vrijdag 30 juni 2023
30 juni 2023

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit jouw buurt

De zomer gaat van start dus Radio2 stuurt traditiegetrouw weer mysteriejagers op pad. Ward Schouppe en Sam De Meulder speuren heel de zomer lang naar opmerkelijke verhalen in de vijf Vlaamse provincies.

Ward Schouppe en Sam Demeulder

Verhalen die tot de verbeelding spreken en vragen oproepen. Met de hulp van luisteraars en experten probeert Radio2 antwoorden te vinden in een nieuwe reeks Mysteries van Vlaanderen. Mysteriejagers Ward Schouppe en Sam De Meulder ontrafelen acht mysteries doorheen heel Vlaanderen. Luisteraars kunnen de hele zomer lang meehelpen de mysteries te ontrafelen via de app van Radio2 of via VRTNWS en VRT MAX. Stuur een bericht en zet er #mysteries bij. En ook Ketnet trekt er op uit om mysteries te ontrafelen in de gloednieuwe podcast Broodje Aap, waar of niet waar?

De mysteries uit provincie Antwerpen

Van 3 tot 7 juli: ligt er een oude auto begraven in de tuin van Rik in Putte?

Rik Gielen woont in een huis in Putte. Dat huis kocht hij 50 jaar geleden en het blijkt een plek met heel wat geschiedenis. Zo ligt er misschien een auto begraven in zijn tuin. Is dat waar?  

Rik kwam te weten dat de vorige eigenaar -tijdens WO2- besloot zijn auto, een Minerva, in te graven in de tuin toen hij moest vluchten voor de Duitsers. De Minerva zou ingepakt zijn in stro en folie. Rik zette zijn kleinkinderen al enkele keren aan het werk tijdens de vakanties. Die mochten dan de hele tuin afgraven tot wel anderhalve meter diep, maar vonden voorlopig niets. Rik roept daarom de hulp in van mysteriejager Sam De Meulder.

Van 17 tot 21 juli: Was de dood van cafébaas Kamiel in Mechelen echt een ongeluk?

In 1974 kwam cafébaas Kamiel De Nef om het leven in Mechelen. Zijn dood werd als ongeval geklasseerd, maar de familie gelooft vandaag nog altijd dat er meer aan de hand was. Was het wel echt een ongeluk? Of was het moord? Kamiel De Nef stierf op 18 mei 1974 in het ziekenhuis in Mechelen. Er zijn verschillende elementen die op een moord wijzen. Zo vond men achteraf nog een kladblok terug in het café met berekeningen en deze woorden: “Morgen is alles voorbij, mijn leven – alles – geen geluk meer – geen vreugde – geen liefde”. Daarnaast zou hij ook aan een vriend gevraagd hebben om bij hem te blijven slapen, omdat hij bang was. 

De mysteries uit Limburg

Van 10 tot 14 juli: heeft de ‘bloedende hostie’ van een abdij in Hasselt ook echt gebloed?

Het verhaal van de bloedende hostie zou zich afgespeeld hebben in 1317. De kapelaan van Lummen werd geroepen bij het ziekbed van een stervende in het gehucht Viversel. De priester deponeerde de geconsacreerde hostie – voor de zieke bestemd – in een kamer naast de slaapkamer van de zieke. Op het ogenblik dat de priester de biecht afnam werd de hostie aangeraakt  door enkele nieuwsgierigen en begon te bloeden. Daarna is de hostie bewaard in Herkenrode en nu ligt ze in Hasselt. Wij vragen ons af of een hostie echt kan beginnen bloeden en indien dat niet zo is: wat dat bloed op de hostie dan is? Mysteriejager Sam De Meulder gaat op onderzoek.

De mysteries uit Oost-Vlaanderen

Van 24 tot 28 juli: hoe belandt een oorlogsbrief achter het behang in Dendermonde?

In 2017 heeft Lisa Dewulf tijdens renovatiewerken een liefdesbrief in haar huis in Dendermonde gevonden. De liefdesbrief was verstopt achter drie lagen behangpapier. De briefschrijver is Jacques Triffaux die tijdens de oorlog verplicht tewerkgesteld was in Leipzig. Vandaar dat er hitlerpostzegels op de brief plakken. Hij schrijft naar zijn echtgenote Irène Biesemans die in Molenbeek woont. In de brief vertelt Jacques hoe hard hij Irène mist en vertelt hij meer over zijn dag. Maar waarom verdwijnt een stomme liefdesbrief achter behangpapier? Staat er een geheime boodschap in? Dat zoeken de mysteriejagers uit.

Van 7 tot 11 augustus: waarom is de aarde in een Gentse wijk blauw?

Radio2 luisteraars en hun buren uit Sint-Amandsberg vinden al jaren blauwe aarde als ze de tuin omspitten. Is het een middel om slakken te verdelgen, is het een ander soort vergif of is het een mineraal? Vanwaar die blauwe kleur? Mysteriejager Ward Schouppe trekt op onderzoek uit.

De mysteries uit Brussel

Van 14 tot 18 augustus: loopt er een geheim treinspoor vanuit de nationale bank onder Brussel?

Na een bericht van een luisteraar trekt mysteriejager Ward Schouppe naar onze hoofdstad. Loopt er echt een geheim treinspoor vanuit de nationale bank onder Brussel? En waarvoor diende dat spoor? Ward trekt zijn stoute schoenen aan en gaat op onderzoek.

Mysteries van Vlaanderen: elke weekdag van juli en augustus, in Radio2: Sta op met Sharon Slegers tussen 6 en 9 uur, tijdens de middag van 12 tot 13 uur op Radio2 en in Radio2 aan zee met David Vanooteghem van 16 tot 20 uur, via de Radio2-app en op radio2.be, ook op VRT NWS en VRT MAX.

Broodje Aap, waar of niet waar?

Nog meer spanning en mysterie in de gloednieuwe podcast Broodje Aap, waar of niet waar? Daarin ontrafelt Inja samen met een Ketnetter telkens een onwaarschijnlijk verhaal. In acht spannende podcasts leren de Ketnetters verhalen en mythes uit hun streek kennen.

Aflevering 1: Ruben woont vlakbij een mysterieus kasteel in Aalst. Hij heeft gehoord dat het er spookt. Maar kan dat wel? Of bestaan spoken niet? Van waar komt dat griezelverhaal dan? Inja en Ruben gaan op spokenjacht en zoeken het uit.

Aflevering 2: Jade heeft een te gek verhaal gehoord op de speelplaats van haar school in Melle: er zou onder de turnzaal een walvis liggen!? Wie heeft dat verhaal verteld? En schuilt er iets van waarheid in? Of liggen er écht walvisbotten begraven onder de zaal waar ze elke week turnles heeft? Jade en Inja speuren rond op school en zoeken het uit tot op het bot.

Aflevering 3: In de Hertstraat in Gent woont Cecilia. Zij vraagt zich af of er in haar straat ooit herten leefden. Er wordt namelijk gezegd dat er een echte dierentuin stond op de plek waar zij nu woont. Wat is er dan gebeurd met die mysterieuze zoo? En waarom weten zo weinig mensen hiervan? Is het gewoon een Broodje Aap? Inja en Cecilia zoeken het uit, en op hun tocht botsen ze op nog meer mysterieuze verhalen over de vergeten zoo van Gent.

Aflevering 4: In een volgende aflevering met Cecilia gaan we na of het straffe Gentse verhaal van de olifant van de dierentuin die geserveerd werd tijdens een stadsbuffet wel waar is. Deze aflevering is te beluisteren vanaf 30 juni.

Aflevering 5: Leonie kreeg van haar opa haaientanden die hij zelf heeft opgegraven. Niet aan de kust, maar in de buurt van Aalst. Zwommen daar vroeger haaien? Inja en Leonie gaan op onderzoek. Deze aflevering is te beluisteren vanaf 7 juli.

Aflevering 6: Marcel woont in Schaarbeek en daar zou in de 19de eeuw een groot internationaal stierengevecht hebben plaatsgevonden met stieren en toreadors uit Spanje, een arena met tribune en duizenden bezoekers. Klopt dat wel?  

Aflevering 7: In een meer in Mol mag niemand verder dan de boeien zwemmen omdat de piloot van een verdronken vliegtuig (WO II) je naar beneden zou trekken. Klopt dat en wat is het verhaal hierachter? 

Aflevering 8: Orion woont in Brussel en vraagt zich af of het verhaal over Manneken Pis gebaseerd is op een waargebeurd feit. Heeft er een klein manneke al plassend de stad Brussel gered van een grote brand? Inja helpt Orion om dit fascinerend én bovendien wereldbekend verhaal uit te pluizen.

© VRT - Lukas De Man

Broodje aap, waar of niet waar? te beluisteren via Ketnet.be, VRT MAX en in de Ketnet-app.

Dossier: Vlaamse identiteit

Meer over Vlaamse identiteit

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

Hoe draagt VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit jouw buurt

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Vive le vélo, leve de Ronde: in het spoor van de Ronde met Karl Vannieuwkerke

Nieuw seizoen Vlaanderen vakantieland: lokaal vakantieplezier en verborgen parels

De eerste beelden van de vierde en laatste reeks van #LikeMe

Tom Waes reist in de tijd