donderdag 04 april 2024
04 april 2024

30 jaar zonder Kurt Cobain: Studio Brussel bouwt iconische decor MTV Unplugged na tot in de kleinste details

Donderdag 4 april 2024 - Op 5 april is het precies 30 jaar geleden dat we afscheid namen van Kurt Cobain. De Nirvana-frontman is een van de grootste rocklegendes uit de muziekgeschiedenis. Vijf topartiesten brengen tijdens een exclusieve Studio Brussel Live Live sessie een unplugged eerbetoon aan het grunge-icoon. En dat doen ze in een exacte replica van de set van het iconische MTV Unplugged optreden van Nirvana, ook 30 jaar geleden. Tom Schiltz is de decorman achter de schermen. 

Minstens 1000 keer gepauzeerd

Tom Schiltz werkt een kleine 20 jaar als decorman bij VRT en is verantwoordelijk voor het decor en rekwisieten van de verschillende merken. Naast het decor van Nirvana’s MTV Unplugged werkte hij aan diverse andere projecten. Fictiereeksen zoals Loslopend wild, #LikeMe, Homo Universalis, de MIA’s en De Warmste Week.

“Toen ik de vraag kreeg om het decor van de iconische MTV Unplugged-sessie na te bouwen, was ik onmiddellijk enthousiast”, vertelt Tom. “De MTV Unplugged-sessie van Nirvana is zo tijdloos en katapulteert ons meteen naar de jaren 90. Ik was nog maar 14 jaar toen Kurt Cobain stierf, maar ik herinner me wel dat ik de MTV Unplugged-cd zeker drie keer heb moeten kopen omdat ik hem steeds stuk speelde.” Voor Tom en zijn team was het alvast een fantastische ervaring om een stukje muziekgeschiedenis terug tot leven te brengen door middel van decorbouw. Hoewel het decor enkele kleine verschillen heeft, zoals een kleiner formaat en LED-kaarsen in plaats van echte kaarsen, is het over algemeen een exacte replica van het orgineel. Het straalt pure nostalgie uit en brengt herinneringen terug aan een tijdperk dat voor velen heel bijzonder is. 

Hoewel het decor niet van nul ontworpen werd, kende het nabouwen toch wel uitdagingen. “Ik heb alle beelden afgespeeld en minstens 1.000 keer op pauze gedrukt om screenshots te nemen van elk detail. Met die foto’s ben ik aan de slag gegaan.” De grootste uitdaging was het tapijt. Blijkbaar verkopen ze niet overal met bloemen bezaaide MTV Unplugged-tapijten. Dus ging Tom zelf aan het knutselen. Het resultaat: een mooie replica, maar ook verf tot aan zijn knieën. 

Elk detail komt terug tot leven

Witte lelies, de rode cabaretgordijnen, zwarte kaarsen en een kristallen luster. Het zijn maar een aantal elementen die opnieuw aan bod moesten komen. Om ervoor te zorgen dat elk detail van het originele decor nauwkeuring nagebouwd werd, richtte Tom zich volledig op de screenshots. “Wat op de screenshots te zien was, moest ik echt hebben! Elk detail is belangrijk. Bovendien wilde ik ervoor zorgen dat het zo authentiek mogelijk was. Voor het bouwen van het decor heb ik speciale technieken toegepast om die authenticiteit te creëren”. 

Daarvoor deed Tom ook beroep op interne experten. In samenwerking met collega-decorbouwer Katia Meulemans, die gespecialiseerd is in planten en bloemen, deden ze enkele testrondes met de lelies. Die hebben namelijk enkele dagen nodig om open te bloeien en moesten tijdens de twee opnamedagen perfect open staan. Bovendien maken ze ook een heel groot stuk van het decor uit. “Tijdens de opbouw waren ze nog allemaal dicht. Spannend hoor”.

Bij het bekijken en het opnieuw en opnieuw pauzeren van de originele opname, spotte Tom nog een interessant detail: “Ik zag dat Kurt Cobain uit een blauwe plastic beker dronk tijdens de opnames. Daarom heb ik ervoor gezorgd dat onze artiesten tijdens de opnames uit dezelfde soort beker konden drinken.”

Tom en het team zijn ontzettend blij met het mooie resultaat. Ze hebben mooie herinneringen aan het project. “Er was echt veel herkenning. Iedereen was onmiddellijk mee en blij. We hebben zelden zoveel mensen op bezoek gehad in de studio. Velen hadden er over horen vertellen en wilden het met hun eigen ogen zien. Dat is een mooi compliment voor je werk’, concludeert Tom.

Studio Brussel Live Live: 30 jaar zonder Kurt Cobain: vanaf 4 april op VRT MAX 

Meer over Cultuur

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!