donderdag 26 september 2019
26 september 2019

8 finalisten Vlaamse PhD Cup bekend

25 september 2019 - In de Marconi-studio op de VRT namen de 16 deelnemers het tegen elkaar op in de halve finale van de Vlaamse PhD Cup. Acht onderzoekers sleepten een felbegeerd finaleticket in de wacht. Zij doen op 6 oktober in BOZAR een gooi naar de PhD Cup 2019. 

De acht finalisten van de Vlaamse PhD Cup en juryvoorzitter Ruud Hendrickx

Na een doorgedreven vierdaagse mediatraining stonden de 16 genomineerden in de Marconi-studio op de planken. In drie minuten moesten ze de jury bestaande uit dr. Nele Witters (UHasselt – Jonge Academie), Babette Moonen (Nieuwe Feiten - Radio 1), Ruud Hendrickx (VRT Taal), Hans Van de Water en Toon Verlinden (The Floor is Yours) verbazen en overtuigen met hun doctoraatsonderzoek. De jury beoordeelde de presentaties en de kandidaten op inhoud, helderheid en présence.

De finalisten

 • Jonas Roelens, doctor in de geschiedenis (UGent - FWO) met de presentatie "Het Sodom van het Noorden"
   
 • Stefan Huygebaert, doctor in de kunstgeschiedenis (UGent - FWO) met de presentatie "Partijdige kunst in de neutrale rechtbank"
   
 • Ine Decuyper, doctor in de medische wetenschappen (UAntwerpen) met de presentatie "Cannabisallergie: waar rook is, is vuur"
   
 • Leen Sevens, doctor in de computerlinguïstiek (KU Leuven) met de presentatie "Chatten zonder letters"
   
 • Lisa Demets, doctor in de geschiedenis (UGent - FWO) met de presentatie "Fake news in de middeleeuwen"
   
 • Margot Bastin, doctor in de psychologie (KU Leuven - FWO) met de presentatie "Praat erover... maar let op hoe"
   
 • Lien Desteghe, doctor in de biomedische wetenschappen (UHasselt) met de presentatie "Nieuwe aanpak wanneer uw hart op hol slaat"
   
 • Heleen Vander Beken, doctor in de taalpsychologie (UGent) met de presentatie "Engels in het hoger onderwijs: don't panic" 

Publieksprijs

De 8 finalisten worden nu voor de camera gehaald om de pitch van hun onderzoek te filmen. De filmpjes verschijnen op maandag 30 september online, waarna het publiek een week de kans krijgt om een stem uit te brengen. De finalist met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs en mag rekenen op redactionele aandacht in De Morgen en Eos Magazine. 

Finale

De ultieme ontknoping volgt op 6 oktober in de Brusselse BOZAR. De acht finalisten maken dan onderling uit wie zich tot winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2019 kroont.

De finale is live bij te wonen, maar is ook te volgen via Facebook Live. Onder het strenge oog van de finalejury -Lieven Vandenhaute (Radio 1), prof. Vincent Ginis (VUB - Jonge Academie), Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen) en Frank Demeyere (Nationale Loterij) - strijden de kandidaten voor de eerste prijs: een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School en een ticket om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen. 

Alle info op www.phdcup.be/de-finale

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt