VRT inspireert leerkrachten tijdens Expeditie Onderwijs

21 november 2019 — Educatie en de samenwerking met het onderwijs zijn voor de openbare omroep ontzettend belangrijk. De VRT wil informeren en inspireren met haar aanbod. Tijdens Expeditie Onderwijs kwamen partners uit de onderwijssector ontdekken wat dat aanbod precies inhoudt.

De VRT mocht ruim 200 leerkrachten en leerkrachten (in opleiding) verwelkomen voor Expeditie Onderwijs. Aan de hand van allerlei workshops en interactieve sessies kwamen zij te weten wat de VRT allemaal in petto heeft op vlak van onderwijs en educatie. Tegelijk was het een uitgelezen moment om in gesprek te gaan met de partners uit de onderwijssector.

Educatie op de VRT

Heel wat VRT-programma’s bevatten educatieve elementen. Soms is de educatieve en informerende inslag duidelijk, zoals bij Kinderen van het verzet (Canvas), De dokter Bea show (Ketnet), Nieuwe feiten (Radio 1) of de podcasts van Klara. Soms is dat een stuk subtieler, zoals in Iedereen beroemd (Eén), De Madammen (Radio 2) of Generation M (MNM).

Daarnaast engageert de VRT zich om specifieke educatieve projecten te ontwikkelen voor het onderwijs. Zo zijn er de EDUboxen, educatieve en mediale lespakketten over maatschappelijke thema’s die relevant zijn voor jongeren. Met NEDboxen leren anderstaligen Nederlands aan de hand van filmpjes van VRT-programma’s, zoals Dagelijkse kost (Eén).

Het is met die mix van educatie toegankelijk maken voor een breed publiek en het bieden van een specifiek educatief aanbod dat de VRT haar meerwaarde realiseert. Een goede band met het brede onderwijsveld is daarvoor essentieel, iets wat de openbare omroep ook wil versterken naar de toekomst toe.

Expeditie VRT Onderwijs

Ruim 200 leerkrachten en leerkrachten in opleiding trokken naar de VRT om te proeven van het educatieve aanbod. Ze konden onder andere interactieve sessies volgen over de educatieve waarde van het Eén-programma Thuis,  storytelling door de Universiteit van Vlaanderen, de 360°-beleving van Ketnet, Radiowijs, KLAAR, enzovoort.

Na afloop waren de deelnemers aangenaam verrast door wat de VRT allemaal voor hen in petto heeft.

Dossier: Educatie
donderdag 21 november 2019
21 november 2019

Meer over Educatie

With Fée’s Vlog, VRT-channel Ketnet invests in remembrance education

Van de Franse Revolutie tot La Boum

Klara pakt uit met serie van Johan Op de Beeck over Leopold II

5 jaar na aanslagen praat Peter met Eva Daeleman

Wat is een podcast? Met de 12 favorieten van Frank Deboosere

5.000.000 beluisterde podcasts van Universiteit van Vlaanderen

Lijf, een nieuwe podcast over lijven

Ketnet zet met 'De vlog van Fée' in op herinneringseducatie voor kinderen