donderdag 02 mei 2019
02 mei 2019

Klara en Stad Antwerpen presenteren de 50ste editie van Jazz Middelheim

Jubileumeditie met onder meer Charles Lloyd, Nubya Garcia, Joe Lovano, Enrico Rava, Kenny Werner, WWWater, STUFF. en Ambrose Akinmusire

“Jazz Middelheim is altijd de sterkhouder van de Belgische jazz geweest. Door te investeren in jong talent, wil het dat ook de volgende vijftig jaar blijven.”
Bertrand Flamang, directeur Jazz Middelheim

Voor deze vijftigste editie pakt Jazz Middelheim deze zomer uit met verschillende levende legenden die er intussen kind aan huis zijn, onder wie Charles Lloyd, Joe Lovano, Kenny Werner en Enrico Rava. Die laatste komt trouwens zelf ook een verjaardag vieren: Rava wordt tachtig in augustus.

Slam poet Saul Williams en saxofonist David Murray bewijzen samen dat je niet groen achter je oren moet zijn om jazzgrenzen te verleggen. Al krijgen ze daarvoor tijdens het festival ook wel de nodige hulp van jonge wolven als Nubya Garcia, Benny Sings en Ambrose Akinmusire. Ambrose Akinmusire is dit jaar ook “artist in residence” van het festival.

Tot slot zijn er ook nog heel wat Belgische muzikanten te beluisteren op Jazz Middelheim, onder wie De Beren Gieren, WWWater en STUFF. STUFF is de band rond drummer Lander Gyselinck. Die zal daarnaast ook optreden met LABtrio en het gelegenheidsproject BeraadGeslagen & BondGenoten. Zaterdag 17 augustus werd trouwens volledig gecureerd door BeraadGeslagen, het verbond van Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger

Klara op Jazz Middelheim

Jazz zit in het DNA van Klara. Het is fantastisch om te zien hoe de jazzscène in ons land zo’n talenten de wereld instuurt. Klara volgt de evoluties op de voet op. Dus zijn we ook op alle fronten en met man, vrouw en macht aanwezig op het fijnste festival van de zomer: Jazz Middelheim!”
Chantal Pattyn, netmanager Klara.

Maak ook thuis en op vakantie kan je Jazz Middelheim meevolgen vanop de eerste rij. Klara zendt alle concerten van de Main Stage live uit. Daarnaast zijn er gesprekken met zowat alle artiesten door Bart Vanhoudt, Karel Van Keymeulen en Lies Steppe. Op Klara.be/jazzmiddelheim en de Facebookpagina van Klara kunnen de jazzliefhebbers ook terecht voor video’s, interviews en sneak peaks van de backstage en de Club Stage.

Meer jazz is er deze zomer op Klara met Lies Steppe. Op zondagavond nodigt ze gasten uit zoals Dré Pallemaerts, Rudy Trouvé, Peter Jacquemyn en Maaike Wuyts. Een aantal favoriete (jazz)platen zijn het vertrekpunt voor een gesprek in My Favorite Things. De meest legendarische jazzartiesten hoort u van maandag tot zaterdag in het programma All That Jazz.

Jazz Middelheim op radio Klara: donderdag 15 tot zaterdag 17 augustus van 16u tot middernacht. Zondag 18 augustus van 13u tot 22u.

My Favorite Things: elke zondag van 30 juni tot 1 september van 20u tot 23u.

All That Jazz: van maandag tot zaterdag van 22u tot 23u.

50 jaar geleden

Jazz Middelheim is een van de oudste jazzfestivals van België. Het festival werd op 17 mei 1969 opgericht als een omroepfestival van de VRT - toen nog de BRT - door onder meer wijlen Elias Gistelinck. Als eerste festivallocatie figureerde Park Middelheim, waaraan het festival zijn naam ontleende. In 1973 verhuisde het festival naar Park den Brandt aan de overkant, van waar het een uitstekende reputatie opbouwde in binnen- en buitenland.

Het hart van het festival klopt nog altijd overtuigd onregelmatig; van big band over acid naar avant-garde. Alleen de namen op de affiche zijn in de loop der jaren iets groter geworden. Zeker sinds 2007, toen zowel de stad Antwerpen als de vzw Jazz en Muziek, mee in het verhaal stapten. 

Praktisch

Jazz Middelheim, Park Den Brandt, Antwerpen, Do 15 augustus – zo 18 augustus 2019

Meer info: www.jazzmiddelheim.be

Dossier: Cultuur

Meer over Cultuur

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!

De nachtshift: hoe team eindregie jouw perfecte tv-avond in goede banen leidt

30 jaar zonder Kurt Cobain: Studio Brussel bouwt iconische decor MTV Unplugged na tot in de kleinste details