woensdag 24 augustus 2022
24 augustus 2022

VRT leert jongeren samenwerken op de eerste schooldag

24 augustus 2022 - De eerste schooldag blijft altijd superspannend, zowel voor leerlingen als voor leerkrachten. 

Jongeren in de klas werken aan een groepswerk

Gaat iedereen wel met elkaar kunnen opschieten? Hoe kan het ijs worden gebroken tussen al die nieuwe gezichten? En hoe kan je leerlingen op een constructieve manier laten samenwerken? Dat ontdek je in de nieuwe EDUbox Teamwork van VRT, een kant-en-klare les die je als leerkracht gemakkelijk kan inzetten in de klas. De box focust op leerlingen van de eerste graad middelbaar.  

Edubox teamwork

EDUbox: TEAMWORK

Bij de start van het nieuwe schooljaar hoort nieuw lesmateriaal. De EDUbox Teamwork is een online ‘doe-box’ waarbij de focus ligt op de vaardigheden van de leerlingen. Ze krijgen ludieke, interactieve opdrachten die hen confronteren met de complexiteit van samenwerken. Onder het motto ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’ leren ze afspraken maken, rollen definiëren en - van uitermate belang voor de groepssfeer - elkaar complimenten geven. Gedurende de hele les worden ze als team begeleid door een virtuele bot. 

Op het einde worden ook hun groepskwaliteiten op de proef gesteld met een simulatiespel: ruimtevaarder Dirk Frimout neemt de leerlingen mee op een missie naar Mars! Addertje onder het gras: ze mogen hierbij zo weinig mogelijk energie verspillen. Welke leerlingen vormen zich tot een duurzaam spaceteam? En wie steekt Elon Musk een loef af en landt als eerste op Mars? Test het uit met de klas! 

Teams build dreams

visual van het groepswerk

De EDUbox Teamwork is tot stand gekomen tijdens het imec-icon STEAMS-project, een project van verschillende onderzoeksgroepen en industriepartners (Averbode, Hudson, FTRPRF, itec en Augment). In de samenleving is samenwerken immers een noodzakelijke competentie, maar tegelijk een die moeilijk is om aan te leren en te evalueren.

"Leerlingen en studenten zien soms het nut niet in van samenwerkend leren, en teamwork binnen bedrijfscontexten staat niet altijd garant voor succes," deelt Annelies Raes, senior onderzoeker bij itec. "Dit is vaak omdat groepsleren niet op de juiste manier wordt ingezet en omdat er onvoldoende ondersteuning wordt geboden. Samenwerken moet je leren!”

Dus gingen ze binnen het STEAMS-project een stapje verder en voerden ze onderzoek naar nieuwe vormen van digitale storytelling, data-captatie en data-analyse, allemaal in functie van samenwerken en probleemoplossend denken. Als resultaat is er deze EDUbox Teamwork, maar de bevindingen worden ook voorgesteld voor leercoaches op het STEAMS-event.  

EDUbox in jouw klas?

leerling volgt het spel op zijn telefoon

EDUbox is een interactieve leerervaring van VRT rond actuele maatschappelijke thema’s zoals  sociale media, nepnieuws of duurzaamheid. EDUbox biedt zowel een online PDF als een handige, interactieve website. Soms is er ook een fysieke box of zelfs een individuele online videoles. En natuurlijk is er een handleiding voor de leerkracht. EDUbox is gratis en kadert binnen duidelijk afgelijnde eindtermen en specifieke sleutelcompetenties.

Wil je graag dat jouw klas van meet af aan een team wordt op de eerste schooldag? Of wil je de EDUbox Teamwork als lesmateriaal gebruiken? 

Snuister door het volledige EDUbox aanbod van VRT of klik op de handleiding van de EDUbox Teamwork.

Naast de EDUbox Teamwork lanceert VRT dit najaar nog drie boxen, elk met een eigen thema: gezondheid, migratie en cybersecurity. Hou de website in de gaten voor interessant lesmateriaal op maat van jongeren. Tot in de volgende EDUbox-les!

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt