woensdag 30 juni 2021
30 juni 2021

'Coronaproof' EDUboxen voor leerlingen en leerkrachten

30 juni 2021 - Het was voor leerkrachten en leerlingen een apart
schooljaar; corona zorgde ervoor dat alles anders is verlopen. Flexibiliteit en anticipatie, daar draaide het vooral om. Ook de redactie van EDUbox heeft zich anders moeten organiseren. Zij heeft ingrepen gedaan om de EDUbox coronaproof te maken. 

EDUboxen over maatschappelijke thema's

Afgelopen schooljaar heeft de VRT vier EDUboxen gelanceerd over uiteenlopende thema’s: het ging van financiële educatie en sociale media, over mobiliteit, cultuur en polarisatie naar pandemieën. Telkens zaten we rond de virtuele tafel met sterke partners met veel expertise.

In totaal zijn er nu elf EDUboxen beschikbaar voor het secundair onderwijs, telkens over relevante thema’s. Elke EDUbox heeft een duidelijk link met de eindtermen, zodat het concept leerkrachten helpt een aantal sleutelcompetenties te behalen.

Interactieve videolessen tijdens corona

Om leerkrachten de kans te geven EDUbox in te zetten als lesmateriaal in tijden van afstandsonderwijs, lanceerden we de interactieve videolessen van EDUbox: een versie die de leerling individueel en zelfstandig kan doorlopen. 

Deze interactieve versie wordt gemaakt op de H5P-server van Toll-net, waarmee trouwens elke leerkracht ook aan de slag kan via een KlasCementaccount. VRT-experten kruipen even in de rol van leerkracht en krijgen hulp van een sidekick. De leerling thuis krijgt een combinatie van theorie, video, interactieve vragen en oefeningen voorgeschoteld. 

Aan de slag met EDUbox

Meer info over het aanbod van EDUboxen vind je op VRT.be/edubox.

Ook op KlasCement zijn ook alle EDUboxen te vinden via een handige themapagina.

Voor het volgende schooljaar hebben we ook een paar nieuwe EDUboxen in petto. In oktober 2021 lanceren we een EDUbox rond het thema duurzaamheid, over duurzaam produceren en consumeren.

Ten slotte wensen we iedereen en in het bijzonder de leerkrachten en leerlingen een fijne, zonnige vakantie! We zien we jullie graag terug in september.

Meer over Educatie

VRT en Smartschool slaan handen in elkaar

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”

Factcheckers: Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren maken special rond geld