dinsdag 06 juli 2021
06 juli 2021

VRT NU bundelt deze zomer de beste Vlaamse fictie

6 juli 2021 - De Rode Duivels liggen eruit, de Ronde van Frankrijk
lijkt zo goed als gereden en bovendien regent het om de haverklap. En dat tijdens de vakantie. Een mens zou van minder wanhopig worden. Maar geen paniek: als de nood het hoogst is, is VRT NU nabij. 

De kijk-app van de VRT biedt deze zomer tientallen Vlaamse fictiereeksen van vroeger en nu. Integraal en overal en altijd te bekijken. Gratis en voor niks. Goed voor dagen of zelfs weken bingewatchen. Spanning, drama, humor of nostalgie gegarandeerd. 

Er is voor elk wat wils. In de Gloria bijvoorbeeld: lang niet meer gezien, maar bij de beste satire die ooit gemaakt is in Vlaanderen. Helemaal in de vakantiesfeer zit GR5, over een groep jongeren die tijdens een lange wandeltocht met zichzelf in het reine willen komen. Beau séjour is een intrigerende en mysterieuze misdaadreeks. Fiskepark steekt dan weer de draak met het ‘true crime’ misdaadgenre. Als het ‘iets meer’ mag zijn, dan is er Albatros. Nog meer humor brengen Loslopend wild en Nieuw Texas. Nostalgie voor diverse generaties is er met onder andere Kapitein Zeppos, De Kat en Kulderzipken. De muzikale tienerreeks #likeme verbindt dan weer generaties met zijn hedendaagse versies van Vlaamse klassiekers. Bathroom stories is een intieme reeks over twee vriendinnen. En wie écht veel tijd heeft, die is wel even zoet met alle seizoenen van Thuis en Dertigers. En dat is nog maar een kleine greep uit het grote aanbod. 

In de Gloria

generiekbeeld uit In de gloria

‘Hallo televisie’, ‘Den draad’ en "Herrit Callewoart": het zijn maar een paar titels van reportages uit de Canvas-reeks In de Gloria die in ons collectief geheugen zitten. Human interest-reportages over de ‘gewone man’ die even indringend als fictief zijn en gespeeld worden door topacteurs als Wim Opbrouck, Tom Van Dyck, Tania Van der Sanden, Sien Eggers, Lucas Van den Eynde, An Miller en Frank Focketyn. Nu eens snoeihard, dan weer hilarisch maar altijd herkenbaar. Met een vette knipoog naar het genre van de reality-tv. In de Gloria is ondertussen twintig jaar oud, maar nog altijd even straf en actueel. Voor het eerst te zien op VRT NU. 

GR5

Cast GR5

Jong talent schittert in de fictiereeks GR5, geregisseerd door Jan Matthys. Onder meer Boris Van Severen, Violet Braeckman en Saïd Boumazoughe zetten hun voet naast ervaren acteurs als Lucas Van den Eynde en Viv Van Dingenen. 

In de psychologische roadthriller GR5 volgen vier vrienden het Grote Routepad nummer 5, een wandelroute van 2.000 kilometer doorheen Europa. Ze doen dat om hun vriendin Lisa te herdenken. Zij verdween vijf jaar geleden tijdens haar tocht langs datzelfde pad. De tocht zal de vier twintigers voorgoed veranderen: de zware fysieke inspanning en onderlinge spanningen leiden voor iedereen tot een confrontatie met zichzelf, en een zoektocht naar de waarheid achter Lisa's verdwijning.

Beau Séjour

Met de twee seizoenen van de mysterieuze Eén-reeks Beau Séjour brengt VRT NU topfictie met een Vlaamse sterrencast.

In het eerste seizoen ontwaakt Kato (Lynn Van Royen) onder het bloed en zonder herinnering in hotel Beau Séjour en ziet ze haar eigen lijk liggen. De tiener begint aan een schijnbaar onmogelijke opdracht: haar eigen moordzaak oplossen. Gaandeweg ontdekt ze dat maar een handjevol mensen haar nog kan zien en horen. 

FRANK DEVOS

Seizoen 2 brengt een volledig nieuw verhaal maar volgend hetzelfde ijzersterke concept: de gewezen marinecommandant Maurice Teirlinck (Gene Bervoets) onderzoekt waarom hij na zijn dood nog steeds ronddwaalt op aarde.

Fiskepark

Zanger en presentator Bent Van Looy wordt vermoord aangetroffen in de visvijver van zijn vriend Tomas De Soete. De politie verdenkt De Soete van de moord. Zo begint de fictiereeks Fiskepark, een eigenzinnige parodie op het ‘true crime’ genre: documentaires over echte misdaadzaken. Het genre werd populair dankzij succesreeksen als Making a Murderer en Amanda Knox, en is ook elke maandag te zien op Canvas.  Fiskepark is een reeks van Filip Lenaerts (Tytgat chocolat) en Joeri Vlekken met in de hoofdrollen onder meer Bent Van Looy, Tomas De Soete, Jan Jaap van der Wal en Siska Schoeters. 

Tytgat Chocolat

Hoe veelzijdig Fiskepark-regisseur Filip Lenaerts wel is, zien we in de romantische reeks Tytgat Chocolat. Jasper Vloemans werkt als inpakker bij het chocoladebedrijf Tytgat Chocolat en wordt verliefd op zijn collega Tina, een meisje van Kosovaarse afkomst. Wanneer Tina plots uitgewezen wordt naar haar land van herkomst, blijft Jasper met een gebroken hart achter. Achter de rug van hun familie en de directie van Tytgat Chocolat reizen haar vrienden haar achterna, aangevoerd door de dolverliefde Jasper. De hoofdrollen in Tytgat Chocolat worden vertolkt door Jelle Palmaerts, Jan Goris, Jason Van Laere, Gert Wellens en Peter Janssens van Theater STAP, een theatergezelschap dat werkt met een vaste groep van professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Daarnaast spelen onder andere ook Wim Opbrouck, Frank Focketyn, Marc Van Eeghem, Els Dottermans en Jan Decleir mee.

Albatros

Albatros is een tragikomische fictieserie over tien zwaarlijvige mensen op afslankingskamp in de Ardennen. De reeks werd bedacht door regisseur Wannes Destoop en acteur Dominique Van Malder (Radio Gaga), die ook zelf meespeelt. Vanaf het begin blijkt dat de deelnemers aan het afslankingskamp 'Albatros' niet alleen fysiek, maar ook emotioneel overtollige kilo's met zich meesleuren. Het gaat er al snel heftig aan toe. De deelnemers worden lichamelijk uitgedaagd door een weinig subtiele coach. Maar ook de groepstherapeute kijkt in hun ziel en probeert hen uit hun comfortzone te halen. Met alle gevolgen van dien. Naast Dominique Van Malder zien we onder meer Ruth Beeckmans (Benny Claessens, Isabelle Van Hecke en Joris Hessels. 

Loslopend wild

Wit wijntje?

Eén werkt momenteel aan het vijfde en zesde seizoen van het humoristische sketchprogramma Loslopend wild, maar op VRT NU kan je nog genieten van de eerste seizoenen. De vrouwen en mannen uit Loslopend wild proberen de drukte en de chaos van het alledaagse leven te overleven – en daar loopt het al wel eens fout. 

Nieuw Texas

Maarten De Bouw(c)

Het is nog even wachten op het nieuwe seizoen van Undercover of een nieuwe Reizen Waes, maar fans van Tom Waes kunnen hem ondertussen alvast aan het werk zien in Nieuw Texas op VRT NU. De humoristische fictiereeks brengt het verhaal van vier volkse broers. Wanneer hun vader zijn laatste adem uitblaast, erven ze onverwacht een riante villa. Maar pa Vrancken stelt één voorwaarde in zijn testament: zijn zonen moeten hun geruzie achter zich laten en er eerst een jaar in harmonie samenleven. En dat blijkt niet evident. Naast Tom Waes als jonge vader doen onder andere  David Cantens, Tom Audenaert, Frances Lefebure en Jan Decleir mee.

Dertigers

cast van Dertigers MAARTEN DE BOUW PHOTOGRAPHY GCV

Voor wie de Dertigers-vrienden al mist, is er goed nieuws: alle drie seizoenen zijn deze zomer te herbekijken via VRT NU. In Dertigers staat het leven van een hechte vriendengroep van zes dertigers centraal: Pieter, Nora, Tinne, Bart, Alex en Saartje zijn bevriend sinds hun studententijd in Antwerpen. De vriendengroep deelt lief en leed, maar hun vriendschap wordt door de jaren heen op de proef gesteld. De zes worstelen constant met de uitdagingen van hun generatie, het evenwicht tussen werk en gezin en… de geheimen van een onverwerkt trauma, dat hen onlosmakelijk met elkaar verbindt maar hen ook uit elkaar dreigt te drijven.

26 seizoenen van Thuis

Heb je wat tijd deze zomer? Dan kan je op VRT NU alle 26 seizoenen van de populairste dagelijkse fictiereeks, Thuis, (her)bekijken. 

Van Kapitein Zeppos tot Kulderzipken

De meesten van ons hebben goede herinneringen aan de jeugdreeksen van de VRT. En dat geldt voor alle generaties, of je nu jong was in de jaren ’60 of het nu bent. Want straffe jeugdreeksen zijn altijd al een handelsmerk geweest van de VRT. 

Kapitein Zeppos (1964-1969) is een soort Vlaamse amateurdetective die zowel te paard rijdt als met een futuristische amfibiewagen. Hij lost al fluitend mysterieuze kwesties op. De titelrol werd gespeeld door Senne Rouffaer en de reeks was ook een internationaal succes

De Kat

Keromar (1971) is een fantasy-reeks geïnspireerd door de hippiecultuur en ‘In de ban van de ring’. Met een piepjonge Mike Verdrengh en Janine Bisschops in een hoofdrol én minirok (allebei). In De Kat (1974) speelde de onlangs overleden Rik Andries een milieuactivist avant-la-lettre. 

Kulderzipken vertelt het verhaal van de gelijknamige boerenjongen (Michaël Pas) die met Prinses Prieeltje (Ianka Fleerackers) wil trouwen. Haar vader de koning (Jan Decleir) ziet dat niet zitten en geeft Kulderzipken allerlei moeilijke opdrachten. De reeks charmeerde in de jaren ’90 met haar soms absurde verhalen en knotsgekke dialogen (van de hand van Hugo Matthysen) en haar fantastische decors. Allemaal te zien op VRT NU, net als onder meer Axel Nort, Johan en de Alverman, Merlina en W817.

#LikeMe

Vandaag is het Ketnet dat de topjeugdreeksen van de VRT maakt. #LikeMe is er zo een. De verrassende serie heeft een hoog musicalgehalte en combineert romantiek, humor en spanning met hedendaagse versies van Nederlandstalige muziekklassiekers. Caro en haar familie wonen in een dorpje in de Ardennen. Wanneer op een dag het noodlot toeslaat en de mama van Caro ziek wordt beslissen ze om te verhuizen naar de stad. Caro moet niet alleen verhuizen, maar moet ook naar een nieuwe school. De overgang van een kleine community waar iedereen elkaar kent, naar een omgeving vol conflicten en een harde sociale hiërarchie. Met onder meer Pommelien Thijs, Francisco Schuster, Joey Kwan, Camille Dhont en Maksim Stojanac

Bathroom stories

Het jongerenaanbod op VRT NU is ondertussen groter dan ooit. Ontdekte je bijvoorbeeld de MNM-reeks Bathroom stories al? De serie draait rond beste vriendinnen Flo en Isa, twee millennials die gaan samenwonen. Ze besteden veel tijd in de badkamer, want daar werkt de wifi van de buren het best. Het is hun meest intieme plek, waar ze zichzelf en af en toe ook anderen pas écht leren kennen.

Meer over Vlaamse identiteit

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

Hoe draagt VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit jouw buurt

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Vive le vélo, leve de Ronde: in het spoor van de Ronde met Karl Vannieuwkerke

Nieuw seizoen Vlaanderen vakantieland: lokaal vakantieplezier en verborgen parels

De eerste beelden van de vierde en laatste reeks van #LikeMe

Tom Waes reist in de tijd