donderdag 30 december 2021
30 december 2021

2021… De top 10 der toppen

30 december 2021 - Zoals elk jaar werden
ook in 2021 de schoolvakanties en feestdagen opgeluisterd met top 100’ers en top 1000-den. Morgen sluiten Radio 2 en Studio Brussel het jaar af met de Radio 2 Top 2000 en De Tijdloze. 

Aftellen in de Radio2 Top 2000 met Niels De Stadsbader en Ann Reymen

Maar wie waren ook weer de winnaars
van die andere toppen?

'Wish You Were Here' van Pink Floyd is de nummer 1 in de Classics 1000.

Logo van de Classics 1000

Het nummer 'Wish You Were Here' van Pink Floyd is de nummer 1 in de Classics 1000. De luisteraars van Radio 1 kozen het nummer tijdens deze twaalfde editie van de lijst als dé ultieme classic. Het nummer stoot daarmee Led Zeppelins 'Stairway to Heaven' – honkvast voor maar liefst 11 jaar – van de troon. 'Heroes' van David Bowie en Pink Floyds 'Shine On You Crazy Diamond' vervolledigen de top drie

'Amsterdam' van Kris De Bruyne piekt op Radio 1

Kris De Bruyne en Kommil Foo

 'Amsterdam' van Kris De Bruyne werd door de luisteraars van Radio 1 verkozen tot het beste nummer in de Belpop 100 en in De Lage Landenlijst. 'Ruimtevaarder' van Kommil Foo bevestigde op de tweede plaats in de Belpop 100. Voormalige nummer 1, 'Ploegsteert' van Het Zesde Metaal, vervolledigde het podium op plaats 3. Toeval of niet, ook in De Lage Landenlijst - de lijst met meest favoriete Nederlandstalige nummers - kent eenzelfde verdeling in de podiumplaatsen.

Niels Destadsbader en Regi winnen Radio 2 Zomerhit

Philippe Geubels reikt trofee uit aan Niels en Regi © VRT - Jokko

Na hun individuele overwinningen de vorige jaren, mochten Niels Destadsbader & Regi deze zomer samen een nieuwe trofee op hun naam schrijven. Zij nemen de Zomerhit mee naar huis voor de hit 'De wereld draait voor jou'.

'Spiegel im Spiegel' van Arvo Pärt op 1 in Klara Top 100

Presentatoren Mark Janssens en Greet Samyn

'Spiegel im Spiegel' van Arvo Pärt eindigde op 1 in de Klara Top 100. Ook in de vorige editie stond dit Estse muziekstuk op 1. De nummer 2 is voor Johann Sebastian Bach met 'Erbarme dich' uit de Mattheuspassie. Op 3 staat het Benedictus uit 'The Armed Man: A Mass For Peace' van Karl Jenkins. Ook vrouwelijke componisten maken hun entree. 'Caritas abundat' van Hildegard von Bingen, 'Pianotrio' van Fanny Mendelssohn en 'Eternity and a Day' van Eleni Karaindrou kregen voor het eerst een plaats. Johann Sebastian Bach bleef de populairste componist, met veertien nummers in de Lijst.

Linkin Park op 1 in de Nillies500

De luisteraars van MNM kozen 'In The End' van Linkin Park tot hun favoriete song uit de Nillies (2000-2010). Het nummer van de band rond de in 2017 overleden Chester Bennington is populairder dan ooit. In de Nillies500 lijst hoor je op MNM enkel muziek van het eerste decennium van deze eeuw.

Videospeler inladen...

One Direction is dé favoriete band uit de Teens

One direction meest populaire band van de Teens

De MNM-luisteraars kozen ook hun favoriete band uit de Teens, de periode tussen 2010 en 2020. Na een week lang kiezen, kroonde One Direction zich als grote favoriet. De Britse boysband brak door in 2011 en zorgde met talloze hits en uitverkochte arena concerten voor een ongeziene hype tijdens de Teens. Op de tweede plaats volgt Avicii. De luisteraars stemden de Zweedse DJ met gemak in de top 5. Van de Vlaamse artiesten blijkt Niels Destadsbader de populairste. 

'One Dance' van Drake staat bovenaan de eerste MNM R&Beats Top100

Brahim presentator van MNM R&Beats Top100

'One Dance' van Drake staat bovenaan de eerste MNM R&Beats Top100, de lijst met de 100 beste R&B en Hip Hop hits volgens de luisteraars van MNM. Daarmee bevestigt Drake zijn status als de populairste rapper bij een jong publiek. 'Without You' van The Kid Laroi, de hit Australische rapper staat op 2. 'Crazy in Love' van Beyonce en Jay-Z vervolledigt het podium.

Kom wat dichterbij' van Regi, Jake Reese & OT op 1 in de Bravo België Top100

Jake Reese, Regi en OT © VRT - Sarah Daems

'Kom Wat Dichterbij' van Regi, Jake Reese en OT stond op de eerste plaats van de Bravo België Top100: de 100 grootste Belgische hits volgens de MNM-luisteraars naar aanleiding van de Week van de Belgische muziek. Ook het zilver en brons waren weggelegd voor twee Nederlandstalige nummers. Met op twee 'Verover mij' van Niels Destadsbader en op drie 'Nu wij niet meer praten' van Pommelien Thijs en Jaap Reesema

'Master of Puppets' van Metallica bovenaan De Zwaarste Lijst

De Zwaarste Lijst van Studio Brussel was met in totaal 666 nummers letterlijk zwaarder dan ooit. 'Master of Puppets' van Metallica bevestigde dan wel op 1, de top 10 in de lijst werd dit jaar zwaar door elkaar geschud. Een nieuwe generatie Belgische metalbands claimde de top 5 en nam de fakkel over van de oude bekenden. Zo dook de jonge Belgische band Brutus de top 3 binnen. 'Schism' van Tool seeg naar plaats 2. Ook de Kortrijkse band Amenra kwam de top 5 binnen. 

Presentator Thomas Michiels

De lijst kreeg ook een nieuwe presentator: Thomas Michiels, lid van de metalband PSYCHONAUT - vorig jaar nog de hoogste Belgische nieuwkomer.

Coldplay op 1 in de MNM 1000

Laura Govaerts en Laura Tesoro tijdens MNM1000

De dertiende editie van de MNM 1000, de lijst met de favoriete songs van de MNM-luisteraars, eindigde met een oude bekende op de eerste plaats. Na maar liefst tien jaar staat Coldplay opnieuw op nummer één met 'Viva La Vida'. De top drie wordt vervolledigd door 'Bohemian Rhapsody' van Queen en 'In the End' van Linkin Park.

Morgen kennen we nog twee toppers.

Niels Destadsbader en Siska Schoeters

Dit jaar lanceert Radio 2 een volledig nieuwe eindejaarslijst: de Radio 2 Top 2000. Dat zijn 24/7 de grootste hits aller tijden,  ofwel 2000 nummers op 7 dagen tijd, gelijk aan 156 uur radio, dag en nacht, door 14 presentatoren met live-optredens van bekende artiesten in de Radio 2-app die ook beschikbaar zijn op VRT NU. Op 31 december, net voor het nieuws van 18 uur, ontdek je wie dit jaar helemaal bovenaan eindigt. 

Presentatoren De Tijdloze

Op Studio Brussel valt het verdict in De Tijdloze 100, Net voor het nieuws van 20 uur ontdekken we of 'Black' van Pearl Jam voor het zevende jaar op rij helemaal bovenaan de lijst pronkt. De Tijdloze is dit jaar ook een beetje televisie. Bij Canvas is De Tijdloze een talkshow vanuit De Hoorn in Leuven. Drie dagen na elkaar gaat Michèle Cuvelier samen met Bent Van LooyLara Chedraoui en Lennert Coorevits op zoek naar straffe verhalen, onverwachte verbanden en verrassende details die schuilgaan achter tijdloze songs.

Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?

Dit zijn de tien finalisten van Zomerhit 2023