dinsdag 23 augustus 2022
23 augustus 2022

De vier seizoenen van Caroline Pauwels

23 augustus 2022 - Op 5 augustus overleed Caroline Pauwels, (pro)rector van de VUB. In de vier seizoenen vóór die noodlottige zomer werkte Canvas aan een diepmenselijke documentaire over de veelzijdige en geëngageerde vrouw.

Caroline Pauwels © VRT

Dat ze zwaar ziek was, was bekend, maar haar overlijden kwam toch onverwacht, ook voor de makers. De documentaire toont het leven van Caroline Pauwels achter de schermen. En hoe ze de persoon werd, die ze was. Maar naarmate haar ziekte bepalender werd in haar leven, kreeg ook die impact een plaats in de documentaire.

De vier seizoenen van Caroline Pauwels geeft een inkijk in dat rijke en volle leven tijdens een bewogen jaar waarin ze wegens haar ziekte ontslag moest nemen als rector van de VUB, maar waarin ze ook nog gastcurator was van Theater aan Zee. We volgen haar op willekeurige maar ook op uitgelezen momenten doorheen de zomer, herfst, winter en lente van het jaar 2021-2022.

We maken kennis met haar kijk op de wereld en zien hoe die evolueert doorheen de seizoenen. Hoe komen de verschillende sferen en stemmingen binnen in haar leven? En hoe gaat ze om met de dagelijkse realiteit waarmee ze geconfronteerd wordt? ​

De vier seizoenen van Caroline Pauwels is een intiem portret van een ongemeen boeiende en inspirerende persoonlijkheid.

Maandag 26 september om 21.20 uur op Canvas en VRT MAX

Zomer 2021

Leer om van alles wat dagelijks is, telkens weer iets bijzonders te maken. Neem tijd voor de dagelijkse dingen. Geef ze aandacht.”

​‘Ode aan de Verwondering’ – Caroline Pauwels
Caroline op TAZ

Het is geen rustige zomer. Het seizoen komt traag op gang, zowel het goede weer als de rust die er normaal bij hoort.

Als rector is Caroline Pauwels erg bekommerd om de omstandigheden van de hongerstakers die op dat moment onderdak en zorg krijgen in de gebouwen van de VUB. Wat is de taak van een universiteit bij dit soort problemen? En hoe kan de wetenschap helpen om een oplossing te vinden?

Zon, licht en een grote bloemenzee vindt ze die zomer in haar geliefde tweede thuisstad Oostende. ​ Ze is dan al twee jaar ziek maar met tomeloze energie neemt ze haar rol op als gastcurator van het festival Theater aan Zee, dat door de coronapandemie verschoven is van 2020 naar 2021. Het festival wordt één grote ‘Ode aan de verwondering’ naar de gelijknamige titel van haar boek waarin de verwondering als die van een kind centraal staat.

Herfst 2021

Voor universiteiten start de herfst met de academische opening van het jaar. Aan de Vrije Universiteit van Brussel is dat niet anders. Als rector fietst Caroline Pauwels met het VUB-team door de stad naar de Gare Maritiem waar de opening zal plaatsvinden en waar ze in haar speech haar speerpunten en visie voor de VUB en de samenleving uiteenzet: meer diversiteit, meer inclusie, meer gelijkheid, vrijheid van spreken.

Hoe is Caroline geworden wie ze is? Bij haar thuis in Watermaal-Bosvoorde brengt Caroline Pauwels ons terug naar haar kindertijd waarin ze misschien meer met jongens speelde dan met meisjes, waarin meertaligheid normaal was en een drietalig land aanzien werd als een rijkdom.

De kanker waar Caroline Pauwels ondertussen al meer dan twee jaar tegen vecht, eist in het najaar ​ meer en meer de aandacht op. Maar schijnbaar onvermoeibaar zet ze haar werk voort, ook in het ziekenhuis. ​ Naarmate de winter nadert, brengt de herfst ook troost voor Caroline Pauwels. Ze praat over het belang van troostplekken. ‘Er is zoveel verdriet in de wereld, het is belangrijk dat daar een plek aan gegeven wordt’.

Winter 2022

De tijd is eindig, dat is een goede gedachte. Het eeuwige leven is op den duur zo saai.”

​Caroline Pauwels
Caroline met muts

In januari neemt Caroline Pauwels ons mee naar haar eigen troostplek: het Memorial 22/03 van Kristin Verellen in het Zoniënwoud: 32 berken symboliseren er de 32 slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. De berken staan opgesteld in een cirkel. Het is voor Caroline Pauwels de perfecte vorm: het begin en het einde dat telkens in elkaar over gaat. ​

De ziekte belet Caroline Pauwels te doen wat ze anders vol overgave zou willen doen. Eind februari in overleg met artsen en familie beslist ze haar taak als rector neer te leggen. Het druist in tegen haar grote wens om samen met haar team haar visie op de VUB verder uit te werken: de VUB meer in de wereld te zetten, na Brussel en Vlaanderen ook in Europa.

Lente 2022

Rust en veel tijd thuis geven Caroline Pauwels nieuwe kracht. De lente breekt aan: al is ze een kind van de zomer, de lente met alles in bloei is haar favoriete seizoen.

Aan de lenteschoonmaak doet Caroline Pauwels niet. ​ Als je van het leven houdt, dan koester je veel en kan je niet veel weggooien. Caroline verzamelt artikels die ze sorteert in mappen en staat stil bij mooie herinneringen. ​

De behandelingen tegen kanker gaan onverminderd voort, maar voor het eerst sinds lang komt ze opnieuw buiten. Ze trakteert de VUB-studenten, die ze gul omarmt. Ze zet zich nog steeds in voor het Caroline Noodfonds voor studenten die het moeilijk hebben. Iedereen aan het studeren krijgen, is een van haar missies.

Begin mei opent ze Difference Day in Bozar, een initiatief dat ze zeven jaar geleden in het leven riep met focus op persvrijheid. In juni opent ze de tentoonstelling ‘Summertime and the living is easy’ met werk van acht vrouwelijke kunstenaars.

Op 6 augustus verneemt de wereld het droevige nieuws dat Caroline Pauwels is overleden.

 

Meer over Educatie

EDUbox Burgerschap: Van kleine acties tot politiek engagement

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

VRT en Smartschool slaan handen in elkaar

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’