woensdag 08 september 2021
08 september 2021

Podcastreeks 'Groen gebladerte' richt opnieuw schijnwerpers op jong, literair talent

8 september 2021 - Deze herfst is het weer uitkijken naar een nieuwe reeks van ‘Groen Gebladerte’, de podcast waarin Tom De Cock de schijnwerpers richt op jonge debuterende schrijvers uit Vlaanderen en Nederland.

Wie zijn de schrijvers van morgen? ‘Groen Gebladerte’ laat ons opnieuw kennismaken met acht auteurs die hun eerste stappen zetten in het literaire veld. Tom De Cock zoekt hen thuis op en duikt in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat is een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken. 

Telkens op vrijdag wordt een nieuwe aflevering klaargezet, op LangZullenWeLezen, op radio1.be, via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform. Acht weken lang. Met ook elke vrijdag een bijbehorend portret in ‘Culture Club’ op Radio 1 tussen 18 en 20u.

Wie deelneemt aan de ‘Groen Gebladerte’-wedstrijd op LangZullenWeLezen, maakt wekelijks kans op het debuut van de voorgestelde auteur. Hans Depelchin bijt nu vrijdag de spits af. Beluister die aflevering alvast hier.

Tom De Cock

Nieuw literair talent

Acht debutanten, vier uit Vlaanderen en vier uit Nederland, werden geselecteerd in samenspraak met de culturele sector, het Overleg Literaire Organisatoren (OLO) en Vlaams-Nederlands huis deBuren.

 

De acht van 'Groen Gebladerte'

1. Hans Depelchin, 30, M, BE – vrijdag 10 september

Weekdier (2020, De Geus)

Een bevlogen, artistieke en knappe verschijning. Letterkundige, woordkunstenaar, geeft les. Schreef met ‘Weekdier’ als opgemerkt debuut een mozaïekvertelling over de bewoners van een straat, die allemaal met hun eigen keuzes en duivels kampen. Een stedelijke, moderne vertelling met een wirwar aan invloeden, interacties en prikkels – net zoals het bestaan vandaag is. Intrigerende aanpak.

Hans Depelchin

2. Sholeh Rezazadeh, 31, V, NL – vrijdag 17 september

De hemel is altijd paars (2021, Ambo Anthos)

Roman over liefde en verlangen, over migratie, over herinneringen en de vraag of je de ander ooit echt kunt kennen. Sholeh kwam in 2015 uit Iran naar Nederland, tekende twee jaar later een boekencontract en won in 2019 haar eerste poëzieprijs. Boeiend is hoe ze koos om in het Nederlands te schrijven, om met genoeg afstand over haar geboorteland te kunnen nadenken. Eén van die auteurs die een stevige snuif oosterse, zinnelijke magie toevoegt aan ons anders ietwat droge Nederlands. Alom bejubeld.

Sholeh Rezazadeh

3. Ibe Rossel, 21, V, BE – vrijdag 24 september

Shakespeare kent me beter dan mijn lief (2021, Borgerhoff & Lamberigts)

Ibe is een even knappe als eigenzinnige blogster en studente Engelse literatuur. Haar passies voor mode en literatuur spatten van haar Instagram-account. Haar debuut is een inspirerende mix van filologie, millennial-columns en autobiografie. Aan de hand van zes grote (en heel erg dode) auteurs als Austen en Salinger gidst Ibe ons door levenslessen, anekdotes en literaire wetenswaardigheden. Het eerste hoofdstuk heet: Lezen is Leven, waarin ze het Woord de liefde verklaart.

Ibe Rossel

4. Mattijs Deraedt, 28, M, BE – vrijdag 1 oktober

De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan (2020, Poëziecentrum)

Een opgemerkt poëziedebuut over de bijwijlen toxische rol van mannelijkheid in onze ziel en onze samenleving, over sterfelijkheid en vergankelijkheid. Over hoe we niet mogen opkroppen, niet mogen verengen. Mattijs is gediplomeerd auteur en communicatieverantwoordelijke voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid – minstens even intrigerend.

Mattijs Deraedt

5. Vincent Merjenberg, 37, M, NL – 8 oktober

De grijzen (2021, Atlas Contact)

Neerlandicus van opleiding en lange tijd werkzaam bij een uitgeverij. Schreef met ‘De grijzen’ één van de meest bejubelde debuutromans van het jaar. Werkelijk elke recensie is lovend en/of prikkelend. Een sterke roman over kwaad, waarheid, anonimiteit, verdwijnen. Met als decor een zelf verzonnen universum, dat aan elkaar hangt van de duistere geschiedenissen en steden zonder naam.

Vincent Merjenberg

6. Dries Muus, 36, M, NL – 15 oktober

De afwijking (2021, Ambo Anthos)

Filosoof en Socioloog. Schreef eerder voor o.a. De Correspondent. Boekenrecensent voor Het Parool, deed meer dan een decennium over dit boek, dat een hervertelling is van zijn eigen jeugdtrauma. Boeiende inkijk in de psychologie van een tiener die niet aan de verwachtingen voldoet – of is zelfs dat maar schijn? En uiteraard is er die eeuwige vraag: waar blijven die openlijke homoseksuele topvoetballers?

Dries Muus

7. Esohe Weyden, 21, V, BE – 22 oktober

Debuutbundel (nog te verschijnen, Vrijdag)

Studeert rechten in Antwerpen, waar ze ook Campusdichter is. De Vlaamse Amanda Gorman, en dan vooral wat haar stijl betreft . Ze brengt beeldende, zinderende slam poetry die bol staat van filosofische beelden en epische observaties, en altijd vergezeld door haar dansende handen. Kondigde begin mei aan dat ze aan een eerste dichtbundel werkt die in 2022 zal verschijnen bij Vrijdag.

Esohe Weyden

8. Lisa Weeda, 32, V, NL – 29 oktober

Aleksandra (oktober 2021, De Bezige Bij)

Hoeveel hybride multitransimmersivemedia-regisseurs ken jij? Lisa Weeda is een force of nature, die experimenteert met vertelvormen, van literatuur tot virtual reality. Begin oktober verschijnt haar debuutroman Aleksandra. Gebaseerd op het bijzondere verhaal van haar Oekraïense grootmoeder; een epische familievertelling, in een heel originele, eigen stijl. Er wordt reikhalzend naar uitgekeken.

De makers van 'Groen Gebladerte'

Ook bij het team achter de nieuwe podcastreeks ligt de klemtoon op jong talent. 

Tom De Cock (1983) verliet in 2020 radiozender MNM, waar hij twaalf jaar lang een dagelijks programma presenteerde, om zich toe te leggen op zijn andere passies: boeken, televisie en de opvoeding van zijn dochtertje. Voor LangZullenWeLezen maakte hij in 2019 al de podcastreeks ‘Gebladerte’die in 2020 een vervolg kreeg onder de naam ‘Groen Gebladerte’. In 2020 was Tom De Cock het gezicht van de Boekenmarathon op VRT NU en boek.be waarin hij meer dan 300 auteurs interviewde.

De jonge topfotograaf Chen Vandeput, die werd gekozen na een open oproep via Langzullenwelezen.be en Sabam for culture, maakte de portretten van de auteurs. De muziek in de podcastreeks werd gecomponeerd door Klara-stem Sander De Keere en voor het ontwerp van de illustratie werd een beroep gedaan op het grafisch talent van Gloria Khetchoumian.

Groen Gebladerte is een podcast van LangZullenWeLezen voor Radio 1, in samenwerking met Sabam For Culture.

November wordt Boekenmaand op VRT

Onze honger naar lezen, is vorig jaar tijdens de lockdowns enorm gestegen. Die opflakkering wil ook de VRT warm houden.  November is traditioneel een maand met veel boekennieuws. Daarom zet de VRT er dit jaar extra op in en doopt november om tot Boekenmaand met extra aandacht voor alles rond boeken en (voor)lezen op VRT NU, Eén, MNM, Ketnet, Radio 1, Radio 2 , Klara en LangZullenWeLezen.

Meer over Cultuur

Wie zijn de gasten in het nieuwe seizoen van Alleen Elvis blijft bestaan?

In oktober trekt Klara alle registers open

Hoe ondersteunt VRT jong talent?

Welke aandacht besteedt VRT aan klassieke muziek?

Waarom is VRT de grootste cultuursponsor van Vlaanderen?   

Een nacht in het museum: "De schoonste slapeloze nacht ooit"

Ontdek het KMSKA samen met VRT

Ketnet met de K van kunst