woensdag 28 september 2022
28 september 2022

EDUbox Gezondheid: reis door de gezondheidszorg in de wereld

Wie ziek is, hoeft zich in ons land doorgaans geen grote zorgen te maken. Een bezoek aan de huisarts is gemakkelijk en betaalbaar. Dat is niet overal in de
wereld zo. Gezondheidszorgsystemen vergen veel geld en energie en zijn overal anders. 

Collage met diverse aspecten van de gezondheidszorg
  • Hoe werkt gezondheidszorg precies? 
  • Wat zijn de cruciale bouwstenen van een geslaagd systeem? 
  • En hoe kunnen landen elkaar daarin versterken? 

De nieuwe EDUbox Gezondheid ontvouwt het thema op maat van leerlingen van het secundair onderwijs en maakt jongeren bewust van de verschillende gezondheidszorgsystemen in de wereld. 

Wat is een gezond leven?

De Belgische gezondheidszorg is relatief toegankelijk. Toch kent de gezondheidszorg in ons land ook uitdagingen. Zo is er nog altijd ongelijkheid en kunnen pandemieën als COVID het hele systeem onder druk zetten. Tegelijk is de gezondheidszorg nog niet zo sterk in sommige andere landen. Leerlingen komen in deze EDUbox te weten uit welke zes bouwstenen een goed werkend systeem bestaat. De jongeren leren ook over het belang van ontwikkelingssamenwerking én van wetenschappelijk onderzoek.

Leerlingen ontdekken wat een gezond leven is en hoe ze dit kunnen versterken met beweging, gezonde voeding en ontspanning.  Vervolgens leren ze dat elk persoon recht heeft op een goede gezondheid. Het is de taak van de verschillende niveaus en domeinen van de overheid, zoals gezondheid, onderwijs en milieu, om hierop toe te zien. Volgens het onverdeeld gezondheidsprincipe (One Health) zijn de gezondheid van mens, dier en planeet immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Preventieve zorg is veel goedkoper dan mensen behandelen wanneer ze ziek zijn.”

Joris Michielsen

Joris Michielsen, socioloog bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde: “Als je als kind te weinig eet, ontwikkelen je longen minder goed. En dan heb je veel meer kans om op het einde van je leven een longaandoening te krijgen. Preventieve zorg is veel goedkoper dan mensen behandelen wanneer ze ziek zijn.”

Kruip in de huid van verschillende personages

wachtende kinderen in een rij - opschrift reis door de gezondheidszorg in de wereld

Deze EDUbox is al de tweede over het thema gezondheid en bestaat uit 5 delen, die je als leerkracht in maximum 2 lesuren met de leerlingen kan doorlopen. 

In deel 1 willen we leerlingen doen nadenken over wat gezondheid precies is. Ze ontdekken hoe het gesteld is met hun eigen gezondheid en die van hun leeftijdsgenoten. Ze leren dat elke persoon recht heeft op gezondheid en gezondheidszorg en raken vertrouwd met het principe van One Health. Vervolgens onderzoeken ze de gezondheidszorg in ons land en leren ze aan de hand van een video met wetenschapsexpert Koen Wauters welke rol de ziekenfondsen daarin spelen. Ze ontdekken dat er nog heel wat uitdagingen zijn.

In deel 2 leren ze dat goedwerkende gezondheidszorg veel geld en energie kost. Ze analyseren de zes bouwstenen waaruit zo’n efficiënt systeem bestaat.  Door tal van voorbeelden leren ze ook de diversiteit in gezondheidszorgsystemen over de wereld kennen. Dr. Xarifo Gentivo (hoofd Medische Dienst van de Provincie Tete) legt uit hoe de gezondheidszorg in Mozambique eruitziet. 

In deel 3 gaan de leerlingen zelf aan de slag. In een simulator kruipen ze in de huid van verschillende personages en moeten ze verschillende keuzes over hun gezondheid maken. Ze worden geconfronteerd met gezondheidskwesties en stoten onderweg op onverwachte gebeurtenissen. Aan het einde van een levensweg krijgen ze een overzicht van hun keuzes en eindscores. 

In deel 4 leren ze het belang van ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast ontdekken ze dat ook de gezondheidszorg in het Westen onder druk staat. Voorts leren ze wat ze als volwassene moeten doen om in orde te zijn met de sociale zekerheid. 

In deel 5 linken we naar extra interessant materiaal over het thema, volledig op maat van jongeren. 

Aan de slag met de EDUbox Gezondheid

Collage met diverse aspecten van de gezondheidszorg

Surf naar de website van EDUbox om de EDUbox Gezondheid te gebruiken. Hij is beschikbaar als interactieve website en downloadbare pdf. Ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas. Bovendien volgt er midden oktober nog een interactieve videoles als individueel leermiddel.

Elke EDUbox is voorzien van een handleiding met extra informatie en voorstellen tot differentiatie.

De EDUbox Gezondheid: reis door de gezondheidszorg in de wereld is een initiatief van de VRT in samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde, de Christelijke Mutualiteit, Solidaris, de Neutrale Ziekenfondsen, de Onafhankelijke Ziekenfondsen, de Liberale Mutualiteit en de Vlaamse Ontwikkelingssamenwerking

Hij kwam tot stand met de steun van het Departement Kanselarij & Buitenlandse Zaken en het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Overheid

De simulator werd ontwikkeld door Tree company, een innovatiebureau dat via onlinetools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema's.

Wat is EDUbox?

EDUbox is een educatief en interactief concept van de VRT om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als sociale media, artificiële intelligentie en duurzaamheid aan bod. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert jongeren om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan.

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je op onze website. Elke EDUbox wordt gemaakt op maat van leerlingen van het secundair onderwijs. Het lespakket bevat tekst, audiovisueel materiaal, een zelftest én een interactieve tool. Per EDUbox is er een handleiding voor de leerkracht, die dit  gratis leermiddel kan inzetten om aan specifieke eindtermen en sleutelcompetenties te werken.

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt