woensdag 23 oktober 2019
23 oktober 2019

Wissel van de macht seizoen 2

22 oktober 2019 – Het Canvasprogramma Wissel van de macht II over de kantelmomenten in de recente Belgische politiek met Marc Van de Looverbosch werd in de Senaat voorgesteld aan de getuigen en de pers.

Marc Van de Looverbosch

In de tweede reeks van Wissel van de macht reconstrueert Marc Van de Looverbosch opnieuw een aantal ingrijpende politieke evoluties van de afgelopen 20 jaar. In die tijdspanne verloren de drie traditionele partijen - CD&V, Open VLD en SP.A - hun marktleiderschap aan de N-VA, die intussen zelf een machtspartij is geworden.

Aan de hand van onthullende gesprekken met de toppolitici van die partijen onderzoekt Marc Van de Looverbosch hoe dat is kunnen gebeuren. Dat resulteerde in vijf spannende documentaires over die wissel van de macht in ons land in de eerste twee decennia van deze eeuw: één per partij (CD&V, Open VLD, SP.A, N-VA) en één over de manier waarop de N-VA in 2014 voor het eerst in een federale regering stapte en er eind 2018 weer uit tuimelde na het zogenaamde Marrakesh-pact.

Vanaf maandag 18 november om 21.20 u. op Canvas en op VRT NU, telkens herhaald op dinsdag om 19.00 u.

De eerste reeks van Wissel van de macht is dan opnieuw  te bekijken op VRT NU.

Relevantie en topkwaliteit leidraad voor Canvas

Boeiende verhalen, in perspectief geplaatst door een van onze meest ervaren politieke journalisten en gekruid met al bijna vergeten archiefbeelden en pittige anekdotes.

Olivier Goris, netmanager Canvas

“Relevantie en topkwaliteit vormen de leidraad voor alles wat wij bij Canvas maken”, zegt netmanager Olivier Goris. “Met ‘Terzake’ en ‘De afspraak’ houden we dagelijks de vinger aan de pols van de politieke actualiteit. Maar wie de huidige politieke situatie in ons land nog beter wil begrijpen, die moet naar ‘Wissel van de macht’ kijken. Dankzij Marc Van de Looverbosch en zijn team komen we te weten waarom de traditionele politieke partijen het vandaag zo moeilijk hebben, hoe complex hun onderlinge relaties zijn en waarom de regeringsvorming zo lang duurt. Door afstand te nemen van de waan van de dag en terug te blikken op het verleden bieden ze ons een nieuw inzicht in de politiek van nu. Boeiende verhalen, in perspectief geplaatst door een van onze meest ervaren politieke journalisten en gekruid met al bijna vergeten archiefbeelden en pittige anekdotes. Een televisiereeks van het allerhoogste niveau en een must voor iedereen die wil weten hoe de politiek in ons land functioneert.”

Netmanager Olivier Goris bij de voorstelling van het programma Geert Van Hoeymissen

20 jaar Wetstraatjournalistiek

Voorstelling van het programma in de Senaat Geert Van Hoeymissen

Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch stond de voorbije 20 jaar op de eerste rij bij alle grote politieke omwentelingen in ons land. Een woelige periode waarin de Belgische politiek grondig is veranderd. In deze tweede reeks van Wissel van de macht kiest hij daaruit vijf verhalen die het huidige politieke landschap hebben bepaald.

Van de Looverbosch praat erover met 20 toppolitici: ministers en partijvoorzitters. Ze passeerden voor zijn camera, die deze keer stond opgesteld in het halfrond van de Senaat. Vaak laten ze voor het eerst het achterste van hun tong zien over een aantal dramatische momenten van toen. Hun onthullende verhalen, zijn scherpe analyses en de unieke beelden uit het rijke VRT-archief leggen de mechanismen van de macht bloot, maar tonen evengoed de menselijke drama’s in de Wetstraat.

Marc Van de Looverbosch: "Ik was aangenaam verrast 20 toppolitici bereid te vinden om heel openhartig en ongedwongen te vertellen over hun eigen ervaringen van de voorbije jaren. Zowel de hoogtepunten als de dieptepunten komen zonder aarzelen aan bod. Ze bieden een verrassende blik op de Wetstraat waar nog zoveel in het verborgene gebeurt. Die toppolitici beschikken over veel macht en zijn tegelijk ook maar mensen van vlees en bloed zoals iedereen."

De afleveringen

Voorstelling van het programma in de Senaat Geert Van Hoeymissen

De eerste vier afleveringen bekijken de gebeurtenissen telkens vanuit het standpunt van één partij en haar hoofdrolspelers. Dat levert vier lezingen op van telkens hetzelfde tijdsgewricht. De beleving is soms heel uiteenlopend en dan weer verrassend unisono. Maar altijd zijn er nieuwe inzichten, nooit eerder vertelde elementen en is er die ene constante : geen wissels van de macht zonder emotie en drama. Dat blijkt al evenzeer in de vijfde aflevering, over de spannende regeringsvorming in 2014 en de ultieme mislukking van het 'Zweedse' experiment in 2018.

Aflevering 1: De erfenis van Stevaert

De eerste aflevering gaat over de erfenis van de charismatische Steve Stevaert, in het begin van de jaren 2000 nog god in Vlaanderen. Intussen zijn de Teletubbies en het kartel met Spirit allang verleden tijd en vecht de S.PA voor elk procent. Uitzending op maandag 18 november.

Aflevering 2: De liberalen worstelen met zichzelf

Deze aflevering toont hoe de (Open) VLD na de paarse triomf van Verhofstadt en co. intern verdeeld raakt – denk aan periode met Jean-Marie Dedecker - en de nieuwe generatie met moeite probeert terug te komen. Uitzending op maandag 25 november.

Aflevering 3: De tragiek van CD&V

In de aflevering over de CD&V zien we hoe Jean-Luc Dehaene na de verkiezingsnederlaag van zijn partij in 1999 de handdoek in de ring gooit. Daardoor komt een einde aan 40 jaar zogenaamde 'CVP-staat'. Yves Leterme noch Kris Peeters kunnen - ondanks hun successen - het tij definitief keren. Uitzending op maandag 2 december.

Aflevering 4: De vloedgolf van N-VA

De N-VA bezette in 2003 welgeteld één zitje in de Kamer, met stichter Geert Bourgeois. Ondertussen zijn we met Bart De Wever een gele vloedgolf verder en is de partij de grootste van het land geworden. Uitzending op maandag 9 december.

Aflevering 5: Het Zweedse experiment

De vijfde aflevering focust op de moeilijke regeringsvorming in 2014 en eindigt in 2018, wanneer N-VA federaal weer uit de regering stapt. Het eindpunt van deze reeks is dus december van vorig jaar. De gemeenteraadsverkiezingen zijn dan net achter de rug en het zogenaamde 'Marrakesh-pact' heeft een einde gemaakt aan de Zweedse regering Michel I. Uitzending op maandag 16 december.

Met getuigenissen van Kris Peeters, Bart De Wever, Wouter Beke, Jan Peumans, Hilde Crevits, Jan Jambon, Marianne Thyssen, Gwendolyn Rutten, Marc Van Peel en Theo Francken. Met dank aan de Kamer en de Senaat.

Meer over Educatie

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”

Factcheckers: Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren maken special rond geld

Hoe vertel je 38.000 jaar in 10 afleveringen?