dinsdag 21 december 2021
21 december 2021

Chloë van de Klantendienst: 'Ben Crabbé draagt het vlammetje op kruishoogte en dat siert hem’

COLUMN - 21 december 2021 - Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen  en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

Ben Crabbé

De afgelopen 14 dagen werd er 1.899 keer contact opgenomen met onze dienst. We kregen veel vragen en berichten over De Warmste Week en het thema: kunnen zijn wie je bent.

 

  • Iemand wil weten of de slogan ook opgaat voor antivaxers. (“Ik denk dat de niet-gevaccineerde mensen de grootste ‘groep’ is die vandaag verstoten wordt en niet kunnen zijn wie ze zijn.”)
  • Iemand vraagt om haar naam zéker op de radio te vernoemen wanneer haar verzoeknummer wordt gedraaid. (“En ook de naam van de man voor wie ik het liedje heb aangevraagd, zodat hij de tekst kan laten doordringen.”)
  • Iemand wil weten wie het “knap gastje achter het mengpaneel” is. (“Geef hem gerust mijn telefoonnummer.”)
  • Iemand meldt een fout op de website, en maakt zelf een freudiaanse verspreking. (“Er ontbreekt een woord in de zin: Fijn dat je mee je schouders wilt tetten onder het thema ‘Kunnen zijn X je bent’.”
  • Iemand stoort zich aan een Engelstalig bord dat in beeld komt. (“Dat is onze Nederlandse taal onwaardig. Ik ben helemaal niet wereldvreemd.”)
  • Iemand wil solidair zijn, maar enkel als het ook iets oplevert. (“Vanaf welk bedrag kan je een donatie ingeven bij de belastingen?”)
  • Iemand moet eens goed onderaan kijken. (“Wat staat er eigenlijk op de girl power pin?”)
Pins

Opnieuw blijven Ben Crabbé en zijn Blokken de gemoederen beroeren. Zo melden kijkers dat de presentator “dikwijls zeer onduidelijk is”, dat hij zich “best onthoudt van Franstalige conversaties met kandidaten”, en dat zijn “voortdurende ophemeling van het voetbal ergerlijk is”. “Wel Ben, er zijn nu eenmaal mensen op deze aardbol die niet warmlopen voor voetbal. En ja, ze nemen daar geen pilletje voor!”

Daarnaast ontvingen we verschillende klachten omdat Ben geen vlammetje van De Warmste Week draagt, in tegenstelling tot zijn kandidaten.

  •  “Vindt de Heer Ben Crabbé het opsteek-embleem te duur?”
  •  “Heeft hij schrik om gaatjes in zijn jas te maken?”
  •  “Ik vind het wraakroepend dat iedereen een pin draagt voor De Warmste Week, ook de kandidaten, maar Ben Crabbé zelf niet. Als hij er tegen is, dan moet hij in die periode maar niet presenteren of een beetje zichzelf overwinnen.”

Nu kan ik deze mensen geruststellen: Ben draagt wel degelijk een vlammetje, alleen moet je daarvoor goed kijken. De pin zit immers niet vastgeprikt aan zijn borstzakje, maar wel onderaan zijn kostuum. Kwatongen kunnen dan zeggen: Ben stelt zich aan, Ben wil weer moeilijk doen. De pin is ook amper zichtbaar omdat de presentator vaak achter zijn desk staat, of omdat hij zelf niet de grootste is.

Maar misschien is Ben wel een trendzetter. Hij durft tenminste anders zijn. En wie ben ik dan om daar iets over te zeggen? Luidt het thema niet: kunnen zijn wie je bent? Ja, anderen dragen het symbool van De Warmste Week op hun warmste plek, dicht bij het hart. Ben draagt het vlammetje op kruishoogte. En dat siert hem.

Riadh Bahri op basketschoenen

Ook een kijker van Het journaal heeft het niet begrepen op de slogan van onze solidariteitsactie. “Sinds kort duiken er in prime time nieuwsankers met pullen op. Het begon met ene Riadh Bahri die op basketschoenen en met col roulé in de broek begon te presenteren. Maar nu begint ook de gêne bij Xavier Taveirne en Wim De Vilder te verdwijnen.” Volgens de kijker komt het dragen van een pull erg onprofessioneel en respectloos over. “Zeker als een Riadh Bahri zijn krullenbol nog eens tot in zijn gezicht hangt. Ik zou u daarom willen vragen een dresscode in te voeren voor mannelijke nieuwsankers die maar doen wat ze willen.”

Riadh Bahri

Mijn eerste bedenking toen ik dit las: en wat met de vrouwen? Heeft deze kijker de paardenstaart-blouse van Catherine Van Eylen gemist? En wat dan nog? Kunnen zijn wie je bent, dat geldt ook voor onze journaalankers. Meer zelfs: de VRT is van mening dat elk schermgezicht een eigen stijl mag hebben

Catherine Van Eylen

Tot slot nam iemand contact op met de verkeerde klantendienst. “Geachte, ik kijk naar Dancing With Stars. Er wordt gevraagd om zelf te stemmen, maar nooit getoond hoeveel stemmen iedereen kreeg. Dat vind ik niet terecht.” Als ons ‘Jouw VRT’-onderzoek me iets heeft geleerd, is het dat wij binnenkort weer méér gaan inzetten op ontspannende programma’s. Tot dan moet ik de klager doorverwijzen naar de concullega’s.

Chloë van de Klantendienst

Dossier: klantendienst

Meer over klantendienst

Chloë van de Klantendienst: ‘Beseffen jullie niet dat de Vlamingen dit beu zijn?’

Chloë van de Klantendienst: ‘Het is niet aan VRT om de sieraden van Björn Soenens te financieren’

Chloë van de Klantendienst: ‘Het gekrakeel kan maar bijdragen aan de Statler en Waldorf-status van José en Renaat’

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Gelukkig is dit niet het soort lek waarover parlementaire vragen worden gesteld’

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’