woensdag 06 oktober 2021
06 oktober 2021

Nieuwe EDUbox brengt thema duurzaamheid tot in de klas

6 oktober 2021 – Jongeren worden overspoeld met boodschappen over duurzaamheid. Op sociale media én in de klas, want competenties rond duurzaamheid staan in de nieuwe eindtermen van het onderwijs. Maar wat betekent het begrip? En hoe kunnen jongeren zelf hun steentje bijdragen aan een duurzame samenleving? De EDUbox ‘Duurzaamheid: nu maken voor de toekomst’ geeft antwoorden op een heldere en interactieve manier. 

Leerlingen gaan in de klas aan de slag met de EDUbox.

EDUbox is een educatief en interactief concept van VRT NWS om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als wij-zij-denken, sociale media en cultuur aan bod. De EDUbox over duurzaamheid kwam tot stand in samenwerking met imec, Brightlab, VITO, Vlaanderen Circulair en OVAM. 

Evenwicht zoeken in een circulaire economie

De EDUbox ‘Duurzaamheid: nu maken voor de toekomst’ gaat dieper in op het thema duurzaam consumeren en produceren. Hoe kunnen we het productieproces verbeteren om de druk op het milieu en klimaat te verlagen? En wat kunnen we doen om een steentje bij te dragen aan een duurzame economie? Leerlingen gaan op zoek naar een evenwicht tussen People, Planet en Profit in de duurzamere, ‘circulaire’ economie. In een circulaire economie worden materialen, grondstoffen en reststromen zoveel mogelijk opnieuw gebruikt om de druk op het milieu te doen dalen en de planeet niet langer uit te putten. Dat betekent ook dat van bij het ontwerp van een product moet worden nagedacht over een langer of op z'n minst tweede leven.

VRT NWS maakt elke EDUbox op maat van leerlingen van het secundair onderwijs. Het is een kant-en-klaarlespakket met tekst, audiovisueel materiaal, een zelftest én een simulator. Leerkrachten krijgen dus een mix van didactische tools om het thema duurzaamheid te bespreken in de les.  

Deze EDUbox is heel interessant! Duurzaamheid is belangrijk in onze Unesco-school en in de opleiding Houtbewerking. Als iedereen rekening houdt met de SDG’s, kunnen we samen een tandje bijsteken om voor een gezondere planeet te zorgen.”

Shyrel Bonadonna, 6de jaar Houtbewerking (Technisch Atheneum Keerbergen)

(Lees verder onder de afbeeldingen.)

Shyrel Bonadonna
Shyrel Bonadonna

Aan de slag met EDUbox, thuis of in de klas

Je kan deze EDUbox zowel in de klas als thuis inzetten. Er is een downloadbare PDF en een interactieve webversie beschikbaar, ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas. Daarnaast is er een interactieve videolesals individueel leertraject, waarmee leerlingen thuis aan de slag kunnen gaan. Voor leerkrachten is er ook een handleiding op het Medium-kanaal van EDUbox. Elke EDUbox bevat een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten, en is verrijkt met een digitaal luik met audiovisueel materiaal. 

Met dit lespakket krijgen leerlingen stap voor stap meer inzicht in bewuste en duurzame keuzes. De EDUbox polst eerst naar je eigen gedrag als consument. Wat is voor jou als consument belangrijk en waarmee houd je rekening? En wat je kan doen om milieubewuster te consumeren? Leerlingen ontdekken ook waarom duurzaamheid een actueel thema is én waarom we ons gedrag dringend moeten aanpassen.

VRT-journalist Ann De Bie

Daarnaast leren jongeren over de levenscyclus van een product, waarom we van een lineaire naar een circulaire productie evolueren en wat de uitdagingen hiervan zijn. Maar ook hoe onderzoek en innovatie producenten kunnen helpen in het proces. Met de interactieve tool ontwikkelen de leerlingen zelf een smartphone en ondervinden ze de impact van hun keuzes op het eindproduct. Ze ontdekken dat hun product blijft balanceren tussen de drie P’s in de nieuwe circulaire economie.  

VRT NWS maakte voor deze EDUbox educatieve video’s met verschillende experten. Professionele snowboarder Seppe Smits is niet alleen een sportieve maar ook een groene jongen. In de EDUbox toont hij hoe hij bewust probeert te reizen, eten en leven. Ann Vercalsteren (VITO) vertelt hoe bedrijven de verschillende stappen naar een product duurzamer kunnen maken. Ten slotte legt Steven Latré (imec, UAntwerpen) uit waarom onderzoek nodig is om de maakindustrie duurzamer te maken.

Hoe duurzaam is EDUbox?

Dit thema heeft de EDUbox-redactie meer dan ooit doen stilstaan bij de duurzaamheid van haar eigen lespakket. Ze beseft dat het altijd beter kan en blijft hier bewust over nadenken en naar streven. Toch is EDUbox op een aantal vlakken al een duurzaam product. 

De EDUbox bestaat zowel in digitale als fysieke vorm. De digitale versies vragen geen papierverbruik en kunnen eindeloos gebruikt worden. De fysieke box heeft daarentegen een grotere ecologische voetafdruk, maar volgt een energie-, papier- en inktzuinig drukprocédé. Het papier heeft het FSC-keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Het bedrijft dat het papier verzorgt, is een maatwerkbedrijf. Bovendien is de EDUbox op zo’n manier ontwikkeld dat hij een aantal jaren meegaat en samen met de leerkracht van het ene schooljaar naar het andere verhuist.  

Interactieve webversie van de EDUbox
Interactieve webversie van de EDUbox

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt