Meningen lopen uiteen en zijn niet altijd gebaseerd op feiten. De nieuwe EDUbox Migratie helpt hen om er toch met hun leerlingen over te praten, op een correcte en interactieve manier.
- Wat is migratie precies?
- Waarom verhuizen mensen naar een ander land?
- Wat wordt er allemaal gezegd over migratie en klopt dat wel?
Het zijn belangrijke maar complexe vragen. De nieuwe EDUbox Migratie: een verhaal van alle tijden geeft antwoorden op maat van leerlingen van het secundair onderwijs zodat ze een eigen mening over migratie kunnen vormen, op basis van juiste en feitelijke informatie.
Migratie is een verhaal van alle tijden. In de geschiedenis hebben mensen zich altijd al verplaatst van de ene plek naar de andere. Dat verklaart waarom we zulke verschillende roots hebben. In België bijvoorbeeld heeft een derde van de bevolking een migratieachtergrond. Eén van hun ouders is in het buitenland geboren. Migratie blijft ook zeer actueel. In het nieuws of op sociale media zien we vaak verhalen van migranten en vluchtelingen passeren. Het is een thema dat ons als samenleving beroert en uitdaagt. Dat zorgt voor verschillende meningen, die niet altijd gebaseerd zijn op feiten. Leerlingen komen in deze EDUbox te weten welke populaire stellingen over migratie kloppen en welke niet. Aan de hand van tekst en video's komen ze meer over migratie te weten. Ze ontdekken waarom mensen migreren en hoe een asielprocedure eruit ziet.
Chatbox
De EDUbox Migratie is een kant-en-klaar lespakket dat jongeren bewust maakt van de complexiteit van het thema migratie. Leerlingen leren erover nadenken en een eigen mening vormen. Ze komen tot het besef dat migratie kansen en uitdagingen creëert en dat we over het femoneen moeten durven praten en van mening verschillen.
Leerlingen krijgen de kans om zelf met enkele migranten te praten in een voorgeprogrammeerde chatbox. Zo krijgen ze meer inzicht in de keuzes en dilemma's waar een migrant voor staat.
De EDUbox bevat een stukje theorie, praktijkoefeningen, voorbeelden en een voorgeprogrammeerde chatbox. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal, met onder meer VRT-journaliste Marjan Temmerman, die de leerlingen uitlegt wat migratie juist is aan de hand van een aantal stellingen, en professor Ilse Derluyn van CESSMIR (UGent), die een heldere uitleg geeft over het verschil tussen migranten en vluchtelingen en het verloop van een asielprocedure.
Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?
Ga naar de catalogus op de website van EDUbox om de EDUbox Migratie te gebruiken. Hij is beschikbaar als:
- downloadbare pdf (voor zelfstandig groepswerk in de klas)
- interactieve website (voor zelfstandig groepswerk in de klas)
- interactieve videoles (als individueel leertraject) [eind november]
- lespakket in het Frans [eind november]
Bijkomende info
Elke EDUbox is voorzien van een handleiding voor leerkrachten met extra informatie en voorstellen tot differentiatie. Je kan de handleiding voor Migratie vinden op het Medium-kanaal van EDUbox.
De voorgeprogrammeerde tool waarmee de leerlingen kunnen chatten werd ontwikkeld door Treecompany, een innovatiebureau dat via online tools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema's.
De EDUbox Migratie zit boordevol expertise, het is een initiatief van VRT in samenwerking met Caritas International, Hannah Arendt Instituut, CESSMIR van Universiteit Gent, Tumult, Other Talk, BELvue en Red Star Line Museum.
De EDUbox Migratie: een verhaal van alle tijden vind je hier.
Wat is EDUbox?
EDUbox is een educatief en interactief concept van de VRT om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als sociale media, artificiële intelligentie, duurzaamheid en gezondheid aan bod. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert jongeren om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan.
Deze kant-en-klare lespakketten zijn voorzien voor gebruik in de klas. Leerlingen of studenten werken in kleine groepjes met fiches, in de vorm van een fysieke doos of een interactieve website. Deze fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Ze zijn ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.
Sinds het afstandsonderwijs aan belang heeft gewonnen, zetten we ook in op een digitale component. Van elke EDUbox ontwikkelen we een interactieve onlineles die leerlingen individueel kunnen volgen.
Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je op onze website. Elke EDUbox wordt gemaakt op maat van leerlingen van het secundair onderwijs. Het lespakket bevat tekst, audiovisueel materiaal, een zelftest én een interactieve tool. Als leerkracht kan je dit gratis leermiddel inzetten om aan specifieke eindtermen en sleutelcompetenties te werken. Voor de EDUbox Gezondheid zijn dat de sleutelcompetenties digitale competentie en mediawijsheid, sociaal-relationele competenties, burgerschap en historisch bewustzijn.