaerts en Sander Gillis bezochten de voorbije drie weken voor Marathonradio álle 300 Vlaamse gemeenten. Op vrijdag 25 juni eindigden ze met hun Pauzemobiel in Buggenhout, het geografische middelpunt van Vlaanderen. Hiermee is hun opzet geslaagd!

Pauzemobiel op grote markt in Leuven

De dj’s kwamen de studenten steunen. Letterlijk! Met de Pauzemobiel hielden ze halt in elke gemeente om de studerende student te steunen. 

Voor Laura en Sander  waren het drie intense weken, waar ze enorm van genoten. “Van het kleinste dorp tot de grootste stad: overal zijn mooie initiatieven om jongeren door de blok te helpen. Het was indrukwekkend om met eigen ogen te kunnen zien wat Vlaanderen allemaal doet voor studenten,” zegt dj Sander.

300 Vlaamse gemeenten

Maandagochtend 7 juni trapten MNM-dj’s Peter Van de Veire, Dorianne Aussems en Esther Nwanu ‘Marathonradio 2021’ af in het Marathonradiohuis in Leuven.
Die ochtend werd op de Grote Markt in Leuven ook de Pauzemobiel onthuld door Vlaams minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle, de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani, CEO van de VRT Frederik Delaplace, Niels Destadsbader en Regi.

Met hun busje trokken MNM-dj's Sander Gillis en Laura Govaerts langs álle 300 Vlaamse gemeenten. Ter plekke steunden ze de studerende studenten, boden ze ontspanning en luisterden ze naar hun verhalen. Want studeren doe je nooit alleen!

Videospeler inladen...

Steven Lemmens, nethoofd MNM: “Met Marathonradio maken we al jaren traditiegetrouw radio vanuit het Radiohuis in Leuven. Dit jaar wilden we studenten ook tonen hoe hard we hen steunen, door naar hen toe te gaan. De Pauzemobiel houdt halt in àlle Vlaamse gemeenten en Brussel, om zo dicht mogelijk tot bij alle studerende Vlamingen te komen. Een marathon van drie weken en driehonderd gemeenten, maar dat is meer dan de moeite waard.”

Pauzemobiel groot succes

Sander en Laura vertrokken maandagochtend 7 juni vanop de Grote Markt in Leuven naar de Kust om aan hun tocht doorheen Vlaanderen te beginnen. Elke dag deden ze een 16-tal gemeenten aan. Op onverwachte momenten nam het dj-duo ook de uitzending over vanuit hun mobiele radiostudio. Op vrijdag 25 juni eindigden ze met hun Pauzemobiel in Buggenhout, het geografische middelpunt van Vlaanderen. Hiermee is de opzet van de Pauzemobiel geslaagd.

Feiten en cijfers over de ‘Pauzemobiel’

  • Aantal bezochte steden en gemeente, die ook allemaal studentvriendelijk werden bevonden: 300

  • Aantal live uitzendingen met de Pauzemobiel: 42 

  • Akoestische concerten aan de Pauzemobiel: 5 (Metejoor, Emmy D’Arc, Olivia, de Starlings en Chapter Two) 

  • DJ-sets van Omdat Het Kan Soundsystem: 4 

  • Aantal sportpauzes: 6 (suppen, spikebal, frisbee, arrow tag, zumba en trampoline workout) 

Sander: “Van het kleinste dorp tot de grootste stad: overal zijn mooie initiatieven om jongeren door de blok te helpen. Sportanimators die voor een leuke pauze zorgen, burgemeesters die hun raadzalen openzetten om te blokken, studiemeesters die tussendoor scheidsrechter zijn bij een petanquewedstrijd,… Het was indrukwekkend om met eigen ogen te kunnen zien wat Vlaanderen allemaal doet voor studenten.” 

Laura: “De pauzemobiel leefde echt bij mensen. Sander en ik hebben zoveel persoonlijke berichtjes gekregen met de vraag wanneer we in de stad of het dorp van de luisteraars waren. Het was zo tof om weer naar mensen toe te mogen gaan en om al die studenten in het echt te zien en te steunen.”

Burgemeesters steunen studenten

Laura en Sander bekroonden elke gemeente tot studentvriendelijke gemeenten. Zo kregen alle steden en gemeenten een bordje met opschrift ‘hier steunen we studenten’. De burgemeesters konden dit bordje ophangen en zo laten zien dat ook zij meeleefden met de studenten. Verschillende burgemeesters kwamen dit bord persoonlijk afhalen bij de twee MNM-dj’s.

 Burgemeester Wieland De Meyer uit Heuvelland: "Ik ben opnieuw beginnen studeren dit jaar, dus ik zit ook in de blok. Ik volg de opleiding master in de stedenbouw en de ruimtelijke planning."
Burgemeester Tim Vandenput uit Hoeilaart: “Een goede studietip? Een goede pauze, zoals eens gaan wandelen, lopen, fietsen, de muziek hard zetten... kan goed helpen om evenwicht te zoeken tijdens die zware blokperiode."
Burgemeester Lode Ceyssens uit Oudsbergen: “Een boodschap aan aan alle studenten: doordoen! Het is moeilijk nu. We hebben ook hele moeilijke periode achter de rug, maar nog even op de tanden bijten. Dan komt er een geweldige zomer, zonder veel last van corona. Dus, the best is yet to come!"
Burgemeester Thomas Vints uit Beringen
Burgemeester Lieven Huys uit Wingene

Kaart van Vlaanderen

Tijdens de actie stond er op  mnm.be een kaart van Vlaanderen, waar je telkens kon checken of Sander en Laura al waren langs geweest in jouw gemeente. Zo kon je hen zeker niet missen als ze voorbij reden.

Muzikale en sportieve blokpauze

Studeren doe je nooit alleen en dat werd de voorbije drie weken nog maar eens bewezen.
Sander en Laura zorgde voor de ultieme blokpauzes met leuke sportactiviteiten, akoestische optredens en dj-sets van Omdat Het Kan Soundsystem.

Laura: “In Gent mocht ik met luisteraars gaan suppen (peddelsurfen), dat was echt een unieke ervaring. Je zag hoe iedereen die mee was opnieuw energie kreeg om er helemaal voor te gaan met die laatste examens.” 

Emma Van der Gucht (18), studente criminologie. “Ik wou MNM graag nog eens bedanken voor de mega coole en leuke activiteit vandaag en de kans die we gekregen hebben. Ik heb er mega hard van genoten en ga nog één keer blokken voor mijn laatste examen (van dit semester dan toch 🤪). Vandaag was bij uitstek DE beste blokpauze die ik ooit genomen/gekregen heb!” 

 

Sander: “De dj-set van Omdat Het Kan Soundsystem aan de Sint-Theresiakerk in Wevelgem was mijn favoriete moment. Je kon daar echt het verbindende van een goede pauze zien. Na ons bezoek is iedereen ook gewoon braaf terug gaan studeren. Op een zondagavond hé! Ik vond dat straf.” 

Woordmopjes

De voorbije drie weken kon je de avonturen van Sander en Laura volgen via hun dagelijkse vlog en TikTok-video's.

Laura: “Op TikTok maakten we woordmopjes met plaatsnaamborden. Onze volgers begonnen zelf ook mee te denken en stuurden dingen als “Bij Schilde kan je zeggen ‘ik was erdoor op mijn examens maar het Schilde maar weinig’”. Die TikTok-filmpjes zijn een mooi groepswerk met heel Vlaanderen geworden.” 

 

20 pagina’s per dag

Hoe doe je dat, alle 300 gemeenten van Vlaanderen doorkruisen in drie weken?

Elisabeth Gezels

Voor het MNM-team dat meewerkte aan de Pauzemobiel waren het drie drukke weken. “Wij maken lange dagen, met gemiddeld twintig pagina’s aan planning per dag. Elke dag gingen  zeven collega’s mee on the road en drie collega’s die alles regelen achter de schermen’, vertelt programmaverantwoordelijke Elisabeth Gezels.

Laurens Luyten

MNM-redacteur Laurens Luyten:  “Het mooie aan de pauzemobiel is dat we niet gaan voor de meest vanzelfsprekende plekken. We gaan niet enkel naar de grote steden, maar naar alle gemeenten in Vlaanderen. Het was een zalige en vermoeiende trip om in 19 dagen te doen, maar dat is Marathonradio. Een tour de force zoals ook de studenten tijdens de examenperiode doen.” 

 

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt