dinsdag 20 april 2021
20 april 2021

Nieuwe reeks Vlaanderen vakantieland

 20 april 2021 - Inspiratie nodig voor een uitstap in eigen streek? Dan komt de gloednieuwe reeks van Vlaanderen vakantieland vanaf zaterdag 1 mei als geroepen. Reporters Laura Govaerts, Maureen Vanherberghen en Soe Nsuki nemen de Vlaming acht weken lang mee op sleeptouw door het prachtige Vlaanderen.

Laura Govaerts, Maureen Vanherberghen en Soe Nsuki

Elke aflevering van Vlaanderen vakantieland draait om een bepaald thema. Dat gaat van concrete thema's als 'water' tot abstracte als 'wereldberoemd'. In dit eerste seizoen trekken Laura en Maureen er om beurten op uit met een bekende Vlaming om samen activiteiten te beleven binnen dat thema, en mooie en interessante plekken te ontdekken in Vlaanderen. Dat kunnen culturele of culinaire hoogstandjes zijn, maar net zo goed puur vakantieplezier voor het hele gezin, toeristische trekpleisters die tot ver in het buitenland bekend zijn, naast kleine leuke plekjes met een verhaal, net om de hoek. Er is altijd wel iets nieuws te ontdekken en voor elk wat wils.

In haar vlog SOE-gesties tipt Soe Nsuki nog vier leuke locaties die een bezoekje meer dan waard zijn, en sluit zo elke aflevering af. In deze tijden van corona trekt iedereen er meer op uit dicht bij huis. Laura, Soe en Maureen willen de kijkers extra inspiratie bieden en zin geven om leuke toeristische bestemmingen te ontdekken en verrassende activiteiten uit te proberen. Want ook al zijn de mogelijkheden dit voorjaar wat beperkter door COVID-19, er is nog meer dan genoeg te doen en te ontdekken. Vlaanderen vakantieland keert ook na de zomer terug op Eén, met nog meer inspiratie voor het najaar.

Vlaanderen vakantieland: vanaf 1 mei elke zaterdag om 18.40 uur op Eén.

Wat staat er de komende weken op de agenda?

Aflevering 1 (thema 'Wereldberoemd') - zaterdag 1 mei

Maureen neemt radio- en televisiepresentatrice Siska Schoeters mee op de OMG! Seven Senses Tour in Gent om het Lam Gods van Jan Van Eyck niet alleen te bekijken, maar ook te proeven en te ruiken. Ze fietsen ook samen de Eddy Merckx Cycling route die start en eindigt in Meensel-Kiezegem, het geboortedorp van de Kannibaal. En ze laten zich helemaal onderdompelen in de wereld van de Belgische chocolade in het museum Chocolate Nation in Antwerpen.

Soe bezoekt de doorkijkkerk Reading between the Lines in Borgloon, door The Guardian uitgeroepen tot mooiste plek van België. Ze haalt de mosterd letterlijk bij Mostaard Wostyn in Torhout, rolschaatst tussen Hasselt en Genk op de allereerste bewegwijzerde skeelerroute en vergaapt zich in Antwerpen aan voetschrapers die Elke Lemmens omgetoverd heeft tot miniatuurkunstwerkjes die tot in Amerika bekend zijn.

Aflevering 2 (thema 'Literatuur') - zaterdag 8 mei

Laura gaat samen met Danira Boukhriss op het Schoonselhof in Antwerpen op zoek naar de graven van overleden schrijvers. In Talbot House in Poperinge verdiepen ze zich in de liefdesbrieven van een jonge, te vroeg gestorven frontsoldaat aan zijn geliefde. En In Brussel maken Laura en Danira een mooie wandeling langs huizen waarvan de gevels versierd zijn met stripfiguren.

Soe bezoekt het kleinste boekenwinkeltje van Vlaanderen in Damme, de universiteitsbibliotheek van Leuven en het Suske & Wiske museum in Kalmthout. Daarnaast volgt ze een workshop letterzetten en drukken in het Industriemuseum in Gent.

Aflevering 3 (thema 'Herbestemming') - zaterdag 15 mei

Laura en Stan Van Samang bezoeken een oude graanfabriek in Herentals die gerestaureerd en omgebouwd is tot een immense tentoonstellingsruimte, het Art Center Hugo Voeten. Ook verblijven ze in station Racour in Landen, waar een deel van het oude stationsgebouw en enkele treinstellen omgevormd zijn tot weekendverblijf. En ze gaan duiken in de oude mazouttank van Transfo Zwevegem, een vroegere elektriciteitsfabriek die nu een hotspot is voor avontuurlijke sporters.

Vlaanderen vakantieland kwam tot stand met de steun van Toerisme Vlaanderen.

 

Meer over Vlaamse identiteit

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

Hoe draagt VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit jouw buurt

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Vive le vélo, leve de Ronde: in het spoor van de Ronde met Karl Vannieuwkerke

Nieuw seizoen Vlaanderen vakantieland: lokaal vakantieplezier en verborgen parels

De eerste beelden van de vierde en laatste reeks van #LikeMe

Tom Waes reist in de tijd