woensdag 07 oktober 2020
07 oktober 2020

Bert Van Den Bogerd wint Vlaamse PhD Cup 2020

7 oktober 2020 - Bert Van den Bogerd (UAntwerpen) is de grote winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2020. Als oogheelkundige werkt hij aan een oplossing om het zicht van mensen met een hoornvliesaandoening te herstellen. Hij won zowel de publieks- als de juryprijs.

Winnaar Bert Van Den Bogerd Kevin Faingnaert

De Vlaamse PhD Cup kende op 6 oktober in Het Depot (Leuven) zijn apotheose. Acht jonge onderzoekers vatten er hun jarenlange doctoraatsonderzoek samen in een presentatie van slechts drie minuten. De keuze van de jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en dr. Nele Wynants (UAntwerpen – ULB) viel uiteindelijk op Bert Van den Bogerd.

Hoornvlies nabouwen in het lab

“Bepaalde aandoeningen aan de binnenkant van het hoornvlies zorgen ervoor dat mensen op latere leeftijd een troebel zicht krijgen of zelfs helemaal blind worden. Enkel een hoornvliestransplantatie kan hen helpen, maar er zijn wereldwijd te weinig donorogen”, licht Van den Bogerd toe. Daarom kweekt hij hoornvliescellen in het lab. Op basis van zetmeel en gelatine ontwikkelde hij een dragermembraan waarop deze cellen goed groeien. Uit één donoroog kunnen zo cellen gekweekt worden waarmee potentieel wel 10 of meer patiënten kunnen worden geholpen. Het veelbelovende onderzoek zit nog in een beginfase, maar het doel is om op termijn mensen met zo’n hoornvliesaandoening hun zicht terug te geven. Lees meer over zijn onderzoek.

De PhD Cup is een mooie bekroning voor jarenlang onderzoek. Het is ook een duw in de rug om ons onderzoek, samen met een nieuwe lichting doctoraatsstudenten, vol enthousiasme voort te zetten"

Bert Van den Bogerd - laureaat PhD Cup 2020

Zilver en brons

Naast Van den Bogerd vielen nog twee onderzoekers in de prijzen. Nicolas Wijsen (KU Leuven) behaalde het zilver met z’n pitch over het model dat hij ontwikkelde om het ruimteweer te voorspellen.

Het brons ging naar Eline Haspeslagh (VIB – UGent) die aan een behandeling werkt om astma door huisstofmijtallergie te voorkomen. 

Blik op onderzoek

Met de PhD Cup wil Scriptie vzw onderzoekers stimuleren om met hun onderzoek naar buiten te treden. “Hoewel er in Vlaanderen heel wat uitstekend onderzoek gebeurt, hoort het publiek daar nog te weinig over. Met deze wedstrijd willen we daar verandering in helpen brengen", aldus Arnaud Zonderman van organisator Scriptie vzw. Via een vierdaagse mediatraining leerden de deelnemers van de PhD Cup hoe hun complexe onderzoek helder uit de doeken te doen.

Bron: Vlaamse PhD Cup

Meer over Educatie

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

VRT en Smartschool slaan handen in elkaar

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”