Welke aandacht besteedt de VRT aan klassieke muziek?

27 oktober 2018 — De VRT wil met haar aanbod een breed publiek aanspreken. Daarom biedt de openbare omroep een ruime waaier aan muziek via haar verschillende netten en platformen. 

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Elk VRT-merk heeft een duidelijk muziekprofiel. Vandaag in de kijker: klassieke muziek bij de VRT.

© VRT Carlo Verfaille

Klassieke muziek op radio via Klara

Binnen de VRT-merkenportefeuille is Klara de radiozender bij uitstek waar de luisteraar met interesse in klassieke muziek terecht kan. Klara brengt rust en vervoering, maar is evenzeer uitdagend door het aanbieden van etnische wereldmuziek en zelfs experimentele elektronica. Klara wil zich op die manier zo ruim mogelijk definiëren en kiest volop voor een divers muziekaanbod. Dat loont: de waarderingscijfers van Klara gaan in stijgende lijn sinds 2014.

Klara biedt heel wat programma’s aan die focussen op het klassieke repertoire, zoals Maestro, Klassiek Leeft en Music Matters. Klara Live zendt bovendien elke weekdag een eigen opname van binnenlandse concerten of een selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod uit.

Chantal Pattyn, Netmanager van Klara

“Klassieke muziek is het enige genre met een eigen kanaal op de VRT. Hoewel Klara natuurlijk ook veel aandacht besteedt aan jazz, het Franse chanson en zelfs elektronica, is het ongelofelijk dat er aan een bepaald muziekgenre een heel radionet kan worden opgehangen. Klara wordt vaak als niche bekeken, maar ons publiek bewijst dat de interesse er is.”

Digitaal

Klara heeft uiteraard een  website, waar initiatieven rond klassieke muziek ook online meer aandacht genieten. 

Via sociale media wil Klara haar luisteraars niet alleen met audio, maar ook met foto’s en videomateriaal prikkelen. Vorig jaar (2018) werden de video’s op Facebook bijna 800.000 keer bekeken en beluisterd.

Op YouTube brengt Klara via het kanaal Iedereen Klassiek klassieke muziek en componisten op een toegankelijke manier tot bij luisteraars en kijkers. Op een informele, simpele manier gidst presentator Sander De Keere beginners en leken door allerhande onderwerpen in de wereld van de klassieke muziek.  

Video player inladen...

Net als de andere VRT-netten heeft Klara ook een eigen app. Het aantal downloads ervan steeg het voorbije jaar tot meer dan 60.000. Daarnaast creëert de innovatieve tool Klarafy een playlist met klassieke muziek die nauw aansluit bij de persoonlijke muzieksmaak van iedere luisteraar.

Voor mensen met een onstilbare honger naar klassieke muziek is er Klara Continuo, de digitale afgeleide van Klara die 24 op 24 uur volledige en ononderbroken uitvoeringen van klassieke muziek brengt. Ten slotte biedt Klara enkele podcasts aan die zich toespitsen op klassieke muziek, zoals Canal Grande of Een Italiaanse reis.

Evenementen

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Klara brengt muziek ook live tot bij haar luisteraars. Elk jaar organiseert Klara Klara in deSingel, een dag waarop live muziek weerklinkt in de zalen, studio’s en gangen van deSingel. Van barok tot hedendaags, van jazz tot wereldmuziek, er is klassieke muziek in al haar verschijningsvormen.

Ook het KlaraFestival is uitgegroeid tot een vaste waarde. In maart vinden in verschillende steden unieke voorstellingen en concerten plaats. Er is ook steeds de uitreiking van De Klara’s, muziekprijzen uitgereikt in twaalf verschillende categorieën waaronder die van Jonge Belofte van het Jaar, Solist van het Jaar of Ensemble van het Jaar.

Verder is er jaarlijks Iedereen Klassiek in Brugge, het feest van de klassieke muziek dat steeds een gevarieerd en bovendien volledig gratis programma aanbiedt.

Klassieke muziek op VRT-televisie

Klassieke muziek krijgt bij de VRT niet alleen een plaats op de radio, maar ook op televisie. Canvas neemt hierin het voortouw. De prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd vormt jaarlijks het hoogtepunt van klassieke muziek op de Vlaamse televisie. De televisiezender brengt rechtstreekse uitzendingen van de halve finales en de finaleweek. Zo’n 100.000 Vlamingen bekeken vorig jaar de finale-uitzending.

Gelijktijdig loopt DeZes, een initiatief waarin zes studenten met een passie voor klassieke muziek de Koningin Elisabethwedstrijd van dichtbij volgen en er verslag over uitbrengen op radio, televisie en sociale media. Er zijn op Canvas ook geregeld muziekdocumentaires en films over bekende en minder bekende componisten te zien.

Met Thomas speelt het hard verscheen er op Canvas een reeks die klassieke muziek bij een breed publiek wilde bekend maken. Pianist Thomas Vanderveken oefende een jaar lang op een stuk van Grieg. Het finaleconcert was op Facebook live te volgen en kon op heel wat belangstelling rekenen. Voortbouwend op de interesse voor Thomas speelt het hard, lanceerde Canvas de online wedstrijd Speel het hard, een zoektocht waarin amateurmuzikanten worden uitgedaagd om een jaar lang hun favoriete concerto in te studeren.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Muziek
vrijdag 04 oktober 2019
04 oktober 2019

Meer over Cultuur

Belgische Oscar-nominatie Une soeur op Canvas

De blikvangers van Klara in deSingel

De LangZullenWeLezen-eindejaarslijst

Stabat Mater van Pergolesi op 1 in de Klara Top 100

260 culturele partners beleven cultuur op de VRT tijdens Expeditie Cultuur

Cultuur op zondag bij Canvas

VRT op de Boekenbeurs

Iedereen Klassiek voor letterlijk iedereen