maandag 16 december 2019
16 december 2019

Dit is De Humorklas 2020 van Radio 2

15 december 2019  - Elke twee jaar gaat Radio 2 in De Humorklas op zoek naar opkomend comedytalent. Met De Humorklas geeft Radio 2 onbekend humortalent de kans om zich te bewijzen. Cabaret, stand-up comedy, humoristische liedjes, muzikale humor, sketches… Alles kan en alles mag, zolang de lachspieren maar in werking schieten.

Finalisten De Humorklas 2019

Uit de vorige succesvolle edities onthouden we deelnemers zoals Jens Dendoncker, Kamal Kharmach, Sander VDV, Yannick Noben, Soe Nsuki en Amelie Albrecht. Allemaal hebben ze intussen hun sporen verdiend op en naast het podium.

De jury heeft na een intense selectiedag 9 kandidaten geselecteerd uit ruim 70 inzendingen. Zij zijn de leerlingen van De Humorklas 2020

De 9 leerlingen van De Humorklas

Zondag 15 december kwamen beginnende comedians auditie doen voor ‘meester’ Han Coucke en een Radio 2-jury. Uiteindelijk werden 9 leerlingen geselecteerd, waarmee Han Coucke vanaf morgen aan de slag gaat in workshops. Een van hen zal zich op 25 maart 2020 de winnaar van De Humorklas 2020 mogen noemen.

Dit zijn de 9 leerlingen van De Humorklas 2020:

 • Karel De Rijcke (28) is een Gentenaar die al 3 jaar optreedt met zijn eigenzinnige set. Hij is lid van The Lunatics in Gent en stond al in het voorprogramma van Steven Mahieu en David Galle.

 • Charlotte Vandegehuchte (28) uit Gent is ook niet nieuw in de comedywereld. Ze doet al 3 jaar aan stand-up comedy en is actief bij het improvisatietheater Improcessie. Charlotte deed eerder al eens auditie voor De Humorklas.

 • Benjamin Roeges is 36 jaar en komt uit Wambeek. Hij nam in 2013 deel aan 'Zennekikomiek', een comedytraject uit het Pajottenland. Benjamin haalde in 2014 de voorrondes van Humo's Comedy Cup.

 • Jonas Van Weerst uit Sint-Amandsberg (39) stond nog niet eerder met comedy op de planken. Hij houdt zich al jaren bezig met storytelling en theater. Verhalen vertellen voor een publiek is dus absoluut zijn ding.

 • Fré Vanwijnsberghe uit Wilrijk is met z'n 16 jaar de junior van de groep. Dat wil echter niet zeggen dat hij onervaren is. Fré heeft al zo'n 13 open mics gedaan en is vastberaden veel te leren tijdens De Humorklas. Hans Teeuwen en Xander De Rycke zijn z'n voorbeelden.

 • Quinten Leon (31) uit Brussel heeft na zijn opleiding aan het kunsthumaniora en de theaterschool al heel wat voorstellingen gespeeld en performances gedaan. Momenteel houdt hij zich vooral bezig met stand-up comedy in het Nederlands én Engels.

 • Peter Kluppels (41) uit Borgerhout is de nestor van de klas. Hij is al 13 jaar bezig met stand-up comedy, na eerst gestart te zijn met slam poetry. In 2016 haalde hij de finale  van Humo's Comedy Cup. Olaf uit de Disneyfilm Frozen is een van zijn voorbeelden.

 • Jade Mintjens is 21 jaar, afkomstig uit Westmalle en een bezige bij. Ze studeerde aan het Lemmensinstituut, speelt piano, acteerde in onder andere Metsiers/fABULEUS, houdt zich bezig met stand-up comedy en is actief bij The Lunatics.

 • Yannick Joos (35) uit Laken is al zo'n 3 jaar bezig met stand-up comedy. Hij probeert zoveel mogelijk open mics en voorstellingen te spelen, tot wel zo'n 4 keer per week. Dat combineert Yannick met een job als orthopedagoog.  

Meester Han Coucke

Radio 2 doet al voor de vierde keer een beroep op Han Coucke en productiehuis De Hofleveranciers om deze comedywedstrijd tot stand te brengen. De Humorklas is gebaseerd op een leertraject dat werd bedacht door De Hofleveranciers, waarin beginnende comedians tijdens een reeks workshops bijgestuurd worden door Han Coucke. Zo krijgen ze de kans om onder zijn begeleiding hun comedyset scherp te stellen, een werkwijze die in het verleden al zijn vruchten heeft afgeworpen.

De gastdocenten

Han Coucke moet de klus niet alleen klaren; tijdens de workshops komen ook verschillende gastdocenten langs om de beginnende comedians iets bij te leren: Henk Rijckaert (vloggen met humor), Walter Baele (typetjes en imitaties) en Jeroen Dewulf (improvisatie).

Tijdens de verschillende finalerondes krijgen de leerlingen de kans om hun talenten aan het publiek en een jury van bekende comedians en comedykenners te tonen. In combinatie met de vele workshops gegeven door Han en de drie gastdocenten, biedt De Humorklas de unieke kans om uit hun directe feedback te leren. De finalerondes gaan door op:

 • zaterdag 25 januari 2020 (kwartfinale) in de Trukendoos in Harelbeke;

 • woensdag 4 maart 2020 (halve finale) in CC Palethe in Overpelt;

 • woensdag 25 maart 2020 (finale) in CC De Werf in Aalst.

Finalistentour met Yannick Noben

De Humorklas is een afvalrace. Elke finaleronde vallen er 3 kandidaten af, tot de 3 finalisten bekend zijn. Nieuw dit jaar is dat die 3 finalisten samen met de winnaar van vorig jaar, Yannick Noben, door Vlaanderen touren tijdens de Finalistentour.  

 De Humorklas wordt gerealiseerd met de steun van Sabam for Culture.

Meer over Vlaamse identiteit

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

Hoe draagt VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit jouw buurt

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Vive le vélo, leve de Ronde: in het spoor van de Ronde met Karl Vannieuwkerke

Nieuw seizoen Vlaanderen vakantieland: lokaal vakantieplezier en verborgen parels

De eerste beelden van de vierde en laatste reeks van #LikeMe

Tom Waes reist in de tijd