Waarom heeft Radio 2 regionale redacties?

22 september 2020 - Radio 2 is de enige radiozender in Vlaanderen die vijf regionale redacties heeft. Het radionet zoomt – letterlijk - vanop de eerste rij in op lokale gebeurtenissen en activiteiten. Zo weet Radio 2 als geen ander wat er leeft bij de Vlamingen en kan de radiozender zijn rol als trouwe compagnon waarmaken.

Radio 2 Antwerpen Geert Van Hoeymissen

Radio 2 is de grootste en een van de populairste radiozenders in Vlaanderen met een marktaandeel van zo’n 30% en een waarderingscijfer van 8,2/10.  Iedereen is welkom en wordt met open armen onthaald bij De Grootste Familie. Radio 2 helpt luisteraars door de dag met praktische informatie, ontspannende programma’s, verhalen van dichtbij en een breed muziekaanbod. Het radionet geeft een positieve kijk op de wereld zonder in naïviteit te vervallen.

 

Tine Van Hauteghem, producent regio bij Radio 2: “Via al onze platformen krijgen we veel reacties, vragen, verhalen en bedenkingen van luisteraars die interessant zijn om in onze programma’s te brengen. Door in interactie te gaan met onze luisteraars, weten we wat bij hen leeft. En regelmatig kunnen we zulke reacties uitwerken tot echte nieuwsverhalen. Denk aan luisteraars die ons signaleren dat bepaalde fietspaden in slechte staat zijn of laten weten dat wegenwerken in hun buurt te lang duren. Daar gaan wij dan mee aan de slag.”            

Radio 2 is daarnaast de enige nationale radiozender in Vlaanderen die focust op lokale actualiteit. Samen met de vijf regionale redacties in elke provincie houdt Radio 2 de vinger aan de pols. Via de regionale redacties werkt Radio 2 letterlijk tussen en samen met de buurtbewoners. Sterke, persoonlijke verhalen en nieuws uit de eigen streek vormen de bouwstenen van Radio 2. 

Nieuws uit je buurt

Radio 2 brengt nieuws en duiding uit je buurt. De regioredacties bekijken ook al het grote nationale nieuws door een regionale bril. Wanneer er nieuwe coronamaatregelen worden aangekondigd, dan gaan de regioredacties na welke impact dat heeft op hun eigen regio.

 

Orfee Geldhof, regioverantwoordelijke Radio 2 in West-Vlaanderen: Zo zal onze kustexpert nationaal nieuws concreter maken door bijvoorbeeld een coronasteward te volgen op het strand, na te gaan hoe de politie Westkust tweedeverblijvers controleert, de lokale horeca en inwoners te bevragen over de coronamaatregelen,...  Als regioredactie staan we dicht bij onze bronnen waardoor we vaak ook regionaal nieuws optillen naar een nationaal niveau. Een protestactie van de strandredders bijvoorbeeld, omdat de badgasten zich niet houden aan de coronamaatregelen, heeft ook nationale relevantie.”

Elke ochtend in Start Je Dag en elke middag maken de vijf regionale redacties een aangepast nieuws- en programma-aanbod. Daarnaast hoor je zeven keer per dag regionale nieuwsbulletins op het halve uur. 

Kirsten Simons, eindredacteur Radio 2 in Vlaams-Brabant: “Sinds juni 2020 is ons regionaal nieuwsaanbod uitgebreid met een extra bulletin om 9.30 uur. Met dit extra bulletin komen we tegemoet aan de algemene vraag van de Vlaming naar meer regionaal nieuws. Dat is gebleken uit onderzoek door de VRT-studiedienst.”

Radio 2 brengt meer dan enkel regionaal nieuws. De zender vertaalt ook nationaal nieuws naar het lokale niveau. Zo zal een nationale nieuwsredactie bijvoorbeeld het nieuws brengen over de sluiting van de winkels tijdens de lockdown, terwijl de regionale redacties concreter zullen vertellen wat dat betekent voor hun eigen regio en haar inwoners. De regioredacties gaan daarbij telkens op zoek naar menselijke verhalen zodat het nieuws voor de luisteraars herkenbaar is. De nationale redactie van Radio 2 in Brussel, de nieuwsdienst en de regio’s werken daarvoor sterk samen:

Tine Van Hauteghem: “We zetten sterk in op de wisselwerking tussen Radio 2  nationaal in Brussel en de regio’s. Zo kunnen we in een nationaal programma een regionale reporter aan het woord laten als er in zijn regio iets gebeurt dat iedereen aanbelangt, zoals bijvoorbeeld het geval was met de avondklok in Antwerpen. We kunnen verslag uitbrengen vanop vijf plaatsen tegelijkertijd, zoals bij de heropening van de winkels in mei, of zelfs met een regio apart verdergaan omdat daar iets belangrijks is gebeurd, zoals tijdens de sluiting van de Ford-fabrieken in Genk. Op die synergie zullen we ook verder blijven inzetten.”

Door een gedifferentieerd nieuwsaanbod en de lokale vertaling van nationaal nieuws is het informatieaanbod van Radio 2 relevant voor alle luisteraars die geïnteresseerd zijn in wat er leeft in hun regio. Die mix maakt van Radio 2 een bron van toegankelijk nieuws en regionale expertise.

Samenwerking met VRT NWS

Rino Ver Eecke, nethoofd Radio 2: Radio 2 vormt ook een belangrijke bron van informatie voor de nieuwsdienst van de VRT. We werken elke dag intens samen met VRT NWS. Het is een soort kruisbestuiving die we blijvend willen versterken.”

De samenwerking tussen Radio 2 en VRT NWS resulteerde onlangs in een nieuwe service op de website van VRT NWS: bezoekers kunnen ervoor kiezen om  nieuws op maat uit de eigen regio te ontvangen. Zo krijgen mensen uit Limburg berichten over de fruitpluk in hun provincie, terwijl in West-Vlaanderen wordt stilgestaan bij de situatie aan de kust. Het initiatief is een succes: de verhalen uit alle windstreken in Vlaanderen worden massaal gelezen.

Lien Dewaele, regioverantwoordelijke Radio 2 in Oost-Vlaanderen: “Door de samenwerking met VRT NWS is er veel overleg. We horen elkaar ’s morgens vroeg, bij het opstarten van de nieuwsdag. We overlopen dan onze plannen en maken goede afspraken. De rest van de dag blijven we in contact. We beslissen samen welke onderwerpen uitgewerkt worden voor de website van VRT NWS en welke onderwerpen in het radionieuws te horen zullen zijn. Radio 2 staat heel dicht bij de luisteraar en slaagt erin om helder, herkenbaar en betrouwbaar nieuws te maken. De regioredacties hebben een heel fijnmazig netwerk en dat levert mooie nieuwsverhalen op voor de hele VRT. “

Steven Cauwenberg, regioverantwoordelijke Radio 2 in Antwerpen:  “Op meerdere momenten per dag worden ideeën uitgewisseld en wordt de inzet van mensen en middelen afgesproken. Als een reporter of redacteur van VRT NWS een item uitwerkt, is dat ook meteen beschikbaar voor de regionale redactie. Ook andersom maakt VRT NWS gebruik van klank en expertise van de regionale redactie. Ook voor de productie van nieuws, werken we goed samen en wordt er over mensen en middelen gesproken.

Dirk Reynders, eindredacteur Radio 2 in Limburg: “We bekijken ook elke dag welke verhalen uit het aanbod we op welke kanalen brengen. Alle gesprokkelde regioverhalen worden een voor een bekeken. Sommige verhalen nemen we enkel op de radio mee, andere dan weer enkel online, of beide. Zo zorgen we voor een ideale selectie op maat van de luisteraars.”  

Verbondenheid met de regio

Door de fysieke aanwezigheid van de redacties in de regio’s, vinden alle luisteraars hen vlot met informatie en verhalen uit de buurt. Reporters trekken er geregeld op uit en gaan in gesprek met de mensen in de straat. Zo bouwen de regioredacties aan een sterk vertakt en diepgeworteld netwerk, waardoor nieuws en verhalen snel tot bij de redactie komen. Het is door dat netwerk dat de regionale redacties zijn kunnen uitgroeien tot sterke, regionale expertisecentra. De redacties schenken daarnaast ook bijzondere aandacht aan de lokale kleine en grote initiatieven, organisaties en acties. Zo werken de Radio 2-regioredacties actief mee aan een sterke gemeenschap in hun regio.

Tine Van Hauteghem: “De kracht van de regionaliteit zit niet enkel in het informeren op maat, maar vooral in het meeleven op maat. Iedereen kan nieuws op maat brengen. Radio 2 maakt het verschil door mee te voelen met de mensen in de regio’s. Met de regioredacties zijn we zo in staat om echte communities op te bouwen in de provincies.”

Samen met en voor de luisteraars

De interactie met de luisteraars wordt nog versterkt dankzij de Radio 2-app, waarmee luisteraars kunnen chatten met Radio 2-medewerkers en foto’s en filmpjes kunnen delen. Dat contact met de luisteraars inspireert Radio 2 vaak tot verhalen of interviews die nadien in programma’s terechtkomen. Radio 2 zet daarnaast in op unieke beleving via de app. Zo konden luisteraars er tijdens de coronacrisis genieten van de Beste Buren Huiskamerconcerten, met miniconcerten van onder andere Willy Sommers, Stef Bos en Niels Destadsbader. Radio 2 zal in de toekomst nog meer inzetten op de app, zodat het radionet de interactie met de luisteraars nog meer kan versterken.

Rino Ver Eecke, nethoofd Radio 2: Binnenkort starten we met Radio 2 Select in de Radio 2-app waarbij de gebruikers audioverhalen opnieuw kunnen beluisteren. Het on-demand luisteren (luisteren wanneer jij dat wilt) krijgt hierdoor een flinke boost bij Radio 2. We evolueren dus mee op de verwachtingen van de luisteraars en gebruikers. Daarom zullen we telkens onze on air en digitale formats aanpassen waar en wanneer nodig. ”

Meer over Bedrijfsinformatie

Gezocht: testers voor de nieuwe Android tv-app

Raymond Schroyens [1933 - 2021]

Olympic cycling, marathon (and more) thanks to Flemish broadcaster VRT

Dankzij de VRT kan de wereld het olympisch wielrennen live volgen

Michel Van Dousselaere [1948-2021]

VRT zet tuin open voor buurtbewoners

De VRT staat dinsdag 20 juli in het teken van de dag van nationale rouw

Ann Reymen neemt afscheid van MNM en stapt over naar Radio 2