zondag 17 april 2022
17 april 2022

Er zit muziek in de VRT: dit is de VRT Bigband

17 april 2022 – Wist je dat de VRT een eigen bigband heeft? De VRT Bigband begeleidde verschillende artiesten in Radio 2 The Rat Pack, dat je op  VRT NU kan beluisteren. Onder andere Yannick Bovi, Jasper Erkens, Lady Linn, Robin Crauwels, Edwin Rutten en de Spaanse Andrea Motis deelden het podium met de band. Maar hoe is de VRT Bigband ontstaan? Wie zijn ze? En wat doen ze? 

De VRT Bigband natalie huyghe

De VRT Bigband werd in 2009 opgericht door VRT’er en bassist Marijn Daniëls. Hij merkte al snel op dat er heel wat muzikaal talent aanwezig was binnen de VRT-muren. Dat inspireerde hem om de opvolger van de toenmalige BRT Bigband uit de grond te stampen. 

In een nostalgische bui naar de gloriedagen van de legendarische BRT Bigband en het BRT Jazzorkest heb ik de VRT Bigband in het leven geroepen. Met al dat muzikaal talent in huis moesten we iets doen!”

Marijn Daniëls, oprichter & bassist
© Bob Storms Bob Storms

Door verschillende muzikale VRT-collega’s bij elkaar te brengen, is de VRT Bigband uitgegroeid tot een vaste waarde in de Vlaamse jazzscene. Onder leiding van dirigent Dree Peremans brengen ze nostalgische en opzwepende jazzklassiekers tot bij de Vlaming. En de sfeer zit altijd goed. Dat bevestigt pianist en ondervoorzitter Vincent Goris: “We hebben een aantal jaar geleden eens in de Roma in Antwerpen gespeeld. De sfeer was fantastisch! Met dank aan een bijzonder enthousiast publiek dat we ten volle voelden genieten van elk nummer.”

Topartiesten als Lady LinnBart Peeters, Bent Van Looy, Tutu PuoaneAndrea Motis en Will Tura werden al begeleid door de band. Ook Fay Claassen, Yannick Bovy en Marijn Devalck passeerden de revue.

Lady Linn © Bob Storms Bob Storms
© Bob Storms Bob Storms

Met 'The Rat Pack in Concert' van Radio 2 gingen we van onze eigen Marconi-studio over Flagey tot nu in de Koningin Elisabethzaal."

Erwin Maussen, gitarist en Risk, Compliance & Data Protection Officer bij VRT

Het palmares van de VRT Bigband is ook niet mis. Je kon de gepassioneerde jazzgroep al aan het werk zien op The Rat Pack – 100 Jaar Nat King ColeToots Tribute en Vlaanderen Feest, Brussel danst

Voor elk concert of project wordt er na de werkuren enthousiast gerepeteerd. Muziek brengt mensen samen, ook bij de VRT. Collega’s over de verschillende afdelingen heen, jong en oud, leren elkaar zo op een andere manier kennen. "Het is tof om via de muziek nieuwe collega's te leren kennen,” vertelt Erwin Maussen. Hij is Risk, Compliance & Data Protection Officer bij de VRT en gitarist in de VRT Bigband. “Je verlegt ook steeds je eigen grenzen in de muziek door met anderen samen te spelen.”

Word ook lid van de VRT Bigband

Doorheen de jaren is de VRT Bigband uitgegroeid tot een vaste kern van muzikanten bestaande uit VRT-collega’s én externen. Door de vele concerten en projecten zoekt de bigband regelmatig naar invallers. Interesse om ook te musiceren in de huisband van de VRT? Stuur gerust een mailtje naar bigband@vrt.be

Radio 2 The Rat Pack in Concert op VRT NU. 

Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?

Dit zijn de tien finalisten van Zomerhit 2023