donderdag 10 maart 2022
10 maart 2022

RTBF stuurt Jérémie Makiese met 'Miss you' naar het Eurovisiesongfestival

10 maart 2022 - RTBF en Universal Music stellen met trots het lied voor waarmee Jérémie Makiese, winnaar van The Voice Belgique seizoen 9, België zal verdedigen op het 66ste  Eurovisiesongfestival.  Miss You zal het Eurovisiesongfestival verleiden met zijn mix van pop, klassiek, hiphop en soul.

Jérémie Makiese

Op 15 september kondigde de RTBF de selectie aan van Jérémie Makiese, een groot nieuw talent en de winnaar van het seizoen 2021 van The Voice, om de Belgische kleuren te gaan verdedigen op het Eurovisiesongfestival 2022. Zes maanden later maakt de RTBF de titel bekend van het nummer dat Jérémie  Makiese op het podium in Turijn zal vertolken. Het nummer Miss You verleidt door zijn eigenheid en zijn harmonieuze mix van stijlen die een rake weergave is van de hedendaagse Belgische muziekscène.

Jérémie zelf situeert zijn artistiek universum tussen soul, gospel en R&B, maar vindt alle muzikale stijlen fascinerend. “Ik hou gewoonweg van muziek, da’s alles… En ik wil mensen bij elkaar brengen!” Jérémie schreef zelf de tekst en de muziek van zijn lied voor Eurovisie. Uit zijn vocale improvisaties ontstonden de melodische lijn en de eerste woorden, maar de volledige tekst en muziek kwamen tot stand met de medewerking van drie professionele figuren uit de nieuwe Europees-Afrikaanse popmuziek.

Videospeler inladen...

Een moderne en universele titel die verschillende genres en mensen samenbrengt

Jérémie bestempelt Miss You als een popsong met enkele klassieke klanken en wat hiphopritme waarin hij ook iets van soul legt. “Deze mengeling bewijst dat je alle stijlen op een harmonische manier kunt samenbrengen en tot een eenheid vormen. Ook dat is Belgisch, en het beantwoordt totaal aan wat ik ben!"

Over Jérémie

Jérémie Makiese is geboren in Antwerpen in een gezin met nog drie broers en een zus en is daar opgegroeid tot hij zes jaar was. We vinden hem dan terug in Sint-Agatha Berchem, enkele jaren later in Dilbeek alvorens hij zich in Ukkel ging vestigen.  

Hij liep eerst school in zijn moedertaal, het Nederlands, en leerde Frans met zijn ouders en verder tijdens zijn studie. Thuis is ieder lid van de familie perfect tweetalig. 

Jérémie wordt sinds het begin van zijn adolescentie gedreven door twee passies: muziek en voetbal. Het liefst wil hij zowel zijn muzikale als sportieve carrière verder uitbouwen en daarvoor alle troeven aan zijn kant krijgen. Zijn vader heeft hem lange tijd verboden te voetballen omdat hij bang was dat hij op training een ernstige kwetsuur zou oplopen. Het duurde zo tot z’n dertiende voor hij er zich ernstig op toelegde door zich, zonder medeweten van zijn ouders, in te schrijven in een voetbalclub, met name BX Brussels, de club van Vincent Kompany

En het zingen dan? 

Hoewel Jérémie al vanaf zijn prilste kinderjaren in de kerk of op familiebijeenkomsten zong, gaf hij zich niet echt rekenschap van de impact van de muziek op zijn leven. Het leek hem allemaal heel gewoon omdat hij omringd was door muzikanten. Zijn vader zingt in een koor dat zowat overal in België optreedt en ook zijn moeder zingt met begeleiding van slaginstrumenten. Kortom, hij heeft muziek met de moedermelk gedronken. 

Hij werd zich pas bewust van zijn talent na een zangwedstrijd op zijn gemeentelijke basisschool Les Glycines in Sint-AgathaBerchem. Zijn vader had hem ervoor ingeschreven zonder goed te beseffen waar het om ging en Jérémie behaalde glansrijk de eerste prijs. Hij kreeg zo de smaak te pakken en schreef zich later in voor de uitzending The Voice Belgique.

 In de loop van dit avontuur ontwikkelde zich een hechte band met zijn coach BJ Scott: zij werd zijn mentor in het muzikale wereldje en hij vond bij haar altijd een schouder om zijn twijfels kwijt te kunnen. Gospel was en is een gemeenschappelijke noemer tussen deze twee artiesten. 

Jérémie was amper 20 toen hij in 2021 de 9de editie van The Voice Belgique won, onder meer dankzij zijn vertolking van het nummer “Jealous” van Labyrinth. Zijn prestatie liet een bijzonder sterke indruk na en ze werd het vaakst bekeken op de sociale media van de RTBF. 

Tot nu verloopt zijn voetbalcarrière nog parallel met zijn muzikale ambities. Hij kreeg een contract voor één jaar als doelman bij Excelsior Virton in 1B en hij probeert zo gestalte te geven aan zijn beide passies. 

Jérémie Makiese lijkt wel de perfecte kandidaat om België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2022 omdat hij een mooi voorbeeld is van de geschiedenis van dit land. Als jonge Belg van Congolese ouders spreekt hij de twee grootste landstalen en die fraaie culturele mix vormt de voedingsbodem voor de muzikale wereld van deze veelzijdige artiest.

Dit kan je misschien ook interesseren?

Naar aanleiding van de 65e editie van het  Eurovisiefestival - vorig jaar- dook Journalist André Vermeulen  in het rijke VRT-archief.  Hij  ging op zoek naar de meest markante preselecties en Belgische inzendingen uit 65 edities van het Eurovisiesongfestival. 

Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?

Dit zijn de tien finalisten van Zomerhit 2023