Hoe ondersteunt de VRT jong talent?

21 maart 2020 — De VRT is er voor iedereen in Vlaanderen.
Jongeren hebben een speciale plaats in het hart van de openbare omroep. Met al hun creativiteit en talent willen zij gehoord worden. Daarom zet de VRT in op initiatieven en programma’s waarbij jong talent de kans krijgt om zichzelf te ontplooien.

De nieuwe lichting

Vlaanderen zit barstensvol jong talent. Creatieve jongeren tonen wat ze in hun mars hebben en zoeken een forum om hun stem te laten horen. De VRT-merken willen hen de kans bieden om hun talenten te ontplooien. Daarom zetten de merken hun schouders onder tal van ondersteunende initiatieven, programma’s en talentenzoektochten.

De VRT focust daarbij niet uitsluitend op het zoeken naar nieuw talent. Ook jonge makers die al een tijdje bezig zijn, krijgen de kans om verder door te groeien in hun vakgebied. Beginnende artiesten en jonge makers een forum bieden en ondersteunen in hun verdere ontwikkeling is belangrijk om de creatieve kwaliteit in Vlaanderen hoog te houden. De inspanningen van de VRT zijn er dan ook op gericht om dat jonge talent een extra duwtje in de rug te geven, zodat die jongeren hun talenten ten volle tot zijn recht kunnen laten komen.

Die ondersteuning vanuit de VRT kan verschillende vormen aannemen: airplay op radio, begeleiding door VRT-experts, workshops door ervaringsdeskundigen, podiumkansen, muziektijd en materiaal aanbieden, het regisseren van of acteren in (fictie)reeksen, helpen bij het contact leggen met productiehuizen, festivals of platenmaatschappijen… Ook talent ontdekken via allerlei talentenzoektochten is een vorm van ondersteuning.

De Nieuwe Lichting (Studio Brussel)

Muziek is de grondstof van Studio Brussel. Wij gaan voortdurend op zoek naar jong talent en we engageren ons met De Nieuwe Lichting om beloftevolle artiesten van eigen bodem een podium te bieden.

Joris Jonckheer – muziekcoördinator Studio Brussel

De Nieuwe Lichting van Studio Brussel verwelkomt alle artiesten: van rockbands en rappers tot singer-songwriters en slaapkamerproducers. Een professionele muzikantenjury (met onder andere Jan Paternoster van Black Box Revelation) beoordeelt de kwaliteit van de ingezonden nummers. Uit een selectie van negen finalisten kiest het publiek drie winnaars. Zij krijgen airplay op Studio Brussel en professionele begeleiding op maat in Trix. Daarbij komt nog dat finalist zijn van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel in de muziekindustrie als een kwaliteitslabel wordt beschouwd.

De Nieuwe Lichting is ons duwtje in de rug van jonge, aanstormende bands in Vlaanderen. “Er is ontzettend veel opkomend muzikaal rock- en poptalent in Vlaanderen waar we als radiozender een belangrijke promotor voor zijn.

Jan Van Biesen – nethoofd Studio Brussel

De Nieuwe Lichting heeft al succesvolle artiesten voortgebracht zoals Tamino, Sons, Equal Idiots, Brihang, Portland, Faces on TV en Tessa Dixson. 

Tamino tijdens zijn deelname aan De Nieuwe Lichting

MNM Start To DJ

Sinds 2010 zoekt MNM elke zomer naar de strafste jonge dj van het moment tijdens MNM Start To DJ. Veelbelovende en beginnende dj’s sturen hun tracks en mixen door naar MNM, waarna MNM een selectie maakt. De beste dj’s worden een week lang begeleid door allerlei experts tijdens workshops en verschillende dj-sets. Op het einde van de week kiest een professionele jury een winnaar. Die winnaar wordt een jaar lang het uithangbord van MNM en krijgt tal van kansen om verder te groeien als dj. Zo mag de winnaar van MNM Start To DJ 2020 een unieke masterclass vol professionele tips en tricks volgen bij niemand minder dan Regi.

We organiseren die muziekwedstrijden met een enorm enthousiasme. We willen een katalysator voor de Vlaamse muziekindustrie zijn, omdat we dat een belangrijke rol voor een jongerenzender vinden.

Manu Lammens – muziekcoördinator MNM

MNM Rising Star

Vlaanderen barst van muzikaal talent en MNM wil die nog onbekende talentvolle jongeren de kans geven om zich verder te ontplooien. Sinds 2017 organiseert de jongerenzender MNM Rising Star, een zoektocht naar nieuw muzikaal zangtalent in Vlaanderen. MNM Rising Star breekt met tradities in die zin dat luisteraars zichzelf niet kunnen inschrijven, maar enkel mensen die zij de moeite waard vinden. De luisteraars bepalen ook wie uiteindelijk wint. Onder andere zangeres OT is haar carrière gestart na MNM Rising Star

Dat het publiek de winnaar kiest, is voor ons erg belangrijk. We betrekken ons publiek zoveel mogelijk in wat we doen. We krijgen heel veel positieve respons van luisteraars die het leuk vinden om een stem te hebben in de wedstrijd.

Manu Lammens – muziekcoördinator MNM

MNM UrbaNice Battle of Talents

UrbaNice Battle of Talents is de jaarlijkse wedstrijd van MNM die helemaal in het teken staat van urban muzikale jongeren. In een urban battle nemen de geselecteerde finalisten het tegen elkaar op, waarna een jury, bestaande uit gevestigde artiesten, zoals bijvoorbeeld The Color Grey, Chucki Beats, DJ Masai en DJ Lady S een winnaar kiest. MNM-dj’s Anushka Melkonian en Brahim stonden in voor de begeleiding van de kandidaten. 

De MNM UrbaNice Battle of Talents geeft nieuw talent de kans om ontdekt en gehoord te worden. Het brengt MNM ook dichter bij de luisteraars.

Anushka Melkonian – MNM-dj
Videospeler inladen...

DeZes (Canvas)

Canvas zoekt naar aanleiding van de Koningin Elisabethwedstrijd jaarlijks zes jonge studenten met passie voor klassiek die de wedstrijd vanop de eerste rij willen volgen. De jongeren vormen het jongerenpanel DeZes en krijgen de kans om mee verslag uit te brengen van de Koningin Elisabethwedstrijd. Ze nemen interviews af met de kandidaten en jury, maken filmpjes en laten onbevangen hun licht schijnen op het hele gebeuren. 

De Humorklas (Radio 2)

Elke twee jaar gaat Radio 2 in De Humorklas op zoek naar opkomend comedytalent. Met De Humorklas geeft Radio 2 onbekend humortalent de kans om zich te bewijzen. Cabaret, stand-up comedy, humoristische liedjes, muzikale humor, sketches… Alles kan en alles mag.

De Humorklas is gebaseerd op een leertraject waarin beginnende comedians tijdens een reeks workshops bijgestuurd worden door Han Coucke. Zo krijgen ze de kans om onder zijn begeleiding hun comedyset scherp te stellen. Tijdens de workshops komen ook verschillende gastdocenten, zoals Henk Rijckaert, Walter Baele en Jeroen Dewulf, langs om de beginnende comedians iets bij te leren. Tijdens de verschillende finalerondes krijgen de leerlingen de kans om hun talenten aan het publiek en een jury van bekende comedians en comedykenners te tonen.  Uit vorige edities kwamen al grote namen zoals Soe Nsuki, Kamal Kharmach en Jens Dendoncker. 

Ketnet Musical

Aan Ketnet Musical, een coproductie van Ketnet en Studio 100, gaat een hele zoektocht vooraf waarbij jongeren tussen tien en zestien jaar de kans krijgen om te laten zien wat ze in huis hebben. Iedereen kan zich inschrijven om deel te nemen, zolang ze maar over muzikaal aangelegd zijn en een gevoel voor ritme hebben. Ketnet Musical is ondertussen aan zijn zesde editie toe en maar liefst ruim 1.000 kinderen schreven zich in om deel te mogen nemen. De cast wordt uiteindelijk samengesteld door een professionele jury die de verschillende audities beoordeelt.

Het is heel fijn om te zien hoe Ketnet Musical zo’n effect kan hebben op het verdere leven van de jongeren. Ketnet probeert hen zoveel mogelijk ruimte te geven, zodat ze kunnen vallen en opstaan, zodat ze kunnen experimenteren en alle kansen kunnen nemen die ze krijgen.

Jolien Henckaers – producer Ketnet Musical

Ketnet Musical lokte over de jaren heen al meer dan 213.000 bezoekers naar zalen in heel Vlaanderen. Meer dan 1.200 kinderen waagden hun kans om een rol te bemachtigen in Ketnet Musical. In de vijf edities speelden 122 kinderen een rol naast bekende namen als Peter Van de Veire, Michiel De Meyer, Loes Van den Heuvel, Maureen Vanherberghen en Herman Verbruggen. De vijf edities van Ketnet Musical betekende de ook de start voor jongeren als Zita Wauters, Francisco Schuster, Junes Callaert en Aaron Blommaert. 

Ketnet Musical KNOCK-OUT

Ket & Doc

Ketnet brengt met Ket & Doc vijf Vlaamse kinderdocumentaires. De korte docu’s zijn gericht op kinderen tussen negen en twaalf jaar, en brengen waargebeurde verhalen door de ogen van kinderen. De documentaires zijn gemaakt door jonge filmmakers. Daarvoor lanceerden VAF, Ketnet en JEF een oproep. Zo wil Ketnet aan jonge makers de kans geven om hun talent verder te ontplooien en dat meteen ook te tonen aan het grote publiek. 

Ketnet wil met het project Ket & Doc, samen met het VAF en JEF, vijf jonge Vlaamse makers en vijf ervaren documentaireproducenten de mogelijkheid bieden zich te verdiepen in de wonderlijke wereld van kinderen en specifieke ervaring op te doen in het maken van jeugddocumentaires.

Telidja Klaï – ontwikkelingspsychologe bij Ketnet

Fictie op Eén, Canvas en Ketnet

Via de verschillende fictiereeksen op Eén, Ketnet en Canvas krijgen jonge filmmakers, regisseurs en acteurs de kans om te tonen wat ze in huis hebben.

  • Zo regisseerde drie jonge Vlaamse regisseurs de Ketnet-reeks Hoodie: Senne Dehandschutter, Olympia Allaert en Anthony Nti. Anthony Nti sleepte in februari 2020 nog de hoofdprijs in de wacht op het prestigieuze kortfilmfestival van Clermond-Ferrand met zijn kortfilm Da Yie
  • GR5 is een Eén-reeks waarin veel jonge beginnende acteurs een belangrijke rol spelen. Voor sommigen onder hen, zoals Laurian Callebaut, betekende GR5 het televisiedebuut.  

De opnames van GR5 waren onvergetelijk. Ik mocht zonder televisie-ervaring meteen een erg mooie rol spelen. Jan Matthys stelde me op mijn gemak en gaf me veel vertrouwen waardoor ik me erg veilig voelde als actrice. Het project was op zoveel manieren uniek, dat ik het heel mijn leven zal meedragen.

Laurian Callebaut – actrice
GR5
  • Canvas heeft een hart voor kortfilms en neemt geregeld kortfilms op in zijn programmatie. Doorgaans wordt dat genre gekozen door jonge afgestudeerde filmmakers die nog niet over de middelen beschikken om grote producties te doen. Door hen een platform voor hun werk te geven, is Canvas een belangrijke partner voor jonge filmmakers. Canvas trekt bijvoorbeeld onder andere jaarlijks naar het kortfilmfestival in Leuven om daar jonge makers te ontmoeten en talent te scouten.

OPENVRT

OpenVRT is een community voor jong, digitaal en creatief mediatalent uit Vlaanderen die ondersteund wordt door de VRT. Met de uitbouw hiervan wil de VRT in eerste instantie digitale mediamakers met elkaar verbinden en hen zo stimuleren en inspireren om hun creatieve ideeën te ontwikkelen. Tegelijk heeft OpenVRT tot doel om de VRT een jonger en toegankelijker imago te geven als potentiële werkgever en creatief huis voor studenten en jonge professionals.

Met VRT NXT heeft de openbare omroep al een project om jongeren de kans te geven van de verschillende mogelijkheden in de mediawereld te proeven. OpenVRT gaat nog een stap verder en richt zich op de professionalisering van laatstejaarsstudenten, starters en freelancers. Voor deze ‘young creatives’ is het immers nog altijd een grote stap om bij de VRT binnen te geraken, zo blijkt uit gebruikersgesprekken.

Het platform komt hieraan tegemoet door creatief talent in de kijker te zetten via een online database. Elke creatieveling kan daar een profiel aanmaken en zijn werk aan de wereld tonen. Door daarnaast laagdrempelige activiteiten te organiseren, reikt OpenVRT hen de hand. Jonge mensen weten vaak niet waar ze moeten zijn of wie ze moeten contacteren om hun frisse ideeën en talenten aan te bieden. De aanwezigheid van de digitale verantwoordelijken van de netten en mensen van VRT Jobs maakt deze stap al een pak kleiner.

Bovendien zijn alle VRT-netten steeds meer op zoek naar digitale creatievelingen, maar is er op dit moment niet altijd het talent om deze plaatsen op te vullen. Dankzij OpenVRT heeft de openbare omroep nu voelsprieten in de creatieve gemeenschap en kan ze beter inspelen op de vraag van de merken, of het nu voor een kort engagement of voor lange termijn is.

Dossier: Jongeren
maandag 10 augustus 2020
10 augustus 2020

Meer over Jongeren

Jongeren praten honderduit over hoe zij deze tijden beleven

“We kunnen spreken van een Toots Sessie-effect, lovende reacties stroomden binnen”

Waarom zet Ketnet sterk in op een lokaal aanbod?

60 jongeren uit MNM Community laten hun stem horen

Maak je graag shit voor TikTok of andere online kanalen? VRT zoekt jou!

Week tegen Pesten 2021 van start

MNM lanceert videoreeks over afscheid nemen: Nu is Ooit

Studenten maken hun eigen radioshow op de nationale radio