donderdag 21 november 2019
21 november 2019

VRT inspireert leerkrachten tijdens Expeditie Onderwijs

21 november 2019 — Educatie en de samenwerking met het onderwijs zijn voor de openbare omroep ontzettend belangrijk. De VRT wil informeren en inspireren met haar aanbod. Tijdens Expeditie Onderwijs kwamen partners uit de onderwijssector ontdekken wat dat aanbod precies inhoudt.

De VRT mocht ruim 200 leerkrachten en leerkrachten (in opleiding) verwelkomen voor Expeditie Onderwijs. Aan de hand van allerlei workshops en interactieve sessies kwamen zij te weten wat de VRT allemaal in petto heeft op vlak van onderwijs en educatie. Tegelijk was het een uitgelezen moment om in gesprek te gaan met de partners uit de onderwijssector.

Educatie op de VRT

Heel wat VRT-programma’s bevatten educatieve elementen. Soms is de educatieve en informerende inslag duidelijk, zoals bij Kinderen van het verzet (Canvas), De dokter Bea show (Ketnet), Nieuwe feiten (Radio 1) of de podcasts van Klara. Soms is dat een stuk subtieler, zoals in Iedereen beroemd (Eén), De Madammen (Radio 2) of Generation M (MNM).

Daarnaast engageert de VRT zich om specifieke educatieve projecten te ontwikkelen voor het onderwijs. Zo zijn er de EDUboxen, educatieve en mediale lespakketten over maatschappelijke thema’s die relevant zijn voor jongeren. Met NEDboxen leren anderstaligen Nederlands aan de hand van filmpjes van VRT-programma’s, zoals Dagelijkse kost (Eén).

Het is met die mix van educatie toegankelijk maken voor een breed publiek en het bieden van een specifiek educatief aanbod dat de VRT haar meerwaarde realiseert. Een goede band met het brede onderwijsveld is daarvoor essentieel, iets wat de openbare omroep ook wil versterken naar de toekomst toe.

Expeditie VRT Onderwijs

Ruim 200 leerkrachten en leerkrachten in opleiding trokken naar de VRT om te proeven van het educatieve aanbod. Ze konden onder andere interactieve sessies volgen over de educatieve waarde van het Eén-programma Thuis,  storytelling door de Universiteit van Vlaanderen, de 360°-beleving van Ketnet, Radiowijs, KLAAR, enzovoort.

Na afloop waren de deelnemers aangenaam verrast door wat de VRT allemaal voor hen in petto heeft.

Meer over Educatie

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

VRT en Smartschool slaan handen in elkaar

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”