vrijdag 28 oktober 2022
28 oktober 2022

Spes Nostra is de Strafste School 2022

Al voor de twaalfde keer ging jongerenzender MNM op zoek naar de Strafste School. Een middelbare school in Vlaanderen waar het zowel in als buiten de les fijn is, waar leerkrachten en leerlingen samen één groep vormen en waar je dingen leert voor het échte leven.

jurySander en Laura in de winnende school

Dit jaar vond de Strafste School-jury die school in het West-Vlaamse Heule. Spes Nostra mag zich met gepaste trots de Strafste School 2022 noemen.

 Kiezen was -oprecht- moeilijker dan ooit.

Sander Govaerts en Laura Gillis: “Deze editie zijn we voor vijf ijzersterke finalisten gegaan. Die ook echt wel énorm straf zijn op hun eigen verschillende manier. Kiezen was daardoor -oprecht- moeilijker dan ooit. We hebben overal de magie van een goeie school gevoeld. Spes Nostra in Heule was een overdonderende ervaring. Maar door de grootsheid en het overweldigende jurybezoek door… zagen we vooral ook hypergemotiveerde leerlingen en énorm bevlogen leerkrachten.”

Ik heb onze school op een unieke manier zien samenkomen, dit was echt wat we nodig hadden

Heidi Denys, Directieteam Spes Nostra: "Het is fantastisch dat MNM een project zoals de Strafste School doet. Ik heb onze school op een unieke manier zien samenkomen, dit was echt wat we nodig hadden als school om weer bij elkaar te komen na corona."

We hebben hier geen olie of uranium in de grond zitten: wij moeten het hebben van straffe scholen.

Minister van onderwijs Ben Weyts: “Er zijn in Vlaanderen veel schoolteams die elke dag hun uiterste best doen om te zorgen voor meer onderwijskwaliteit. Bij Spes Nostra begint het al met hun geweldige naam: “Onze Hoop”. Onderwijs van hoge kwaliteit is inderdaad onze grote hoop. We hebben hier geen olie of uranium in de grond zitten: wij moeten het hebben van straffe scholen. Proficiat, Heule!”

De Strafste School 2022

juichend op de speelplaats

Vijf scholen kregen de afgelopen weken bezoek van de Strafste Schooljury. Die jury bestond uit MNM DJ’s Sander Gillis & Laura Govaerts, Francisco Schuster (bekend van #LikeMe), JaëlOst (bekend van Tagmag) en leerlingen van de vorige winnaar, het GO! SBSO Zonnebos. De jury volgde onder andere les op de scholen, checkte het eten tijdens de middagspeeltijd en kreeg een feestelijke rondleiding waarin elke school zich van zijn beste kant kon laten zien. Grote en kleine scholen, scholen met algemene en praktische opleidingen en alle mogelijke onderwijsvormen en -netten passeerden de revue.

In totaal bezocht MNM al meer dan 120 scholen in alle uithoeken van het land. Dat is goed voor maar liefst 50.000 leerlingen uit ASO-, TSO-, BSO-, KSO- en BuSO-onderwijs die aangesproken werden op hun individuele en collectieve talenten. Er zijn meer dan 1000 scholen die in aanmerking komen.

Met het Spes Nostra Heule wint er voor het eerst sinds de aller eerste editie van de Strafste School in 2011 weer een school uit West Vlaanderen. 

Er is een winnaar, maar vooral ook vier zilveren medailles waar MNM zeer fier op is. De Strafste School 2022 wint in de eerste plaats de titel en erkenning en een jaar lang een fijn contact met MNM. Straks barst in de winnende school een live radiofestival los, met op het podium Camille, Omdat Het Kan Soundsystem, Katnuf, MNM Rising Star Judith en MNM Start To DJ winnaar Magik.

De Strafste School: alle winnaars

 • 2011: Sint-Niklaasinstituut Kortrijk (vandaag RHIZO)
 • 2012: Instituut Heilige Familie, Sint-Niklaas
 • 2013: ASO Spijker, Hoogstraten
 • 2014: Middenschool, Zelzate
 • 2015: PTS, Mechelen
 • 2016: Stedelijk Lyceum Lamorinière, Antwerpen
 • 2017: Sint-Bavohumaniora, Gent
 • 2018: GO! Atheneum, Aalst
 • 2019: Heilig Hartinstituut, Heverlee
 • 2021: GO! SBSO Zonnebos Campus, Brasschaat
 • 2022: Spes Nostra, Heule

Meer over Jongeren

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen

Van MNM Blok Party tot De MNM Blokhut: Samen erdoor tijdens de examenperiode