dinsdag 23 augustus 2022
23 augustus 2022

Internationale documentaire en auteursdocumentaire bij Canvas

23 augustus 2022 - Naast sterke eigen producties brengt Canvas ook dit najaar een selectie van de allerbeste buitenlandse documentaires over uiteenlopende onderwerpen. Auteursdocumentaires zitten vanaf dit najaar op woensdagavond

Auteursdocumentaire Survivors

Op maandag focust Canvas in de late avond op de donkere kant van de menselijke natuur met true crime reeksen als Murder in the Bayou, over acht onopgeloste moorden op jonge vrouwen in een stadje in Louisiana (vanaf 22/8); Evil by Design: Surviving Nygard, over de slachtoffers van modegoeroe Peter Nygard, die in 40 jaar tijd honderden vrouwen heeft misbruikt (vanaf 26/9); en Murder in the Valleys, over de ophefmakende moord op een grootmoeder, haar dochter en twee kleindochters in een dorpje in Wales (vanaf 17/10).

Historische documentaire

 Ankie Rechess

Op dinsdag zijn er documentaires met een historische insteek, zoals het tweeluik Ankie, over de dodelijke terreuraanslag op het Israëlische olympische team tijdens de Spelen in München in 1972, precies 50 jaar geleden. Centraal in de documentaire staat de getuigenis van Ankie Spitzer, de weduwe van een van de atleten. Bij ons is zij beter bekend als Ankie Rechess, VRT-correspondente in Israël (vanaf 6/9).

Meer info

Later volgen onder meer nog reeksen over de Assad-dynastie in Syrië (A Dangerous Dynasty: House of Assad) en over de relatie tussen Ronald Reagan en Margaret Thatcher die in dezelfde periode in volle koude oorlog aan het roer stonden van hun land (Thatcher & Reagan: A Very Special Relationship).

Auteursdocumentaires

De auteursdocumentaires zitten vanaf dit najaar niet langer op zondag, maar op woensdagavond, omstreeks 23.00 uur (en uiteraard ook op VRT MAX). 

Wat ze gemeen hebben, is de betrokken en geëngageerde blik van de cineasten. Zo is er Survivors (van Anna Fitch en Arthur Pratt), over de inzet van een aantal hulpverleners tijdens de Ebola-crisis in Sierra Leone in 2014 (31/8). In The Taste of Desire gebruikt de Nederlandse Willemiek Kluijfhout de oester als metafoor voor menselijke verlangens en drijfveren in een reeks poëtische portretten van mensen met een passie voor oesters, van een Zweedse oesterduiker over een Franse sterrenchef tot een Japanse parelmaker (7/9). In 100Up maakt Heddy Honigmann samen met zeven nog actieve honderdjarigen de balans op van hun en het leven (14/9). The Daughter Tree van Rama Rau gaat dan weer over ongeboren leven, meer bepaald over de strijd van de Indiase vroedvrouw Neelam Bala tegen abortussen op vrouwelijke foetussen en de patriarchale cultuur die daaraan ten grondslag ligt, met name dat mannelijke baby’s meer gewenst zijn dan vrouwelijke (21/9).

‘current affairs’

The Whistleblowers: Inside the UN

Wanneer er geen Europa of Conference League is, kijkt Canvas op donderdag in een reeks internationale ‘current affairs’ documentaires achter de schermen van de wereldpolitiek. 

The Whistleblowers: Inside the UN is een ontluisterende BBC-documentaire over de manier waarop de Verenigde Naties omgaan met klokkenluiders in eigen rangen: mensen die corruptie en misbruik aanklagen in de internationale organisatie die zelf opkomt voor mensenrechten en wereldvrede(1/9). ​ 

Bolsonaro: Brazil under Pressure is een portret van de controversiële Braziliaanse president naar aanleiding van de presidentverkiezingen op 2 oktober (29/9). 

Summits: In the Secrets of European Negotiations is de derde in een reeks ophefmakende documentaires over de beslissingsprocessen in de Europese Unie. Na Covid en het klimaat is het centrale thema in deze aflevering de strijd tegen en regulering van de internetgiganten.

Muziekdocumentaire

Op donderdagen zonder EL-voetbal brengt Canvas rond 23.00 u. muziekdocumentaires, onder meer over de Noorse band a-ha (A-ha – The Movie), over Vivian Roberto, de vrouw van Johnny Cash (My Darling Vivian), over de invloedrijke opnamestudio AIR Montserrat (Under the Volcano), Sheryl Crowe (Sheryl) en Madness (Before we Was).

Bijzondere reeksen

 Ghislaine Maxwell

Canvas zet de zondagavonden in het najaar in met twee bijzondere reeksen. 

Zo portretteert de driedelige reeks Who is Ghislaine Maxwell? de flamboyante en controversiële dochter van mediamagnaat Robert Maxwell en haar betrokkenheid bij het beruchte circuit van seksueel misbruik en mensenhandel rond filmproducent Jeffrey Epstein. (vanaf 4/9)

The rolling Stones

In My Life as Rolling Stone blikken de drie overlevende Stones (Mick Jagger, Keith Richards en Ron Wood) terug op 60 jaar Rolling Stones. Hun verhaal wordt aangevuld met massa’s archiefbeelden, oudere interviews en getuigenissen van andere wereldsterren, zoals Tina Turner, Chrissie Hynde, Jon Bon Jovi, Rod Stewart en Sheryl Crow, (vanaf 18/9)

Meer over Educatie

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”

Factcheckers: Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren maken special rond geld

Hoe vertel je 38.000 jaar in 10 afleveringen?