dinsdag 22 juni 2021
22 juni 2021

Vlaamse fictiereeksen op internationaal festival ‘Serial Killer’ in Brno

22 juni 2021- Het Serial Killer Festival in het Tsjechische Brno is een Europees festival dat exclusief gewijd is aan internationale kwaliteitsseries voor televisie en online. Dit jaar staat de Belgische fictie in de kijker met een selectie van topseries van de VRT, DPG, SBS en RTBF.    

beelden van een vorige sessie

Het Serial Killer Festival in het Tsjechische Brno is een Europees festival dat exclusief  gewijd is aan internationale kwaliteitsseries voor televisie en online. Serial Killer  heeft op korte tijd een  kwaliteitslabel gekregen als forum voor topfictie. Elk jaar focust Serial Killer op een land met spraakmakende en toonaangevende fictie.  Dit jaar staat de Belgische fictie in de kijker met een selectie van topseries van de VRT, DPG, SBS en RTBF.    

Belgische fictie in de spotlight

In de 'Focus section' biedt het Serial Killer Festival met  ‘The best of Belgium’ een representatief beeld van wat ons land op gebied van vernieuwende fictieseries te bieden heeft.

  • Albatros (VRT- De Wereldvrede ) 
  • Gevoel voor Tumor (VRT- Sylvester)
  • Beau Sejour 2 (VRT- De Mensen /Column Film /Gardner and Domm. 
  • Clan (DPG)
  • Red Light (DPG)
  • De Dag (SBS)
  • Callboys (SBS) 

zullen door de Belgische makers aan een nieuw en  internationaal publiek voorgesteld en toegelicht worden. Ook RTBF zal een serie voorstellen.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) /Flanders Image zet mee de schouders onder het initiatief. Vlaams minister van media Benjamin Dalle zal te gast zijn op het festival om het belang van onze fictie te onderstrepen en de programmamakers te ondersteunen.

Serial Killer: een festival met een unieke missie

Serial Killer wil kwaliteitsdrama uit heel Europa promoten en bruggen bouwen tussen makers uit alle regio’s. Het festival vormt zo een platform voor grensoverschrijdende samenwerking en nieuwe projecten. Het biedt een internationaal programma aan voor de professionele mediasector, maar ook voor het publiek. Het Serial Killer Festival zal omwille van de coronacrisis  ook dit jaar plaatsvinden in een hybride vorm, dat wil zeggen deels in de stad Brno, deels online.

Nu staat Belgisch drama in de schijnwerpers. Een succes dat we te danken hebben aan de creativiteit van onze makers en een sterke, structurele samenwerking tussen VRT en de Vlaamse productiesector.  

Elly Vervloet, internationaal drama expert voor VRT en coördinator drama voor de EBU
Videospeler inladen...

Elly Vervloet, internationaal drama expert voor VRT en coördinator drama voor de EBU: "Ik ben erg blij en vereerd dat Belgisch drama gekozen is als focus voor het Serial Killer Festival 2021. Serial Killer is naar mijn gevoel een festival met een belangrijke missie: ze slaan een brug tussen Oost en West- Europa en willen creatievelingen inspireren en beleidsmakers wijzen op het belang van kwaliteitsfictie. Originele verhalen en sterke dramaturgie staan altijd voorop in hun keuzes en op dat vlak wil het festival geen compromissen sluiten: dat maakt van Serial Killer zo’n kwaliteits-gedreven, onafhankelijk festival.  En nu staat Belgisch drama in de schijnwerpers. Een succes dat we te danken hebben aan de creativiteit van onze makers en een sterke, structurele samenwerking tussen VRT en de Vlaamse productiesector.  Ik hoop echt dat het een festijn wordt, van inspiratie, fijne ontmoetingen met makers, kennis delen en leren van mekaar en wie weet: van een nieuwe samenwerking met Centraal en Oost- Europa.

Belgische fictie  weet altijd te overtuigen door zijn unieke authentieke stijl en storytelling."

Kamila Zlatušková, CEO en oprichter Serial Killer

Kamila Zlatušková, CEO en oprichter Serial KillerDe laatste jaren heeft de Belgische fictie zich in navolging van het Scandinavisch drama helemaal op de voorgrond gedrongen. Belgische fictie  weet altijd te overtuigen door zijn unieke authentieke stijl en storytelling. We zijn heel trots dat we dit volop kunnen tonen op ons festival. We willen met het baanbrekend Belgisch werk makers uit heel Europa inspireren en tonen dat je met beperkte budgetten, vanuit een klein gebied, internationaal gerenommeerde fictie kan maken.

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media: “Als kleine speler mogen we bijzonder trots zijn op het succes van onze productiesector op het internationale toneel. Steeds meer landen tonen interesse in onze sterke fictiereeksen. Dat is alleen mogelijk door sterke samenwerking tussen de verschillende productie- en mediabedrijven in Vlaanderen. Niet alleen behoren we technisch tot de wereldtop, ook op het creatieve vlak is er wereldtalent. Dat gaat niet onopgemerkt voorbij: in steeds meer landen komt Vlaamse fictie op TV of op de streamingplatformen. Dat we zo’n belangrijke rol krijgen op internationale festivals toont aan dat Vlaanderen uitgegroeid is tot een belangrijke naam op het internationale toneel. De VRT heeft hierin een belangrijke rol: zij moet investeren in nieuw talent en kan zo een katalysator zijn om ons medialandschap verder te versterken.”

Quirky playfulness and an ability to subvert genres is part of their artistic and intellectual DNA."

Walter Iuzzolino

Walter Iuzzolino, producent, curator en mede-oprichter Walter Presents (Channel 4): "The Belgians excel at making beautiful, premium, impeccably crafted series on relatively modest budgets, and they have a unique ability to mix and blend genres in a way that is almost unthinkable outside of Belgium. Their thrillers can be surprisingly funny, bleak, comedic and sometimes surreal. And their comedies can be powerfully emotive, dangerous and heartbreaking. Quirky playfulness and an ability to subvert genres is part of their artistic and intellectual DNA, and this is one of the key reasons why their titles are so unique and appealing.”

Over de VRT-reeksen

Albatros: Deelnemers aan het kamp in badjas

Albatros is een tragikomische fictiereeks over tien zwaarlijvige mensen in de Ardennen. Vanaf het begin blijkt dat de deelnemers aan het afslankingskamp 'Albatros' niet alleen fysiek, maar ook emotioneel overtollige kilo's met zich meesleuren. Het gaat er al snel heftig aan toe. De deelnemers worden lichamelijk uitgedaagd door een weinig subtiele coach. Maar ook de groepstherapeute kijkt in hun ziel en probeert hen uit hun comfortzone te halen. De beschermende lagen waarmee ze de buitenwereld en hun verleden op afstand hielden, worden zo één voor één weggehaald. Tot blijkt dat de vroeger zelf obese bezieler van het kamp, naar wie ze allemaal opkijken, niet te vertrouwen is en een duister geheim met zich mee draagt. Albatros is een productie van De Wereldvrede voor Canvas.

Beau Séjour 2: Maurice dwaalt door haven van Zeebrugge FRANK DEVOS

In de mysterieuze reeks Beau Séjour 2 onderzoekt gewezen marineofficier Maurice Teirlinck  als dode zijn eigen overlijden om te achterhalen wat er precies gebeurd is. Heeft hij echt zelfmoord gepleegd? Maurice wil te weten komen waarom hij hier nog steeds ronddwaalt en niet in vrede mag rusten. Is hij nog hier om een reden? Beau Séjour 2 is een productie van De Mensen voor Eén, in coproductie met Column Film en Gardner and Domm.

Gevoel voor tumor: vriendin van Tristan wordt getroost door een medepatient © VRT 2018

Gevoel voor tumor is een tragikomische reeks over Tristan Devriendt, een 25-jarige student geneeskunde die volop van het leven geniet. Tristan krijgt plots het dramatische verdict te horen dat hij kanker heeft. Ambitieuze dromen worden abrupt onderbroken en maken plaats voor een strijd op leven en dood. Tristan, zijn familie en vrienden komen in een verwarrende clash van emoties terecht met humor en liefde als onverwacht neveneffect. Gevoel voor tumor is een productie van Sylvester voor Eén.

De drie VRT-reeksen werden gesteund door VAF/Mediafonds.

Verdere praktische en inhoudelijke informatie over het Serial Killer Festival volgt in de loop van de zomer.

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'