maandag 14 oktober 2019
14 oktober 2019

Seks is geen taboe voor de VRT

10 oktober 2019 — Op 10 oktober kopte Het Nieuwsblad: “De nieuwe goudmijn van VRT: seks”. De VUB organiseert op 23 oktober een lesmarathon van 12 uur over het onderwerp. Het is duidelijk: de nood aan informatie over seks is hoog.

scene uit Dertigers

Een nieuwe goudmijn?

De VRT heeft een lange traditie van educatieve programma’s rond seksualiteitsbeleving en relatievorming. Zo zijn de programma’s van Paula Sémer, zoals Vrouwenspiegel (1954) en Penelope (1955-1965), legendarisch. Al in 1970 outte Will Ferdy zich op de nationale radio als eerste bekende homo. In de jaren ‘70 kregen talloze kinderen rode oortjes bij Schooltelevisie. In de jaren ‘90 presenteerden onder andere Lieven Vandenhaute en Goedele Liekens het spraakmakende programma De Lieve lust op Studio Brussel.

Ook vandaag maakt de VRT heel wat programma’s die seks uit de taboesfeer halen. Een greep uit het aanbod:

De dokter Bea show

Op vrijdag 4 oktober startte op Ketnet de tweede reeks van De dokter Bea show. Dokter Bea gaat in haar show vrank en vrij en met veel humor op zoek naar antwoorden op concrete vragen van kinderen over alles wat te maken heeft met hun lichaam, seksualiteit, liefde en relaties.

In de nieuwe reeks beantwoordt ze vragen rond vier thema's: menstruatie, soa’s en condoomgebruik, bloot/sexy en gender. Ze krijgt daarbij de hulp van experten, een puberpanel van jonge ervaringsdeskundigen en BV’s. Het programma wordt gemaakt in samenwerking met Sensoa, Awel, VUB en Thomas More Hogeschool.

De dokter Bea show: iedere vrijdag omstreeks 19 uur op Ketnet, ketnet.be en via de Ketnet-app. De afleveringen zijn online ook beschikbaar met Vlaamse Gebarentaal.

Flowjob

Studio Brussel lanceerde Flowjob, een vijfdelige videoreeks over seks. Instagram-fenomeen Flo Windey neemt geen blad voor de mond en praat met bekende en onbekende gesprekspartners vrijuit over hun seksleven. Met verhalen die uit het leven gegrepen zijn. Iedereen heeft namelijk onzekerheden en vragen, maar ook ervaringen: goede én slechte.

Bij Studio Brussel draait het vooral rond de bespreekbaarheid van seks. Let’s talk about sex! Open, vrank en vrij, want seks is een normale zaak.

Jan Van Biesen, Nethoofd Studio Brussel

Flowjob is te bekijken via VRT NU en op het YouTubekanaal van Studio Brussel.

Videospeler inladen...

Generation M en Seksuolotte

MNM is het VRT-merk bij uitstek dat aandacht schenkt aan seks. Met seksuologe Lotte Vanwezemael heeft het merk zijn eigen expert in huis. MNM wil op die manier zijn jonge luisteraars beter informeren over het onderwerp. De website Generation M en het gelijknamige programma op MNM besteden op regelmatige basis aandacht aan alles wat met seks, liefde en relatievorming te maken heeft.

MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael komt wekelijks langs in het radioprogramma in de rubriek Seksuolotte. Daarnaast beantwoordt ze wekelijks vragen van kijkers op het gameplatform Twitch en had ze in de zomer een Summerproof-podcast over bijvoorbeeld vakantieliefjes en seks op festival.

Tot slot geeft ze via het YouTube-kanaal van MNM regelmatig explainers waar vragen aan bod komen als: 

·        Groeien mijn penis en mijn borsten nog?

·        Wat als je betrapt wordt door je ouders tijdens de seks?

·        Wanneer komt een meisje klaar?

Videospeler inladen...

Hot N Cold

Dorianne Aussems en MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael presenteren in oktober en november 2019 twee maand lang Hot N Cold: een programma over liefde, seks, relaties en vriendschap.

Want wat doe je als je plots niet meer fantaseert over je lief? Of als die ene vriendin je plots laat vallen omdat ze een nieuw lief heeft? Geen enkele vraag is verkeerd voor Lotte en Dorianne. De antwoorden daarentegen kunnen best verrassend zijn. De twee presentatoren nemen de tijd om écht te luisteren.

Vaste rubrieken in Hot N Cold zijn onder meer een actueel thema, een openingszin, een ‘seksamen’ en een dilemma.

Hot N Cold elke zondag van oktober en november 2019 tussen 20 en 22 uur op MNM. 

Durf te vragen

In het Eén-programma Durf te vragen nodigt Siska Schoeters elke aflevering een groep mensen uit waar we stiekem heel veel vragen over hebben, maar die we niet zelf in hun gezicht durven stellen. Siska verzamelde vele andere interessante, grappige maar ook wel gedurfde vragen bij het grote publiek en stelt ze onder andere aan mensen die van BDSM houden.

De antwoorden van de groep zijn altijd eerlijk en openhartig en leveren een verrassende, soms geestig, soms confronterende inkijk in hun leefwereld, dromen en angsten op. Siska duikt zelf nog dieper in het verhaal van sommige getuigen. Ze gaat een dag met hen op pad en stelt op haar eigen directe manier extra vragen, om hen zo nog beter te kunnen begrijpen.

Durf te vragen: vanaf 3 september elke dinsdag om 20.40 uur op Eén. Je kan de afleveringen herbekijken via VRT NU. 

Let's talk about sex (werktitel).

Begin oktober vertrok Lieve Blancquaert voor haar nieuwe televisiereeks over liefde, relaties en seks voor Eén: Let's talk about sex (werktitel). Lieve kondigde dat aan met een eerste foto van de opnames via haar Instagrampagina.

Lieve toont hoe de wereld seksualiteit beleeft, gaat op zoek naar pakkende verhalen en verrassende leefwerelden, zowel op plekken ver weg als dicht bij huis. Zo is in Japan meer dan de helft van de jongeren single, wint in Nederland polyamorie aan populariteit, is geld in Nigeria belangrijker dan liefde en vindt men in boeddhistisch Thailand een derde geslacht vanzelfsprekend. 

Let’s talk about sex is een reeks van het productiehuis De Mensen voor Eén. 

Meer over Educatie

VRT en Smartschool slaan handen in elkaar

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”

Factcheckers: Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren maken special rond geld