vrijdag 08 juli 2022
08 juli 2022

Hoe zijn Vlaanderens populairste artiesten écht?

8 juli 2022 - Ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag vind je op VRT NU  nieuwe afleveringen van Achter de artiest. Hierin wordt de entourage belicht van populaire zangers en zangeressen van bij ons. 

Radio2 heeft een groot hart voor artiesten van bij ons en steunt hen volop. Maar hoe zijn die grote talenten écht? Normaal gezien zie je alleen wat er op het podium gebeurt, maar hoe gaat het er backstage aan toe? Begin dit jaar zocht Radio2 dat uit bij drie bekende zangers en zangeressen, in de succesvolle videoreeks Achter de artiest. Naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag op 11 juli worden er deze zomer opnieuw drie topartiesten in de schijnwerpers gezet. Of beter gezegd: de muzikanten en entourage áchter de sterren. Zij geven je een unieke blik achter de schermen en zo krijg je een persoonlijk beeld van de artiesten.

In deze reeks komen we meer te weten over de grote ster van het moment Metejoor, singer-songwiter met een internationale uitstraling Meskerem Mees en publiekslieveling-sinds-jaren Willy Sommers. Wie kan de afleveringen beter voorstellen dan de artiesten zelf en vooral: de mensen áchter hen?

Aflevering 1: Metejoor

Metejoor en zijn band – © VRT
  • Joris van Rossem, alias Metejoor: “Mensen zeggen na een optreden altijd dat ze het zo’n beleving vonden. En dan vraag ik wat ze er dan precies zo goed aan vonden. ‘Gewoon, de band. Jullie zijn oprecht en echt’, zeggen ze dan. En dat vind ik het mooiste compliment, dat wij echt worden genoemd.”
  • Michael Asnot (gitarist): “Het feit dat Joris er zo op hamert dat wij allemaal samen ons ding doen, zorgt ervoor dat wij een familie zijn geworden. Wij staan allemaal met onze neuzen in dezelfde richting.”
  • Lisa van Rossem (zangeres): “Om met mijn broer op het podium te staan, is voor mij heel geruststellend. Soms kijken we in elkaars ogen en begrijpen we: dit doe je hier toch maar mooi en we kunnen dat samen doen.”

Aflevering 2: Meskerem Mees

Meskerem Mees en Frederik Daelemans – © VRT
  • Meskerem Mees: “Frederik speelt cello en af en toe zingt hij eens. Tja, wat doen wij nog op een podium? Wij kijken een beetje naar elkaar en lachen eens als iemand een fout maakt. Dat is heel tof. Wij amuseren ons een beetje, hè.”
  • Frederik Daelemans (cellist): “Het is heel intiem om met twee op het podium te staan. En dat geeft een dynamiek die zeer uniek is. Verder dan dat moet je ook écht goed overeen komen.”

Aflevering 3: Willy Sommers

Willy Sommers met gitaristen Jelle en Tim – © VRT
  • Willy Sommers: “Naast mijn vaste backing vocal Corina, zijn het jonge dertigers. Ik zeg vaak als grap dat het mijn zonen konden zijn. Ik ben de ouderdomsdeken op het podium, hè. Ik wil bij deze mijn band bedanken voor hun inzet, enthousiasme en professionaliteit!”
  • Corina Braemt (backing vocals): “Na 33 jaar samen op de planken, kennen we elkaar natuurlijk zeer goed. We weten wat we aan elkaar hebben. Met de jongens erbij is het ook heel tof, want het is een jonge band. Voor Willy is dat ook leuk, want hij kent zijn nummers natuurlijk al lang en nu worden zijn nummers in een fris jasje gestoken.”
  • Tim Toegaert (gitarist): “Ik denk vooral dat we zorgen voor de nodige jonge energie. En Willy vindt dat ook heel leuk. Ik herinner me nog de eerste keer dat we Als een leeuw in een kooi repeteerden. Toen bracht ik de rustige gitaarintro voorzichtig aan, maar vroeg hij onmiddellijk of ik het niet wat neiger kon spelen.”

Het tweede seizoen van Achter de artiest staat nu op VRT NU. Ook de eerste reeks, over Bart Peeters, Laura Tesoro en Niels Destadsbader, kun je er bekijken.

Achter de artiest | drie afleveringen over MetejoorMeskerem Mees en Willy Sommers | op VRT NU

Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?

Dit zijn de tien finalisten van Zomerhit 2023