maandag 16 januari 2023
16 januari 2023

Gustaph gaat voor België naar het Eurovisiesongfestival

Gustaph zal België vertegenwoordigen op het 67ste Eurovisiesongfestival in Liverpool. Met de song ‘Because Of You’ wist hij de kijkers thuis en de jury het meest te overtuigen in de preselectie Eurosong 2023 live vanuit Paleis 12. 

Gustaph

Ik ben speechles! Ik ben ontzéttend blij, bedankt aan Vlaanderen!

Gustaph, dat is Stef Caers (42) uit Antwerpen. In de preselectie Eurosong 2023 koos hij voor ‘Because Of You’, een positieve strijdsong over aanvaarding van jezelf en zijn wie je bent. De ‘you’ staat voor je zelfgekozen familie, die je ondersteunt en versterkt in het leven. Dat kan je familie zijn, maar evengoed je beste vriend of je partner. Kortom: alle personen die je in het leven gemaakt hebben tot wie je bent.  

‘Because Of You’ is geschreven door Gustaph samen met Jaouad Alloul, ook een queer artiest. De producers zijn van het nummer zijn Gustaph en Willem Vanderstichele. 

Gustaph kreeg 121 punten van de vakjury en 157 van het stemmende publiek, in totaal 278 punten.

Wie is Gustaph?

Gustaph

Gustaph schreef zijn eerste nummer toen hij amper zeven jaar was. Op zijn negentiende scoorde hij een hit met zijn eerste single ‘Gonna Lose You’, een nummer dat hij zelf had geproduceerd en geschreven. Hij won er in 2000 de Zomerhit voor beste debuut mee. Ook internationaal is Gustaphs soulvolle stem gewild. Hij zong zes jaar voor de band Hercules & Love Affair, die in 2006 een wereldhit scoorden met ‘Blind’. 

Wat is zijn band met het Eurovisiesongfestival?

Gustaph heeft al ervaring op het grote Songfestival-podium. Als achtergrondzanger reisde hij al twee keer mee naar het Eurovisiesongfestival: in 2018 naar Lissabon met Sennek en in 2021 naar Rotterdam met Hooverphonic, waar hij ook de stemcoach van Geike Arnaert was.   

Eerbetoon voor Nicole Josy in de openingsmedley

Eerbetoon Nicole op Eurosong

De liveshow van Eurosong 2023 opende met een Songfestival-medley door alle kandidaten, waarbij ze ook een eerbetoon brachten aan Nicole Josy. De zeven kandidaten zongen samen ‘Baby baby’, het nummer waarmee Nicole & Hugo in 1973 naar het Eurovisiesongfestival trokken. Exact 50 jaar geleden dus. Na de medley trakteerde het publiek Hugo Sigal, die in de zaal zat, op een oorverdovend applaus als eerbetoon voor zijn vrouw.

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats in het Engelse Liverpool. Vorig jaar ging de overwinning naar de Oekraïense groep Kalush Orchestra, maar door de oorlog wijkt het Eurovisiesongfestival uit naar het Verenigd Koninkrijk. 

De twee halve finales staan geprogrammeerd op dinsdag 9 en donderdag 11 mei, de grote finale op zaterdag 13 mei. Op dinsdag 31 januari wordt het duidelijk in welke halve finale ons land zal optreden. 

Meer over Sport en ontspanning

Feestelijke tiende editie van het Gala van de Gouden K's

Ontdek de favoriete natuurparels van 'Onze natuur'-cameraman Pim Niesten

Gloednieuwe zoektocht naar geweldig danstalent: The greatest dancer van Vlaanderen

Goeiemorgen Morgen!: met Margaux van de regio en nieuwsstemmen Charlotte en Chaima

VRT en Sporza verwerven uitzendrechten voor Olympische Spelen 2026 - 2032

Gustaph gaat voor België naar het Eurovisiesongfestival

Nieuwe Radio2-ochtendshow heet ‘Goeiemorgen Morgen!’

2022... het jaar van VRT MAX