dinsdag 15 juni 2021
15 juni 2021

Chloë van de Klantendienst: ‘Laat Ben Crabbé de corona-persconferenties becommentariëren’

15 juni 2021 - COLUMN - 15 juni 2021 - Elke week behandelt de VRT-klantendienst een duizendtal vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

Ben Crabbé

De afgelopen 14 dagen werd er 2.178 keer contact opgenomen met onze dienst. Er bereikten ons klachten omdat Michaël Van Droogenbroeck nog altijd te horen is op Radio 1 “terwijl er duidelijk was vermeld dat hij geen programma meer zou presenteren”, omdat Maarten Boudry zich “aanstelt” in ‘De afspraak’, en omdat tijdens ‘Marathonradio’ de muziek op MNM te veel lijkt op die van Q-music. “Sedert dat gedoe met die kids met hun examens is de muziek zeer storend. Ik hoop dat het examen gedoe snel over is????” Ik heb het even gedubbelcheckt, maar ook deze examenperiode zal eind juni afgelopen zijn. Tot zo lang loopt ‘Marathonradio’. Klagers krijgen een standaardantwoord.

Onze dagelijkse reeks ‘Thuis’ last een zomerstop in, toch gingen de meeste vragen en opmerkingen over andere dingen. Enkele kijkers vroegen zich af of de makers effectief de hond Vondel hebben gedood. “Ik vind het ongehoord dat in een uitzending van welke aard ook, dieren gewoon worden gedood om wat spanning op te bouwen.” Ik heb dat voor de zekerheid nagevraagd en kan bevestigen dat de hond in kwestie nog steeds springlevend is. Het ging om een getrainde hond, Marea, die voor dood speelde. Ik maak alvast de complimenten over voor diens geslaagde acteerprestatie.

Een ‘Thuis’-fan is misnoegd over de duurtijd van het programma. Volgens de programmagids duurt een aflevering 25 minuten. “Er zijn uitzendingen van nog geen 20 minuten. Is dat dienstverlening of boerenbedrog?” Op de bewuste dag stond ‘Thuis’ geprogrammeerd van 20.29 tot 20.55 uur. Daarom wordt er inderdaad gesproken van 25 minuten, al wil dat uiteraard niet zeggen dat elke aflevering exact 25 minuten duurt. Verder ook opvallend veel vragen over kledij en attributen. Zo mocht ik uitzoeken waar Louis zijn feestelijke cocktailglazen heeft gevonden, van welke winkel de gordijnen van Tamara en Bob komen, en waar Femke haar kleedje-met-bloemenprint uit de aflevering van 8 juni heeft gekocht. Handig, want dat kleedje wil ik ook.

Opnieuw blijven Ben Crabbé en zijn ‘Blokken’ de gemoederen beroeren. Zo kregen we klachten omdat de presentator foutief zei dat Antoinette Spaak gehuwd was met Etienne Davignon, dat de legerdienst in België is afgeschaft, en dat de stad Delft deze naam kreeg omdat het precies op de helft ligt tussen Rotterdam en Den Haag. “DAT IS DIKKE ZEVER!!!” Wanneer Ben de Duitse taal gebruikt is dat “onhoffelijk, beledigend en kwetsend”. “Te pas en te onpas gebruikt hij het woord SCHNELER.” En iemand stelt vast dat de quizmaster geen kans laat liggen om vleesvervangers als “onsmakelijk” te bestempelen. “Zijn persoonlijke smaak interesseert me niet.”

Een klager vraagt zich af waarom mensen als Linda De Win, Michel Wuyts en Frank Raes verplicht met pensioen moeten, “en een Ben Crabbé gewoon mag blijven doorgaan”. Dat antwoord is natuurlijk simpel: Ben is nog maar 58 jaar. 

Staccato van niet vloeiende woorden

Verder vonden ook vele kijkers hun weg niet naar de uitgesteld aflevering van 4 juni. ‘Blokken’ moest toen wijken voor de live-uitzending van de persconferentie met de nieuwe coronamaatregelen. Het programma werd “voor de zoveelste keer” overgeheveld naar zaterdagavond, “maar dat werd nergens vermeld”. “Waarvoor dank VRT, nu hebben we dus niet gezien hoe Jeroen er werd uitgespeeld.” Het is elke keer opnieuw gokken wanneer het overleg van het Overlegcomité is afgerond, en wanneer men aan de persconferentie begint. Die niet uitzenden is geen optie, het is de opdracht van de VRT om te informeren. Ik heb al eens voorgesteld om Ben Crabbé de persconferentie te laten becommentariëren, dat is dan een vertrouwd gezicht voor de fans van ‘Blokken’. Maar goed, als hij dan vindt dat de zaak niet vooruitgaat - “SCHNELER!” - botst dat allicht opnieuw op gevoeligheden. Klagers krijgen een standaardantwoord.

De afgelopen maanden ontvingen we ook regelmatig klachten over ‘Buren’, telkens wanneer een uitzending van de reeks werd opgeschort ten voordele van sport. Eindelijk kan ik deze mensen goed nieuws brengen: ‘Buren’ zal nooit meer opgeschoven worden. Na 30 jaar op Eén verhuist de Australische soap naar de buren bij VTM 2. Intussen kregen we al tientallen boze berichten over de bewuste transfer. “Dus jullie stoppen met een reeks in het midden? Ik kijk al jaren naar ‘Buren’ en zou toch graag ook het vervolg weten.” Wel, of we echt in het midden zijn gestopt, zullen we pas over 30 jaar weten, als de reeks pas dan wordt stopgezet. Maar voor wie echt behoefte heeft aan closure, ben ik mijn pen gekropen voor dit alternatieve einde.

Aflevering 8242: Een onaangekondigde meteorietenregen valt neer op Ramsay Street. Alle huizen branden af, niemand weet te ontsnappen. Einde.

Een luisteraar van Klara heeft problemen met de titel ‘Klara staat op’, het programma dat op zaterdag- en zondagochtend wordt uitgezonden. “Dat is een staccato van niet vloeiende woorden en harde klinkers, waarbij mijn weekend gevoel telkens in de kiem wordt gesmoord”. Een oplossing is het programma omdopen tot ‘Cappuccino’, de perfecte upgrade van ‘Espresso’. “Het past daarbij perfect bij het weekend gevoel, de geur van versgebakken broodjes en bijgaande koffie met romige kraag, je voelt je op slag getransporteerd naar het warme zuiden.” Voor mij is het allemaal prima, zolang het maar niet ‘Biscotti Frappuccino Grande’ wordt. Dat kost echt véél meer dan het waard is. Suggestie wordt doorgespeeld aan Chantal.

Tot slot liet een kijker van ‘Dagelijkse kost’ weten dat ze nooit zure room had geproefd, op aanraden van Jeroen Meus dan toch een potje heeft gekocht, en heeft vastgesteld dat het wel degelijk zuur is. “Maar toch lekker.” Superlekker zelfs, volgens Jeroen.

 

Chloë van de Klantendienst

Dossier: klantendienst

Meer over klantendienst

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’

Chloë van de Klantendienst: ‘Als roepen en tieren slecht zou zijn voor je hart, dan had de farmaceutische industrie Kamp Waes gesponsord’

Chloë van de Klantendienst: ‘Maak eens grappen over andere ‘proventies’, Bart’

Chloë van de Klantendienst: ‘We willen het weer zien. Niet je hond, 4x4 of kleinkinderen’

Chloë van de Klantendienst: ‘Voorlopig hebben we geen andere klachten over dit vleselijk aspect ontvangen’