De Vlaamse PhD Cup kende op 6 oktober in Het Depot (Leuven) zijn apotheose. Acht jonge onderzoekers vatten er hun jarenlange doctoraatsonderzoek samen in een presentatie van slechts drie minuten. De keuze van de jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en dr. Nele Wynants (UAntwerpen – ULB) viel uiteindelijk op Bert Van den Bogerd.
Hoornvlies nabouwen in het lab
“Bepaalde aandoeningen aan de binnenkant van het hoornvlies zorgen ervoor dat mensen op latere leeftijd een troebel zicht krijgen of zelfs helemaal blind worden. Enkel een hoornvliestransplantatie kan hen helpen, maar er zijn wereldwijd te weinig donorogen”, licht Van den Bogerd toe. Daarom kweekt hij hoornvliescellen in het lab. Op basis van zetmeel en gelatine ontwikkelde hij een dragermembraan waarop deze cellen goed groeien. Uit één donoroog kunnen zo cellen gekweekt worden waarmee potentieel wel 10 of meer patiënten kunnen worden geholpen. Het veelbelovende onderzoek zit nog in een beginfase, maar het doel is om op termijn mensen met zo’n hoornvliesaandoening hun zicht terug te geven. Lees meer over zijn onderzoek.
De PhD Cup is een mooie bekroning voor jarenlang onderzoek. Het is ook een duw in de rug om ons onderzoek, samen met een nieuwe lichting doctoraatsstudenten, vol enthousiasme voort te zetten"
Zilver en brons
Naast Van den Bogerd vielen nog twee onderzoekers in de prijzen. Nicolas Wijsen (KU Leuven) behaalde het zilver met z’n pitch over het model dat hij ontwikkelde om het ruimteweer te voorspellen.
Het brons ging naar Eline Haspeslagh (VIB – UGent) die aan een behandeling werkt om astma door huisstofmijtallergie te voorkomen.
Blik op onderzoek
Met de PhD Cup wil Scriptie vzw onderzoekers stimuleren om met hun onderzoek naar buiten te treden. “Hoewel er in Vlaanderen heel wat uitstekend onderzoek gebeurt, hoort het publiek daar nog te weinig over. Met deze wedstrijd willen we daar verandering in helpen brengen", aldus Arnaud Zonderman van organisator Scriptie vzw. Via een vierdaagse mediatraining leerden de deelnemers van de PhD Cup hoe hun complexe onderzoek helder uit de doeken te doen.
Bron: Vlaamse PhD Cup