woensdag 30 december 2020
30 december 2020

2020 het jaar van... De Top 10 Der Toppen

30 december 2020 -  Zoals elk jaar werden ook in 2020 de
schoolvakanties en feestdagen opgeluisterd met top 100’ers en top 1000-den. Morgen sluiten Radio 2 en Studio Brussel het jaar af met de 1000 Klassiekers en De Tijdloze. Maar wat waren ook weer de winnaars van die andere toppen?

'Kom wat dichterbij' van Regi feat. Jake Reese & OT wint Zomerhit 2020

Via weinig wetenschappelijke berekeningen en andere subjectieve wegingscoëfficiënten distilleerden wij de ultieme en meest eclectische Top Der Toppen van de VRT. Dit is de lijst anno 2020.

1. 'Spiegel im Spiegel' van Arvo Pärt

Klara mocht dit jaar 20 kaartjes uitblazen, dus onze klassieke zender krijgt daarom een ereplaats bovenaan deze top 10. De traditionele Klara Top 100 maakte uitzonderlijk plaats voor een feestweek waarin luisteraars hun favoriete stukken mochten aanvragen. 'Spiegel im Spiegel' van Arvo Pärt werd op die manier het meest aangevraagde nummer, boven 'Stabat Mater' van Pergolesi.

2. 'Kom wat dichterbij' van Regi feat. Jake Reese & OT

Regi Penxten mocht deze zomer niet alleen de Zomerhit 2020 van Radio 2 mee naar huis nemen. Het nummer 'Kom wat dichterbij' was ook de grote overwinnaar van eerste editie van de Bravo België Top 100, de lijst met de favoriete Belgische songs en artiesten van de MNM-luisteraars.

3. 'Stairway To Heaven' van Led Zeppelin

Al voor het elfde jaar op rij kozen de luisteraars van Radio 1 voor 'Stairway to Heaven' als absolute nummer één in de Classics 1000 lijst. 

4. 'Ruimtevaarder' van Kommil Foo

Voor het derde jaar op rij stemden de luisteraars van Radio 1 het nummer 'Ruimtevaarder' van Kommil Foo naar de top van De LageLandenLijst. In totaal stonden er maar liefst 62 nummers van Belgische hand in de top 100.

5. 'Universal Nation' van Push

Het was ook België boven in The Greatest Switch, de lijst van de 100 beste dance classics gekozen door de luisteraars van Studio Brussel. Voor het vijfde opeenvolgende jaar stond 'Universal Nation' van Push op nummer 1. In 2016 maakte onze nationale hammondkoning André Brasseur een fijne cover van de track.

6. 'Master of Puppets' van Metallica

Aan de andere kant van het muzikale spectrum stemden diezelfde luisteraars van Studio Brussel voor de Zwaarste Lijst, de top van 66 zwaarste gitaarplaten. Ook hier voor het vijfde jaar op rij eenzelfde nummer één: 'Master of Puppets' van Metallica. 

7. 'You're the first, the last, my everthing' van Barry White

De grootste familie moet de ontknoping van haar kroonjuweel - de 1000 Klassiekers – morgen nog uitzenden. Maar de luisteraars van Radio 2 mochten eerder dit jaar al wel hun favorieten van de jaren 60, 70, 80 en 90 kiezen. Barry White stond zo voor het eerst aan de Top 70 van de Jaren 70. Daarmee stootte hij 'Bohemian Rhapsody' van Queen van de troon. Benieuwd of dat een voorbode is voor oudejaarsavond.

8. 'The Winner Takes It All' van Abba

Ook een nieuwe nummer één in de Top 80 van de Jaren 80. Daar legde de Zweedse supergroep Abba beslag op de overwinning met het toepasselijke 'The Winner Takes It All'. Daarmee moest Bryan Adams het stellen met de tweede plaats.

9. 'Piano Concerto No. 4' van Beethoven door Eliane Rodrigues

De echte Koningin Elisabethwedstrijd mocht dan wel afgelast zijn, toch bood Klara haar luisteraars een week lang dat unieke Concours-gevoel. Met als kers op de taart een top 30 van de meest legendarische deelnames aller tijden. Eliane Rodrigues belandde op één met haar uitvoering van het vierde pianoconcerto van Beethoven.

10. 'Verover Mij' van Niels Destadsbader

De meest opgemerkte winnaar prijkte bovenaan de MNM 1000. De luisteraars kozen voor 'Verover Mij' van Niels Destadsbader. 

Op 31 december, net voor het nieuws van 18.00 uur, ontdek je wie dit jaar helemaal bovenaan de 1000 Klassiekers van Radio 2 eindigt. 

Op Studio Brussel valt diezelfde avond om iets voor 20 uur het verdict in De Tijdloze 100.

Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?