woensdag 12 februari 2020
12 februari 2020

VRT speelt belangrijke rol in diversiteit Vlaams muzieklandschap

13 februari 2020 — De VRT blijft een hele belangrijke rol spelen in de diversiteit van het Vlaamse muzieklandschap: ruim 23.100 nummers en 9.300 artiesten worden enkel op VRT Radio gespeeld in Vlaanderen.

Brihang en Zesde Metaal

De VRT Studiedienst maakte cijfers bekend over de diversiteit van het muziekaanbod op de Vlaamse radio. Hun onderzoek is gebaseerd op gegevens van ‘Radiomonitor’, een tool die volledige playlists opslaat van zowel VRT als niet-VRT netten (ma-zo; 24h). Klara wordt niet meegerekend, omdat het merk een unieke positie in het radiolandschap vertegenwoordigt. 

69% van alle nummers enkel op VRT

Binnen het radiolandschap zorgt de VRT voor heel wat diversiteit. De unieke impact van de VRT-radiozenders is groot, wat wil zeggen dat er veel nummers zijn die enkel op de VRT te horen zijn. Artiesten als Brihang, Axl Peleman, Intergalactic Lovers en Zwangere Guy waren in 2019 niet op andere zenders dan die van de VRT te horen. In totaal gold dat voor 23.161 verschillende nummers en 9.352 artiesten, goed voor respectievelijk 69% en 67% van alle nummers en artiesten die op de Vlaamse radio te horen zijn. 

Radio 1 meest diverse muziekzender van Vlaanderen

Sinds de eerste meting in 2015 is de diversiteit van muziek op Radio 1 nog nooit zo groot geweest. Ruim 9.000 nummers werden in 2019 alleen door de radiozender gedraaid. Qua artiesten zijn er ruim 2.800 artiesten die enkel bij Radio 1 aan bod komen. Studio Brussel speelt ook een steeds belangrijkere rol, vooral op vlak van artiesten. In 2019 waren er 2.484 verschillende artiesten te horen. 

Trixie Withley tijdens een Radio 1-sessie

Billie Eilish meest gedraaide artiest op VRT Radio

De Amerikaanse Billie Eilish was in 2019 de meest gedraaide artiest bij de VRT. Ze was maar liefst 2.277 keer te horen. Haar nummer 'Bad Guy' was bovendien het meest gedraaide nummer bij de openbare omroep en werd 1.208 keer gedraaid. Billie Eilish volgt Ed Sheeran op, die vorig jaar de meest gedraaide artiest bij de VRT was.

Studio Brussel-dj Eva De Roo interviewt Billie Eilish tijdens Pukkelpop 2019.

Hooverphonic meest populaire Vlaamse artiest op VRT Radio

Hooverphonic werd in 2019 1.704 keer gedraaid bij de VRT en komt daarmee maar net achter Billie Eilish en Coldplay. Ook Niels Destadsbader en Laura Tesoro staan in de top 10 van meest gedraaide artiesten op VRT Radio.

Hooverphonic
Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?

Dit zijn de tien finalisten van Zomerhit 2023