maandag 03 oktober 2022
03 oktober 2022

Schrijf je nu in voor De Nieuwe Lichting 2023

​​Studio Brussel​ gaat voor de elfde keer op zoek naar nieuw muziektalent!

De Nieuwe Lichting 2023

Wil je in de voetsporen treden van o.a. Brihang, Tamino, Portland, Sunday Rose, Equal Idiots, Sons, Sylvie Kreusch, The Haunted Youth, Ila, Bluai en Shaka Shams? Schrijf je dan nu in en win eeuwige roem en jouw nummer op de radio. De winnaars nemen ook een sessie op en ontmoeten inspirerende artiesten tijdens een uniek Rockstar Camp.

Hoe neem je deel?

Stuur je beste song in via VI.BE tot en met zondag 30 oktober. Daarna selecteert de muziekredactie van Studio Brussel samen met een professionele vakjury de negen finalisten. Die maken we in januari 2023 aan jou bekend tijdens de Week van de Belgische Muziek.

Wat valt er te winnen?

​Uiteindelijk zullen drie bands of muzikanten door de Studio Brussel-luisteraars worden gekroond tot ‘De Nieuwe Lichting 2023 van Studio Brussel’. Zij winnen airplay op Studio Brussel, ze gaan op een uniek Rockstar Camp waar ze een sessie opnemen en inspirerende artiesten ontmoeten, ze prijken op de cover van Knack Focus en krijgen professionele begeleiding door VI.BE. Als dat geen boost voor je carrière is!

© 2021 Illias Teirlinck All Rights Reserved

100 redenen om je in te schrijven

Ben je nog in de twijfel van nee? Hier zijn honderd redenen om toch maar mee te doen.

 1. Omdat je de blues hebt. Of de rock, de hiphop, de pop of de polka. Alles kan. 
 2. Omdat je een wereldnummer hebt geschreven. Iets als ‘Habibi’. Of ‘Salmon Pink’. Of ‘Bad Grades’. Of nog iets helemaal anders dat we óók niet uit ons hoofd zullen krijgen. 
 3. Omdat je vindt dat de hele wereld dat wereldnummer moet horen. Het pakkend, euforisch, droevig, vrolijk, woedend of dat allemaal tegelijk is.
 4. Omdat je benieuwd bent of de hele wereld jouw wereldnummer wil horen. Ja, je broertje is al fan. Nog zeven miljard mensen te gaan. 
 5. Omdat je alle jeugdhuizen van je geboortestreek wel hebt gezien. Voor jou mag het stilaan de Trix zijn. Of de AB. Of de Vooruit. Of de wei van Pukkelpop. 
 6. Omdat je wil weten hoe je naam zou staan op een deur van een loge. Of op zo’n pasje aan een lanyard.
 7. Omdat die overwinningsspeech al jaren klaar zit. In een geheime map op je bureaublad, geef maar toe.
 8. Omdat je tegen je vrienden altijd maar klaagt over de playlist van StuBru. Als winnaar van De Nieuwe Lichting zorg je mee voor de verandering, want dan draaien we je váák.
 9. Omdat De Nieuwe Lichting deuren opent. “Het is eigenlijk grappig”, zei ILA deze zomer in Knack Focus. “Je wint De Nieuwe Lichting en plots komen alle festivals die jij drie jaar geleden nog smeekte om een plekje zelf aankloppen.”
 10. Omdat je het slechte nieuws in de krant beu bent. Misschien moet je zelf het goede nieuws worden door De Nieuwe Lichting te winnen. 
 11. Omdat je een échte teen rebel bent. Always wanting something more? Dan mag een deelname aan De Nieuwe Lichting je niet afschrikken. 
 12. Omdat je het kan zonder muziekschool. Ilayda Cicek kreeg ‘buikpijn van de stress’ als ze naar de notenleer moest, maar won dit jaar wel twéé keer De Nieuwe Lichting, met ILA en Bluai. Als je wel muziekschool hebt gevolgd, ben je natuurlijk óók welkom. 
 13. Omdat je altijd al een podiumbeest bent geweest. Die rol van Sneeuwwitje in de schoolmusical was je op je lijf geschreven, dat zag iedereen. 
 14. Omdat je wil weten of de clichés over bekende muzikanten waar zijn. Wij zeggen niks.
 15. Omdat je je ouders trots wil maken. Eigenlijk is De Nieuwe Lichting ook een soort diploma-uitreiking. 
 16. Omdat je er helemaal niks van verwacht. Tessa Dixson won in 2019 zonder bezig te zijn met naar waar haar dat zou leiden. Haar even simpele als geniale redenering: “Waarom zou ik niet deelnemen?”
 17. Omdat je jong bent. Of al wat ouder, maakt helemaal niet uit. Té jong? Zeg dat niet te snel: Amber van Kids With Buns was 19 jaar toen ze won, Rian Snoeks haalde de finale op zijn zestiende. 
 18. Omdat je een deadline nodig hebt. Sunday Rose had haar winnende single ‘Worst I Ever Had’ twee jaar op de plank liggen voor ze hem afwerkte, omdat haar manager haar had ingeschreven.
 19. Omdat De Nieuwe Lichting al je jeugdzonden uitwist. Níemand weet nog dat Equal Idiots een nummer uitbracht dat ‘Mottig zat' heet. Allez, nu weet iedereen het wel weer.  
 20. Omdat je van onze concertzalen houdt. De winnaars van De Nieuwe Lichting worden een jaar lang begeleid door het clubcircuit. 
 21. Omdat je daarnaast nog wat advies kunt gebruiken. Naast de zalen staat ook VI.BE, het steunpunt voor popmuziek in Vlaanderen, je bij met raad en daad. 
 22. Omdat je maar niet snapt hoe Sabam werkt. Ook dát weten ze bij VI.BE.
 23. Omdat je niet zeker bent of je wel zoveel drank op je rider mag zetten. Ook dát weten ze bij VI.BE.
 24. Omdat je meer muzikanten wil leren kennen. Wie weet zit er tussen de andere finalisten wel iemand om mee samen te werken. Of een lief. 
 25. Omdat je bij ons meer leert dan van je proffen. Met dank aan onze strenge, maar rechtvaardige juryleden zoals Jeroen De Pessemier en Thibault Christiaensen.
 26. Omdat je de juffrouw van het zesde leerjaar wil bewijzen dat je het wel kan. Rekenen was nooit echt je ding, maar je hebt wel een nummer geschreven dat kan tellen. 
 27. Omdat je nog een goeie quote zoekt voor in je persbericht. Jeroen De Pessemier vergeleek The Haunted Youth met “die keer dat ik op tour in Australië wiet uit een appel rookte met de mannen van MGMT.”
 28. Omdat je nog twee goeie quotes zoekt voor in je persbericht. Voormalig jurylid Jan Paternoster noemde SONS ooit “de band waar hij zijn kinderen in wil zien spelen.” 
 29. Omdat je al veel te lang je mooiste kleren niet meer hebt aangedaan. Ga ze op tijd zoeken, want hoe ga je anders shinen op de cover van Knack Focus? Ook dat is een prijs, jazeker.
 30. Omdat je niet weet wat je moet doen met die gekleurde legging in je kleerkast. Kan óók heel stoer zijn, bewezen de rockers van Ramkot al.
 31. Omdat je vindt dat het tijd wordt voor je eerste grote interview. Bedenk maar al een diepzinnige wijsheid, iets over je invloeden en je favoriete onenightstand. 
 32. Omdat je wat decoratie mist in je woonkamer. Een trofee van De Nieuwe Lichting bijvoorbeeld. Of een MIA. 
 33. Omdat niemand je bandnaam juist uitspreekt. Geloof ons: als Fien, Michèle of Eva je heeft aangekondigd, weet iederéén hoe je je bandnaam uitspreekt. 
 34. Omdat niemand je bandnaam snapt. Gewoon vaak genoeg op de radio laten vallen en dat loopt wel los. In het begin was ook niemand mee met Equal idiots.
 35. Omdat je een trotse Belg bent. Want als winnaar van De Nieuwe Lichting word je een boegbeeld van de Belgische muziek.
 36. Omdat je stiekem een aflevering van ‘Belpop’ over jezelf wil. Waarin Jean Blaute, Jan Paternoster of een andere grote muzikant in 2042 dan kan vertellen dat hij je in De Nieuwe Lichting al goed vond. 
 37. Omdat je droomt van een plekje in De Tijdloze Countdown. Zoals Tamino, die vorig jaar binnenkwam met ‘Habibi’.
 38. Omdat je droomt van een plekje in de Hooray 100. Zoals Brihang, die al jaren vaste klant is in onze lijst met beste hiphopplaten ooit.
 39. Omdat je festivals te luid vindt. Portland of Tamino hebben al vaak genoeg bewezen dat je met het juiste lied een volle tent stil krijgt.
 40. Omdat je festivals nog te rustig vindt. Misschien ben jij dan de ideale persoon om Equal Idiots-gewijs de main stage van Pukkelpop wakker te rammen?
 41. Omdat je festivals te vuil vindt. Dat probleem is van de baan als je een backstagepas hebt.
 42. Omdat je festivals te duur vindt. Dat probleem is van de baan als je een backstagepas hebt.
 43. Omdat je indruk wil maken op je vrienden. Hoe vaak moeten we nog het woord ‘backstagepas’ gebruiken?
 44. Omdat je met je muziek iets voor anderen wil betekenen. Sinds hun zege hielp Kids With Buns heel wat jonge mensen met hun coming-out. Zinger kon na zijn triomf in 2015 dan weer Réveil uitbouwen, een initiatief dat elk jaar honderden concerten op kerkhoven organiseert rond Allerheiligen.
 45. Omdat je wel wat lichaamsbeweging kan gebruiken. Wij bieden een fitnessprogramma aan dat bestaat uit de honderd meter ijsberen van de spanning, het gat-in-de-luchtspringen en tot slot de hink-stap-crowdsurf. 
 46. Omdat je een foto van de VRT-toren op je stories wil zetten. Met als bijschrift #plannetje.
 47. Omdat je een foto van een coole concertzaal op je stories wil zetten. Met als bijschrift ‘SOLD OUT!!!!!!’. 
 48. Omdat je na drie jaar eindelijk iets nieuws op je LinkedIn wilt. ‘Winnaar van De Nieuwe Lichting’ klinkt beter dan ‘Jobstudent in IJssalon ‘t Fris Bolleke’.
 49. Omdat je dan die leuke TikTok-challenge kan doen. “Let me skip to the good part…”
 50. Omdat je profielfoto is verouderd. Zeg snel ‘cheese’ tegen onze mensen van de online voor een nieuwe! 
 51. Omdat je het leven als een videogame ziet. Dan is De Nieuwe Lichting, om het met de woorden van Shaka Shams te zeggen, “een bonus mission”. 
 52. Omdat je denkt dat je een reden hebt om je niet in te schrijven. Eentje misschien, maar geen 52. 
 53. Omdat je eens campagne wil voeren zonder in de politiek te gaan. Want de luisteraars beslissen mee de winnaars van De Nieuwe Lichting. Zoveel mogelijk stemmers voor jouw stem zoeken, dus. 
 54. Omdat je indruk wil maken op je favoriete voetbalploeg. ‘Sugar’ van Crooked Steps werd bij wijze van reclamestunt voor een volle Ghelamco Arena afgespeeld tijdens de wedstrijd tussen AA Gent en RC Genk.
 55. Omdat je wil gepromoot worden door Tom Barman. De zanger van dEUS supporterde twee jaar geleden voor ‘Dansu’ van Aili met een vrij hilarisch dansfilmpje.
 56. Omdat je wil gecoverd worden door Tom Barman. Joachim van The Haunted Youth wist niet wat hij hoorde toen dEUS vorig jaar een stukje van zijn ‘Teen Rebel’ in ‘Hotellounge’ smokkelde op Leuven Air. 
 57. Omdat je voor je het weet in het voorprogramma van Jack White speelt. Vraag maar aan Equal Idiots.
 58. Omdat je niet gelooft dat je ooit het voorprogramma van Jack White kan spelen. Nochtans kan ook SONS je bevestigen dat dat perfect mogelijk is
 59. Omdat je Jack White nooit tegenspreekt. De man zei ooit: “Deadlines make you creative, but opportunity, and telling yourself, 'Oh you've got all the time in the world', that kills creativity.” Dat is Engels voor: schrijf je in, tamzak. 
 60. Omdat je de essentie vangt van wat het is om jong, hongerig en hoopvol te zijn. Dat zei de Amerikaanse blog Consequence of Sound alvast over ‘Teen Rebel’ van The Haunted Youth. 
 61. Omdat je kan afrekenen in De Afrekening. Met een ex-lief bijvoorbeeld, zoals Sunday Rose dat voortreffelijk deed met haar winnende nummer ‘The Worst I Ever Had’.
 62. Omdat De Nieuwe Lichting niet alleen maar voor gitaarbands is. Kom maar op met je grime, amapiano, techhouse of synthpop.
 63. Omdat De Nieuwe Lichting zeker óók voor gitaarbands is. One-two-three-four banken vooruit en een kus van Thibault Christiaensen. 
 64. Omdat je vorig jaar te laat was om je in te schrijven. * stelt vijf alarmen in * 
 65. Omdat je al eens hebt meegedaan. Je bent geen opgever, toch? Jente Pironet haalde de selectie maar liefst vier keer met andere bands voor hij met Portland won. 
 66. Omdat je al zeven keer hebt meegedaan. Geen grap: Mooneye nam sinds 2013 elk jaar deel tot hij zich in 2019 eindelijk laureaat van De Nieuwe Lichting mocht noemen. 
 67. Omdat je het eigenlijk toch al hebt opgegeven. Niet doen, alsjeblieft.
 68. Omdat Pippi Langkous altijd gelijk heeft. “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”
 69. Omdat Nick Cave altijd gelijk heeft. Zoals Hij in zijn dagboek The Red Hand Files ooit schreef aan een vertwijfelde fan: “You are a songwriter. You have the entire world to save and very little time to do it. The song will find its way to you. If you don’t write it, someone else will. Is that what you want? If not, get to it.”
 70. Omdat Beyoncé altijd gelijk heeft. “Make them see you”, zei ze ooit in een online speech. En hoe kun je dat beter dan door De Nieuwe Lichting te winnen? 
 71. Omdat Will Tura altijd gelijk heeft. Hoop doet leven, dus waarom zou je niet durven hopen op De Nieuwe Lichting? 
 72. Omdat je aan mensen wil geven wat je favoriete artiesten jou hebben gegeven. Een lach, een traan, een jeugdherinnering die voor altijd blijft of de moshpit van je leven.
 73. Omdat het barre tijden zijn. Er loopt altijd wel ergens iemand rond die jouw liedje kan gebruiken.   
 74. Omdat je eindelijk de shows wil spelen waar je ’s nachts van droomt. Met publiek dat uit zichzelf begint mee te klappen en zo. 
 75. Omdat er altijd wel iemand is die denkt dat je het niet kan. En wiens ongelijk je stiekem wil bewijzen. 
 76. Omdat je anders je hele leven denkt: had ik maar. Ja, je had. 
 77. Omdat je iets te vertellen wil hebben tegen de bomma met Kerstmis. “Nee, ik heb nog geen lief. Maar heb je al eens gehoord van De Nieuwe Lichting?”
 78. Omdat je iets te vertellen wil hebben tegen de bomma met Pasen. “Nee, ik heb nog geen lief. Maar ik heb wél De Nieuwe Lichting gewonnen!”
 79. Omdat je nu al tegen de examens op ziet. De finale valt in januari. Ideale blokpauze, toch? 
 80. Omdat je indruk wil maken op je baas. “Kan ik een paar dagen verlof krijgen? Het is om De Nieuwe Lichting te winnen.” 
 81. Omdat je naar de radio luistert en denkt: dat kan ik ook. Sowieso kan je dat.
 82. Omdat je er dringend nog eens een paar dagen tussenuit moet. Wat dacht je van ons Rockstar Weekend in de Ardennen met de andere winnaars en een hele hoop inspirerende artiesten? 
 83. Omdat je fan bent van Stikstof, Rhea, Het Zesde Metaal of Woodie Smalls. Allemaal namen ze muziek op in de Daft Studios, waar het Rockstar Weekend plaatsvindt.
 84. Omdat je slaapkamer bij nader inzien toch niet de perfecte akoestiek heeft. Nogmaals, je gaat opnemen in de Daft Studios.
 85. Omdat ‘For Emma, Forever Ago’ van Bon Iver een wereldplaat is. Waar heeft Justin Vernon die geschreven? In de bossen. Waar liggen de Daft Studios? In de bossen.  
 86. Omdat je een bassist zoekt. Tamino vond er een na De Nieuwe Lichting, en niet de minste: tegenwoordig maakt Colin Greenwood van Radiohead deel uit van zijn band. 
 87. Omdat je wil bewijzen dat je zonder bassist kan. Equal Idiots deed het je voor.
 88. Omdat een duet met je held dan dichterbij komt. Portland stond al met Joost Zweegers op het podium, Equal idiots met Plastic Bertrand en Brihang met Het Zesde Metaal. 
 89. Omdat vroeg opstaan plots leuk wordt. Wie De Nieuwe Lichting wint, wordt plots eerste keus om overal in Vlaanderen grote festivalpodia te openen. Denk maar aan ILA op Rock Werchter dit jaar.
 90. Omdat zelfs nóg vroeger opstaan plots leuk wordt. Spoiler: Fien voorziet haar ochtendgasten van verse koffie en pistolets.
 91. Omdat radio zoveel meer is dan Spotify. Spotify geeft je streams, maar geen pistolets, laat staan dat Fien daar je nummer aankondigt.
 92. Omdat je nog geen vakantiebestemming hebt voor 2023. Voor enkele winnaars van De Nieuwe Lichting wenkte het buitenland. SONS doorkruiste Europa, Tamino is een fenomeen in heel Europa én Turkije.
 93. Omdat het niet in het Engels hoeft. Bij De Nieuwe Lichting kan je ook scoren in het Nederlands (Brihang) en zelfs in het Japans (Aili). Misschien word jij wel de eerste Franstalige winnaar? 
 94. Omdat je tot hier hebt gelezen. Als je eenennegentig redenen wil om deel te nemen aan De Nieuwe Lichting, is het hoog tijd dat je deelneemt aan De Nieuwe Lichting.
 95. Omdat dit de momenten zijn waarover je aan je kinderen vertelt. En dus niet over die ene keer dat je op tijd in je bed gekropen bent met je onafgewerkte songtekst onder je hoofdkussen.
 96. Omdat… It’s De Nieuwe Lichting! A lump full of knobs, it has the juice!
 97. Omdat je niet hoeft te winnen om er iets aan te hebben. Yong Yello, Ikraaan, Black Leather Jacket, Rhea en Milo Meskens haalden ooit de finale zonder te winnen. 
 98. Omdat je niet bij je winnende groep hoeft te blijven om er iets aan te hebben. Sylvie Kreusch won de eerste editie van De Nieuwe Lichting als zangeres van Soldier’s heart, Michiel Balcaen en Jasper Maekelberg wonnen in 2014 met Amongster voor ze de drummer en producer van Balthazar werden.
 99. Omdat jouw zege volgend jaar de 99ste reden kan zijn voor nieuw talent. It’s the ciiiircle of life! 
 100. Omdat je, met andere woorden, altijd iets aan De Nieuwe Lichting hebt. Studiotijd, airplay, feedback, een wijze levensles of een goed caféverhaal. Schrijf je dus in!

Lees hier het volledige ​wedstrijdreglement​.

Met dank aan Rockstar Energy Drink, VI.BE, Knack Focus en Sabam For Culture

Meer over Sport en ontspanning

Ook de komende jaren brengt VRT de Vlaamse wielerklassiekers in beeld

Missie medaille: volg onze Belgische atleten op weg naar een olympische medaille

Mis niets van de Belgische prestaties op de Olympische en Paralympische Spelen op VRT

Wie wint Zomerhit 2024?

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”