donderdag 09 september 2021
09 september 2021

'Voor altijd Kampioen!' Terugblik op het succes van 'F.C. De Kampioenen'

9 september 2021 - Met 21 seizoenen en 273 afleveringen, 4 langspeelfilms, 1 kerstspecial, maar vooral ook een miljoenenpubliek is F.C. De Kampioenen zonder discussie de meest succesvolle comedy van Vlaanderen. Voor altijd Kampioen! schetst in vier afleveringen het verhaal van Vlaanderens populairste humorreeks, voor en achter de schermen.

'Voor altijd Kampioen!' blikt terug op het succes van 'F.C. De Kampioenen' © VRT - Joost Joossen

De docureeks Voor altijd Kampioen! neemt de kijkers mee naar de opstart, de audities en de proefaflevering. Ook het stopzetten van de reeks, de langspeelfilms, het overlijden van Johny Voners, en de kerstspecial waarmee de acteurs afscheid namen van de acteur en het personage Xavier Waterslaeghers komen aan bod. En Voor altijd Kampioen! heeft ook aandacht voor de evolutie van de personages en de verhaallijnen, het vertrek van sterkhouders als Carry Goossens en Jacques Vermeire en hoe dat werd opgevangen door de introductie van nieuwe personages.

Naast de acteurs en de vele gastacteurs komen ook de mensen achter de schermen uitgebreid aan het woord: de producers, schrijvers en regisseurs, die allemaal mee aan de basis van het succes lagen. Bekende superfans Wesley Sonck en Guga Baúl getuigen op het einde van elke aflevering over de impact die F.C. De Kampioenen op hen en Vlaanderen had.

Voor altijd Kampioen!: vanaf 23 september elke donderdag om 21.30 uur op Eén.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Guga Baul en Wesley Sonck

Een groot experiment

Het succes van F.C. De Kampioenen was niet evident. Want: de reeks was één groot experiment. Het was de eerste echte comedy op de Vlaamse televisie met een cast vol nobele onbekenden, en dan nog over voetbal. “Voor hetzelfde geld was het mislukt”, denkt regisseur Willy Vanduren, “maar kijk: we hebben geluk gehad.”  

Geluk moet je ook afdwingen, en dat hebben de Kampioenen gedaan. “Wij waren de juiste mensen op de juiste plaats op het juiste moment”, beaamt Carry Goossens. Hij wisselde op het laatste moment van rol met Jacques Vermeire. Carry werd de cafébaas, Oscar, en Jacques de vijand, garagist Dimitri De Tremmerie. “Dat was onze beste zet”, besluit Willy Vanduren.

Lastig moment

Het publiek bleef De Kampioenen volgen, ook toen ze een nieuwe richting uitgingen. Gaandeweg werd de humor meer slapstick. “Dat is er vaak over”, zegt Loes vanden Heuvel, “maar zolang je eerlijk blijft in wat je doet, kun je alle kanten uit.” En het publiek kon het smaken.

Ook toen Carry Goossens en Jacques Vermeire – nochtans twee sterkhouders - De Kampioenen verlieten. “Dat is inderdaad een lastig moment geweest”, zegt regisseur Willy Vanduren, "maar het creëert ook weer nieuwe mogelijkheden dus op zich moet men daar geen schrik van hebben.” Dit werd opgevangen door Mark een grotere rol te geven, en door nieuwe personages als Pol, Fernand en Ronaldinho te introduceren.

Herkenbare personages en oneliners

Een van de redenen van het succes van F.C. De Kampioenen was de grote herkenbaarheid van de personages. En de manier waarop die zijn ingevuld door de acteurs, onder meer door het gebruik van oneliners zoals “Mijn gedacht”, “Zal ’t gaan, ja?” en “Een dagschotel” die gemeengoed zijn geworden. Soms hielp het toeval ook een handje. “Ik stotterde af en toe, als DDT het woord ‘infrastructuur' moest uitspreken”, vertelt Jacques Vermeire, “en ik heb dat gebruikt voor mijn personage.”    

Maar de belangrijkste reden van het succes is misschien wel dat De Kampioenen één grote familie zijn. “Het is misschien een cliché, maar het is wel zo,” beaamt Danni Heylen. “Acteurs en actrices zijn narcisten, maar wij konden het licht in elkaars ogen verdragen. Want anders was het al lang gedaan geweest.” 

Wie nog meer F.C. De Kampioenen wil, kan terecht op VRT NU. Vanaf 23 september verschijnt daar dagelijks een seizoen van de reeks.

'Voor altijd Kampioen!'
'Voor altijd Kampioen!' © VRT - Joost Joossen
Dossier: fictie

Vlaamse identiteit

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

Hoe draagt VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit jouw buurt

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Vive le vélo, leve de Ronde: in het spoor van de Ronde met Karl Vannieuwkerke

Nieuw seizoen Vlaanderen vakantieland: lokaal vakantieplezier en verborgen parels

De eerste beelden van de vierde en laatste reeks van #LikeMe

Tom Waes reist in de tijd