dinsdag 07 mei 2019
07 mei 2019

Heilig Hartinstituut Leuven is Strafste School 2019

MNM heeft het Heilig Hartinstituut in Heverlee en Kessel-Lo uitgeroepen tot De Strafste School van 2019. De school liet een diepe indruk na op de jury van de wedstrijd. 

Al voor het negende jaar op rij ging de jongerenzender van de VRT op zoek naar De Strafste School, de meest inventieve, sociaal geëngageerde en hartverwarmende middelbare school van Vlaanderen en Brussel. Om zich in te schrijven kon elke middelbare school een filmpje insturen waarin de leerlingen tonen dat "als één groep samen grenzen verleggen" in het DNA van hun school zit.

De 15 scholen die dat het best deden, kregen een bezoek van De Strafste School-jury. De jury (MNM-dj Tom De Cock, Nora Gharib, leerlingen uit De Strafste School 2018 en de leden van de sterrenjury, Stien Edlund, de Burgemeesteruit Samson & Gert, Imke Courtois, MNM-dj Brahim en Saïd en Salah van SLM) bezocht scholen uit letterlijk elke windstreek en uithoek van Vlaanderen en Brussel. De juryleden brachten een bezoek aan scholen in al hun diversiteit: BuSO, ASO, BSO, TSO en KSO.

Videospeler inladen...

Ontroerende samenwerking

Van de meer dan 1000 middelbare scholen in Vlaanderen en Brussel schreef een recordaantal zich in voor deze negende editie van De Strafste School. Slechts 15 finalisten kregen de sterrenjury op bezoek, en zetten hun beste beentje voor. Van alle scholen liet het Heilig Hartinstituut Heverlee de diepste indruk na op de jury. De school mag zich dan ook vanaf vandaag een jaar lang De Strafste School noemen.

Door het recente verlies van een van haar leerlingen neemt de school graag de tijd voor zichzelf en elkaar, daarom is er afgesproken om het radiofeest op de school op een later tijdstip te vieren.

In het Heilig Hartinstituut is dwars over alle studierichtingen heen op een ontroerend mooie manier samengewerkt

Tom De Cock

Tom De Cock, MNM-dj: "In het Heilig Hartinstituut is dwars over alle studierichtingen heen op een ontroerend mooie manier samengewerkt; zo’n enorme school in beweging krijgen, dat is niet iedereen gegeven. En dat met humor, met kleur, met trots, zonder een euro uit te geven."

De Strafste School is dit jaar een stille, ingetogen school. Met veel verdriet bij leerlingen, personeel en ouders. Maar ook dat is school, ook dat is samenleven.

Hilde Crevits

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs: "De Strafste School is dit jaar een stille, ingetogen school. Met veel verdriet bij leerlingen, personeel en ouders. Maar ook dat is school, ook dat is samenleven. En samen dit verdriet dragen maakt het Heilig Hartinstituut alleen maar sterker en nog straffer. De Strafste School oogst lof voor hoe meer dan 2000 leerlingen samen tijdens het bezoek van de jury van MNM grenzen hebben verlegd. Leerlingen uit het beroepsonderwijs, het technisch onderwijs en het algemeen secundair onderwijs sloegen de hand aan de ploeg met een enthousiaste massadans op de speelplaats. Met aandacht voor elke leerling, voor het poetspersoneel en voor de rusthuisbewoners."

De Strafste School: alle winnaars

 • 2011: Sint-Niklaasinstituut Kortrijk (vandaag RHIZO)

 • 2012: Instituut Heilige Familie, Sint-Niklaas

 • 2013: ASO Spijker, Hoogstraten

 • 2014: Middenschool Zelzate

 • 2015: PTS Mechelen

 • 2016: Stedelijk Lyceum Lamorinière, Antwerpen

 • 2017: Sint-Bavohumaniora, Gent

 • 2018: GO! Atheneum, Aalst

 • 2019: Heilig Hartinstituut, Leuven

Meer De Strafste School

 • In Planeet De Cock met de initiatiefnemers van de winnende school, op dinsdag 7 mei van 16.00 tot 18.00 uur op MNM.

 • In Generation M vertelt een therapeut hoe je als klasgroep kan omgaan met het verlies van een klasgenoot. Luisteraars die vragen, verhalen of ervaringen hebben, kunnen die ook delen tijdens het programma, op dinsdag 7 mei van 20.00 tot 22.00 uur op MNM.

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt