dinsdag 19 juli 2022
19 juli 2022

VRT viert de nationale feestdag

20 juli 2022 - Op 21 juli vieren we de nationale feestdag. Na de coronacrisis van de voorbije jaren kan het feest nu voor het eerst weer in normale omstandigheden plaatsvinden. VRT besteedt aandacht aan de feestelijkheden.

Koning Filip © VRT

VRT besteedt aandacht aan de feestelijkheden met de uitzending van de toespraak van Koning Filip, het klassieke Preludiumconcert vanuit Bozar, het Nationaal défilé en het grote feestconcert in het Jubelpark.

Toespraak van Koning Filip

De toespraak van Koning Filip voor de nationale feestdag wordt uitgezonden op Eén en Radio1 op woensdag 20 juli om 13.00 u. en donderdag 21 juli om 12.50 u. met VGT op Eén, en op Canvas op donderdag 21 juli om 13.50 u. (met VGT). 

Preludiumconcert

Klara en Canvas zenden het Preludiumconcert uit. Dat concert vindt traditiegetrouw plaats in Bozar op de vooravond van de nationale feestdag en in aanwezigheid van de koninklijke familie. Het Nationaal Orkest van België brengt werk van Frédéric Devreese, Erich Wolfgang Korngold en Claude Debussy. Stella Chen, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd viool in 2019, is solist in het vioolconcerto van Korngold. Nicole Van Opstal is gastvrouw in Bozar.

Klara zendt het concert rechtstreeks uit op woensdag om 20.00 u.

Op Canvas is het te bekijken op donderdag vanaf 14.00 u. 

Nationaal defilé

soldaat staat op een tank

Aansluitend op Canvas volgt donderdag om 15.00 u. de rechtstreekse uitzending van het Nationaal defilé. Koning Filip schouwt de troepen in de Wetstraat om daarna plaats te nemen op de tribune van het Paleizenplein, samen met de rest van de koninklijke familie en andere hoogwaardigheidsbekleders. Na het militaire defilé volgt het burgerlijke defilé met politie, brandweer, Rode Kruis en Civiele Bescherming. De Koninklijke Muziekkapel van De Gidsen zorgt voor de muzikale ondersteuning. Het commentaar is van Jens Franssen, Pieter Vanhessche (Defensie) en Ilse Van de keere (Politie Brussel).

Concert ‘België viert feest’

’s Avonds zendt Eén vanuit het Jubelpark rechtstreeks het concert ‘België viert feest’ uit, met optredens van onder meer Alice on the roof, Coely, Niels Destadsbader, Salvatore Adamo, Netsky, Laura Tesoro, Ruben Block, Jérémie Makiese, Noémie Wolfs, Yong Yello en Pommelien Thijs. 

Het concert wordt gepresenteerd door Kobe Ilsen (VRT),  An Lemmens (VTM), James Cooke (SBS), Joëlle Scoriels (RTBF) en Sandrine Corman (RTL). Van 21.00 tot 23.00 u.

Binti

De kleinste Belgen kunnen om 8.30 u. op Ketnet kijken naar Binti, een film van de Belgische cineaste Frederike Migom over een 12-jarig meisje dat ervan droomt om een bekende vlogger te worden zoals haar idool Tatyana.

Extra veel muziek van bij ons

En ook MNM viert de nationale feestdag, met de beste Belgische platen en een wedstrijd waarmee je zowaar een frietkot kan winnen. Kan het Belgischer?

Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?

Dit zijn de tien finalisten van Zomerhit 2023