VRT NWS lanceert interactieve onlineles rond nepnieuws

12 november 2020 - VRT NWS stelt een interactieve les over nepnieuws beschikbaar voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Journaal-anker Hanne Decoutere geeft in deze onlineles bruikbare tips, op maat van jongeren, om nepnieuws te herkennen. Deze les is gebaseerd op de vernieuwde EDUbox Nepnieuws.

Over nepnieuws bracht VRT NWS in 2019 al een EDUbox uit, een educatief concept om jongeren te laten kennismaken met een belangrijk maatschappelijk thema. Dit kant-en-klaar lespakket is gemaakt om in groep te gebruiken in de klas. Door het toenemende belang van afstandsonderwijs, werd deze EDUbox nu vertaald naar een interactieve onlineles.

In deze les is Journaal-anker Hanne Decoutere uitzonderlijk de leerkracht van dienst. Samen met de leerlingen neemt zij fake news onder handen. Want wat is nepnieuws precies? En hoe kun je het herkennen? Hanne biedt de leerlingen 10 heldere regels die zij te allen tijde kunnen gebruiken om echt nieuws van nepnieuws te onderscheiden. Aan de hand van voorbeelden en verschillende oefeningen maakt zij nadien ware nepnieuwsdetectives van hen. Aansluitend geeft ze ook tips over wat ze moeten doen in het geval ze geconfronteerd worden met fake news.

De les kan individueel gevolgd worden, thuis of in de klas. Ze bestaat uit stukjes theorie, video’s, reportages en interactieve quizvragen. De leerling volgt zijn eigen tempo, beantwoordt vragen en zoekt dingen online op.

Benieuwd? Je kan de interactieve les volgen op deze pagina. Of krijg in de video hieronder een voorsmaakje.

(Lees verder onder de video.)

Video player inladen...

EDUbox Nepnieuws krijgt update

De interactieve les is het individuele leertraject van de EDUbox Nepnieuws. Naar aanleiding van deze lancering heeft deze EDUbox een update gekregen. De voorbeelden en oefeningen zijn geactualiseerd en ook de theorie in de uitbreidingshoofdstukken is onder handen genomen. Leerkrachten die dieper willen ingaan op het onderwerp, hebben nu aangepast materiaal om het te hebben over soorten nepnieuws en wat de invloed is van echokamers en algoritmes op de verspreiding van nepnieuws.

Bovendien stelt VRT NWS vanaf vandaag extra oefeningen beschikbaar, als een soort uitbreidingspakket bij de bestaande EDUbox. Het gaat onder meer om een oefening rond corona, waarbij de leerlingen echte nieuwsberichten van nepnieuws moet onderscheiden. Deze oefeningen kunnen gedownload worden op de webpagina van de EDUbox Nepnieuws.

Deze EDUbox en interactieve les zijn tot stand gekomen door een samenwerking van VRT NWS met Mediawijs, imec, Voetweg 66 en Arteveldehogeschool.

Wil je meer weten over EDUbox? Meer informatie over alle EDUboxen vind je hier. Je kan er ook terecht om ze te bestellen.

(Bron: vrtnws.be)

donderdag 12 november 2020
12 november 2020

Onderwijs

EDUbox Mobiliteit helpt jongeren kiezen voor duurzame ontknoping

5.000.000 beluisterde podcasts van Universiteit van Vlaanderen

‘Schrijfassistent Nederlands voor anderstaligen’ helpt (bijna) foutloos schrijven

#STEMhelden: jongens én meisjes kunnen de wereld verbeteren

Wat betekent VRT voor het onderwijs?

Educatieve stemtest gelanceerd

VRT NWS lanceert EDUbox Sociale media voor onderwijs

Bert Van Den Bogerd wint Vlaamse PhD Cup 2020