vrijdag 29 april 2022
29 april 2022

MIA-nieuws: vooruitblik naar de show

29 april 2022 - ​ Op 30 april is het zover: na twee jaar vinden de Music Industry Awards (MIA's) opnieuw plaats. Het wordt een bijzondere dubbeleditie waarin artiesten uit zowel 2020 als uit 2021 wordt geëerd.

Winnaars vorige editie

Presentatrice Danira Boukhriss Terkessidis leidt alles in goede banen. De liveshow van de MIA's vindt plaats in Paleis 12 en is live te zien op Eén.

Wie valt er in de prijzen? Dat ontdekken we morgen. Maar vandaag lichten we al een tipje van de sluier op over de show:

Optredens om u tegen te zeggen

Het wordt een heerlijke liveshow vol optredens van uiteenlopende artiesten van eigen bodem. Niemand minder dan Angèle, Bazart, Camille, Bart Peeters, Meskerem Mees, Sylvie Kreusch, Metejoor, Soulsister en Regi treden op - en sommige van hen brengen enkele verrassingsgasten mee het podium op...

De uitreikers

Naast de artiesten is er nog heel wat bekend volk te spotten op de MIA's, zoals de uitreikers. Onze Songfestival-trots Sandra Kim én onze Songfestival-kandidaat Jérémie Makiese komen samen een MIA uitreiken.

Ook onder andere Ella Leyers, Average Rob, Jennifer Heylen, Siska Schoeters, Aster Nzeyimana, Tom Barman, en Stephanie en Junior Planckaert reiken een MIA uit morgenavond.

Bart Cannaerts mag iemand blij maken met de MIA voor 'Hit van het jaar 2020', terwijl niemand minder dan prinses Delphine de MIA voor 'Hit van het jaar 2021' zal uitreiken. En premier Alexander De Croo zal de Lifetime Achievement Award overhandigen aan Soulsister.

Sectorawards

De voorbije weken werden de Sectorawards al uitgereikt. Hiervoor sloegen VI.BE en de VRT de handen in elkaar met Proximus. De winnaars in de sectorcategorieën werden de afgelopen weken verrast met een MIA. Elke overhandiging werd ingeblikt op video. Een overzicht van de video’s kan je bekijken op de kanalen van de MIA's, VI.BE en Pickx.

Dit zijn de winnaars van een MIA in de categorieën ‘Artwork’, ‘Auteur/componist’, ‘Live act’, ‘Muzikant’, ‘Producer’, ‘Videoclip’ en de 'Sector Lifetime Achievement Award':

Sector Lifetime Achievement Award - Jean Kluger

Jean Kluger (°1937) speelde achter de schermen van de muziekwereld als componist, uitgever en producer een onmisbare rol in de voorbije decennia, zowel in België als daarbuiten. Hij ontving de award uit handen van Bart Peeters.

MIA Artwork - Sylvie Kreusch - Montbray

Niet alleen de plaat zelf, ook het artwork van ‘Montbray’, het debuutalbum van Sylvie Kreusch, is een absoluut pareltje. Samen met Walter Van Beirendonck, een grote fan van Sylvie, werd ze met de MIA verrast op een optreden in het ModeMuseum. De hoes van ‘Montbray’ werd ontworpen door haar beste vriend, kunstenaar Stef Van Looveren.

MIA Videoclip - Charlotte Adigéry & Bolis Popul - Bear with me (and I'll stand bare before you) 

Geen clip die zo goed de gevolgen van een lockdown wist weer te geven als de clip die Alice Kunise regisseerde voor het nummer ‘Bear with me (and I’ll stand bare before you)’ van Charlotte Adigéry & Bolis Pupul. Goede vriendin Elodie Ouedraogo mocht hen dan ook de Sectoraward voor ‘Beste videoclip’ overhandigen.

MIA Producer - Jasper Maekelberg

Met het album ‘Night Funeral’ dat hij uitbracht met zijn eigen band Faces On TV wist Jasper Maekelberg in 2018 al heel wat potten te breken, maar ook als producer is hij een grote naam in België. Van Sylvie Kreusch over Jef Neve tot Gabriel Rios, maar ook Douglas Firs, Hypochristmutreefuzz, Soldier’s Heart, Mauro Pawlowski, Flying Horseman en Mintzkov.

MIA Muzikant - Mauro Pawlowski

Mauro Pawlowski is al bijna 30 jaar lang een van de meest getalenteerde muzikanten in de Belgische muziekscene, en brengt zijn kunnen tot uiting via talloze projecten.

MIA Auteur/Componist - Stefaan Fernande

‘Nobelprijs’ van Clouseau. ‘Porselein’ van Yasmine. ‘Vuurwerk’ van Camille. Al deze nummers hebben een ding gemeen: Stefaan Fernande. Een zeer logische keuze voor de Sectoraward voor beste auteur/componist dus. Jammer genoeg moesten we vorig jaar veel te vroeg afscheid nemen van Stefaan. Kris Wauters overhandigde de Award aan zijn moeder.

MIA Live Act - Balthazar

Al jaren staat Balthazar live garant voor knallende en pakkende optredens. De band bouwde zo in eigen land en internationaal een trouw publiek op.

Wie deze feestelijke dubbeleditie van de MIA’s wil bijwonen op zaterdag 30 april in Paleis 12 (Brussel), kan de laatste tickets kopen via mias.be of paleis12.com. De MIA’s zijn op zaterdagavond 30 april live te volgen op Eén.

De Music Industry Awards is een organisatie van VRT en VI.BE.

Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?