donderdag 06 augustus 2020
06 augustus 2020

Vijf straffe verhalen over 46 jaar Radio 2 Zomerhit

6 augustus 2020 - 46 edities van Radio 2 Zomerhit zijn goed voor heel wat straffe verhalen en leuke weetjes. Speciaal voor de gelegenheid duikt David Van Ooteghem in de rijke geschiedenis van Zomerhit tijdens Radio 2 Zomerhit, de Strafste Verhalen. En dat levert heel wat opmerkelijke weetjes op.

Belle Perez koningin van Zomerhit ( editie 2018) © VRT - Jokko

Hét muziekevenement van de zomer is in aantocht: Radio 2 Zomerhit 2020. Bart Peeters en Siska Schoeters verwelkomen op zondag 16 augustus het neusje van de zalm van de Vlaamse muziekwereld in een liveshow op Eén vanuit Blankenberge. De tien genomineerden kruisen er de degens om de felbegeerde Radio 2 Zomerhit 2020 in de wacht te slepen. Tijdens het muziekfeest kan het digitale livepubliek en het publiek thuis genieten van spetterende optredens van onder andere Regi, Niels Destadsbader, The Starlings en Laura Tesoro.

46 edities van Radio 2 Zomerhit zijn goed voor heel wat straffe verhalen en leuke weetjes. Speciaal voor de gelegenheid duikt David Van Ooteghem op zaterdag 1 en 8 augustus samen met presentatoren, ex-winnaars, artiesten en medewerkers in de rijke geschiedenis van Zomerhit tijdens Radio 2 Zomerhit, de Strafste Verhalen. En dat levert heel wat opmerkelijke weetjes op.

vijf opvallende verhalen uit 46 edities Radio 2 Zomerhit

Stemming per gele briefkaart

Ronny Temmer (op Noordzeefestival 1965)

Ronny Temmer bedacht en presenteerde de eerste editie van Radio 2 Zomerhit in 1973. Niemand minder dan Will Tura mocht met 'Verboden dromen' de eerste Zomerhit-trofee op zijn conto schrijven. De stemming verliep destijds net iets anders dan tegenwoordig: via een gele briefkaart!

Verkiezingshokje voor Petula Clark

Petula Clark op Eurogala 1979

De backstage zag er in de begindagen lang niet zo glamoureus uit. Zo werden de loges van de artiesten gevormd door...verkiezingshokjes! Toen de Britse zangeres Petula Clark haar verkiezingshokje zag, liet ze zich de volgende, gekscherende opmerking ontvallen: "Is this my castle?" Gelukkig weerhield dat haar er niet van om vervolgens een spetterend optreden te geven.

Spice Girls afgebeld

Kim Wilde op Zomerhit 2006

Aangezien de show in de begindagen van Zomerhit haast dubbel zo lang duurde, passeerden ook veel meer artiesten de revue. Shows met 30 tot 40 optredens waren geen uitzondering. Naast heel wat artiesten van eigen bodem mocht Zomerhit door de jaren heen ook veel internationale gasten verwelkomen, zoals Donna Summer, Golden Earring, Sister Sledge en Kim Wilde. Zomerhit heeft ooit wel een enorme topper misgelopen! Zo werden de toen nog relatief onbekende Spice Girls in 1996 afgebeld, omdat Radio 2 dacht dat er geen publiek voor zou zijn.

Luc Appermont sprak te snel

Luc Appermont met De Romeo's (Zomerhit 2012) ©2012 - Neil Van Craeynest

46 edities van Radio 2 Zomerhit zijn goed voor verschillende kleurrijke presentatoren, waaronder Luc Appermont, Anja Daems, Margriet Hermans, Johan Verstreken en Geena Lisa. 

Luc Appermont werd ooit gevraagd om trager te presenteren. "We gingen te vlot door de show en hadden tijd over! The Cousins waren er die avond ook bij. Zij hadden toen hits met 'Dang Dang' en 'Kili Watch'. Dat optreden was toen zo’n succes dat we hen terug het podium opgestuurd hebben om het een tweede keer te doen, aangezien we toch tijd te veel hadden!"

Belle Perez koningin van Zomerhit

Belle Perez met Zomerhittrofee 2005

Belle Perez is tot nu toe de grote koningin van Radio 2 Zomerhit, met maar liefst vijf opeenvolgende overwinningen in 2002, 2003, 2004, 2005 en 2006. Belle had destijds vaak vier tot vijf optredens per dag en moest zich samen met haar dansers van de ene plek naar de andere haasten. Haar agenda was zodanig druk dat de dansers hun danskledij uit het raampje van de auto moesten hangen om te laten drogen.

Meer straffe verhalen bij David

David Van Ooteghem ©Joost Joossen

Deze vijf opmerkelijke verhalen vormen slechts het topje van de ijsberg. Welke artiest werd ooit hardhandig door de bewaking uit de zaal gezet en weigerde daarna om nog op het podium te verschijnen? Het antwoord hoor je zaterdag 8 augustus bij David Van Ooteghem in Radio 2 Zomerhit, de Strafste Verhalen op Radio 2.

Genomineerden Radio 2 Zomerhit 2020

Ontdek hier de genomineerden voor Radio 2 Zomerhit 2020:

  • Mij en m'n gitaar - Gene Thomas

  • Summer sun - Hooverphonic

  • Het beste aan mij (ben jij) - Metejoor

  • Kom wat dichterbij - Regi feat. Jake Reese & OT

  • Hold on - Laura Tesoro

  • Van vooraf aan - Nina Butera feat. White Bird

  • Nooit alleen - Niels Destadsbader

  • Little Submarine - The Starlings

  • Love to go - Lost Frequencies, Zonderling & Kelvin Jones

  • California - Clouseau

Radio 2 Zomerhit, aftellen naar Zomerhit 2020: vanaf maandag 3 augustus elke weekdag van 13.00 - 16.00 uur op Radio 2.

Radio 2 Zomerhit, de Strafste Verhalen: op zaterdag 1 en 8 augustus van 08.00 tot 10.00 uur op Radio 2.

Radio 2 Zomerhit 2020: op zondag 16 augustus om 20.15 uur op Eén, en vanaf 13.00 uur op Radio 2.

Meer over Vlaamse identiteit

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

Hoe draagt VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit jouw buurt

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Vive le vélo, leve de Ronde: in het spoor van de Ronde met Karl Vannieuwkerke

Nieuw seizoen Vlaanderen vakantieland: lokaal vakantieplezier en verborgen parels

De eerste beelden van de vierde en laatste reeks van #LikeMe

Tom Waes reist in de tijd