woensdag 23 maart 2022
23 maart 2022

Waarom heeft Radio 2 regionale redacties?

22 maart 2022 - Radio 2 is de enige radiozender in Vlaanderen die vijf regionale redacties heeft.
Het radiomerk zoomt – letterlijk - vanop de eerste rij in op lokale gebeurtenissen en activiteiten. Zo weet Radio 2 als geen ander wat er leeft bij de Vlamingen en kan de radiozender zijn rol als trouwe compagnon waarmaken.

Radio 2 Antwerpen Geert Van Hoeymissen

Radio 2 is de grootste en een van de populairste radiozenders in Vlaanderen met een marktaandeel van zo’n 30% en een waarderingscijfer van 8,2/10. Iedereen is welkom en wordt met open armen onthaald bij De Grootste Familie. Radio 2 helpt luisteraars door de dag met praktische informatie, ontspannende programma’s, verhalen van dichtbij en een breed muziekaanbod. Het radiomerk geeft een positieve kijk op de wereld zonder in naïviteit te vervallen.

Tine Van Hauteghem, producent regio bij Radio 2: “Via al onze platformen krijgen we veel reacties, vragen, verhalen en bedenkingen van luisteraars die interessant zijn om in onze programma’s te brengen. Door in interactie te gaan met onze luisteraars, weten we wat bij hen leeft. En regelmatig kunnen we zulke reacties uitwerken tot echte nieuwsverhalen. Denk aan luisteraars die ons signaleren dat bepaalde fietspaden in slechte staat zijn of laten weten dat wegenwerken in hun buurt te lang duren. Daar gaan wij dan mee aan de slag.”            

Radio 2 is daarnaast de enige nationale radiozender in Vlaanderen die focust op lokale actualiteit. Samen met de vijf regionale redacties in elke provincie houdt Radio 2 de vinger aan de pols. Via de regionale redacties werkt Radio 2 letterlijk tussen en samen met de buurtbewoners. Sterke, persoonlijke verhalen en nieuws uit de eigen streek vormen de bouwstenen van Radio 2. 

Nieuws uit je buurt

Radio 2 brengt nieuws en duiding uit je buurt. De regioredacties bekijken ook al het grote nationale nieuws door een regionale bril. Wanneer er een storm door het land raast, zoomen de regioredacties in op de gevolgen in de eigen regio.

Orfee Geldhof, regioverantwoordelijke Radio 2 in Oost- en West-Vlaanderen: “Zo zullen de regioredacties nationaal nieuws zoals de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld concreter maken: welke gemeentes organiseren opvang voor vluchtelingen? Welke bedrijven ondervinden economische impact, tot cases van bewoners die zich inzetten voor de hulpverlening naar Oekraïne. Als regioredactie staan we dicht bij onze bronnen waardoor we vaak ook regionaal nieuws optillen naar een nationaal niveau. Een babbel met een Oekraïense tolk wordt nationaal nieuws omdat blijkt dat er een hoge nood is aan tolken voor de integratie van de vluchtelingen.”

Elke ochtend in Start Je Dag en elke middag maken de vijf regionale redacties een aangepast nieuws- en programma-aanbod. Daarnaast hoor je zeven keer per dag regionale nieuwsbulletins op het halve uur. 

 

Kirsten Simons, eindredacteur Radio 2 in Vlaams-Brabant: “Sinds juni 2020 is ons regionaal nieuwsaanbod uitgebreid met een extra bulletin om 9.30 uur. Met dit extra bulletin komen we tegemoet aan de algemene vraag van de Vlaming naar meer regionaal nieuws. Dat is gebleken uit onderzoek door de VRT-studiedienst.”

Radio 2 brengt meer dan enkel regionaal nieuws. De zender vertaalt ook nationaal nieuws naar het lokale niveau. Zo zal een nationale nieuwsredactie bijvoorbeeld het nieuws brengen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen, terwijl de regionale redacties concreter zullen vertellen wat dat betekent voor hun eigen regio en haar inwoners. De regioredacties gaan daarbij telkens op zoek naar menselijke verhalen zodat het nieuws voor de luisteraars herkenbaar is. De nationale redactie van Radio 2 in Brussel, de nieuwsdienst en de regio’s werken daarvoor sterk samen:

Tine Van Hauteghem: “We zetten sterk in op de wisselwerking tussen Radio 2 in Brussel en de regio’s. Zo kunnen we in een nationaal programma een regionale reporter aan het woord laten als er in zijn regio iets gebeurt dat iedereen aanbelangt. We kunnen verslag uitbrengen vanop vijf plaatsen tegelijkertijd, zoals toen storm Eunice over het land raasde, of zelfs met een regio apart verdergaan omdat daar iets belangrijks is gebeurd, zoals tijdens de sluiting van de Ford-fabrieken in Genk. Op die synergie zullen we ook verder blijven inzetten.”

Door een gedifferentieerd nieuwsaanbod en de lokale vertaling van nationaal nieuws is het informatieaanbod van Radio 2 relevant voor alle luisteraars die geïnteresseerd zijn in wat er leeft in hun regio. Die mix maakt van Radio 2 een bron van toegankelijk nieuws en regionale expertise.

Samenwerking met VRT NWS

Rino Ver Eecke, nethoofd Radio 2: Radio 2 vormt ook een belangrijke bron van informatie voor de nieuwsdienst van de VRT. We werken elke dag intens samen met VRT NWS. Het is een soort kruisbestuiving die we blijvend willen versterken.”

De samenwerking tussen Radio 2 en VRT NWS resulteerde twee jaar terug in een nieuwe service op de website van VRT NWS: bezoekers kunnen ervoor kiezen om nieuws op maat uit de eigen regio te ontvangen. Zo krijgen mensen uit Limburg berichten over de fruitpluk in hun provincie, terwijl in West-Vlaanderen wordt stilgestaan bij de situatie aan de kust. Het initiatief is een succes: de verhalen uit alle windstreken in Vlaanderen worden massaal gelezen.

Steven Cauwenberg, regioverantwoordelijke Radio 2 in Antwerpen:  “Op meerdere momenten per dag worden ideeën uitgewisseld en wordt de inzet van mensen en middelen afgesproken. Als een reporter of redacteur van VRT NWS een item uitwerkt, is dat ook meteen beschikbaar voor de regionale redactie. Ook andersom maakt VRT NWS gebruik van klank en expertise van de regionale redactie. Ook voor de productie van nieuws, werken we goed samen en wordt er over mensen en middelen gesproken.

Dirk Reynders, eindredacteur Radio 2 in Limburg“We bekijken ook elke dag welke verhalen uit het aanbod we op welke kanalen brengen. Alle gesprokkelde regioverhalen worden een voor een bekeken. Sommige verhalen nemen we enkel op de radio mee, andere dan weer enkel online, of beide. Zo zorgen we voor een ideale selectie op maat van de luisteraars.” 

Verbondenheid met de regio

Door de fysieke aanwezigheid van de redacties in de regio’s, vinden alle luisteraars hen vlot met informatie en verhalen uit de buurt. Reporters trekken er geregeld op uit en gaan in gesprek met de mensen in de straat. Zo bouwen de regioredacties aan een sterk vertakt en diepgeworteld netwerk, waardoor nieuws en verhalen snel tot bij de redactie komen. Het is door dat netwerk dat de regionale redacties zijn kunnen uitgroeien tot sterke, regionale expertisecentra. De redacties schenken daarnaast ook bijzondere aandacht aan de lokale kleine en grote initiatieven, organisaties en acties. Zo werken de Radio 2-regioredacties actief mee aan een sterke gemeenschap in hun regio.

Tine Van Hauteghem: “De kracht van de regionaliteit zit niet enkel in het informeren op maat, maar vooral in het meeleven op maat. Iedereen kan nieuws op maat brengen. Radio 2 maakt het verschil door mee te voelen met iedereen in Vlaanderen. Met de regioredacties zijn we zo in staat om echte communities op te bouwen in de provincies.”

Meer over Bedrijfsinformatie

VRT stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’