donderdag 03 februari 2022
03 februari 2022

Een Belgisch klassiek gezelschap op de BBC?

2 februari 2022 - Op donderdag 6 januari 2022 was het Belgische vocale ensemble Vox Luminis te horen bij de  Britse publieke omroep BBC. Hoe kwamen ze daar terecht? Dankzij een opname van VRT-radiomerk Klara. 

Radiotechnicus aan het werk GERT SWILLENS

Elk jaar delen Europese omroepen concertopnames met elkaar via de European Broadcasting Union (EBU) en met Klara is VRT hiervan een enthousiaste deelnemer. “We delen er onze opnames van Vlaamse en Belgische artiesten die veelal minder bekend werk brengen en dat wordt internationaal gewaardeerd”, weet Klara-medewerker Els T’Seyen die mee instaat voor deze uitwisseling.

Vox Luminis was overigens niet alleen bij de BBC maar ook bij de Nederlandse NPO en de Oostenrijkse ORF te horen. En wat gedacht van Orpheus van Telemann? T’Seyen: “Deze opera hebben we in concertvorm opgenomen in De Singel in Antwerpen, met het Belgische ensemble B’Rock en de Vlaamse dirigent René Jacobs die een internationale ster is in de wereld van de barokmuziek. Ook deze is uitgezonden of staat gepland bij de BBC en verschillende Duitse omroepen.”

Met onze opnames tonen we wat er leeft in het Vlaamse concertlandschap”

22 concertopnames, zoveel bood VRT er vorig jaar aan via de EBU. Een straf cijfer, zeker als je weet dat er door corona in 2021 en 2020 minder concerten en daardoor minder opnames mogelijk waren. “We maken deze opnames voor de programma’s Klara Live en soms ook Maestro, waarin we langere werken kunnen brengen”, zegt T’Seyen. “Hiervoor putten we veel uit eigen concertopnames. We maken met Klara die opnames om aan te tonen wat er zich afspeelt in ons concertlandschap.”

Die muziek delen, doet Klara dus niet alleen met haar luisteraars maar ook met andere omroepen. “Door met elkaar opnames te delen kunnen we voor onze programma’s putten uit een heel rijke database. Bij Klara proberen we ons te onderscheiden door concerten door Vlaamse of Belgische ensembles, of door iets minder bekend werk op te nemen en te delen. Voor de bekende kleppers zorgen de grote Duitse en Britse omroepen al. Op die manier dragen we echt bij tot het Europese aanbod en dat wordt zeker gewaardeerd, kijk maar naar de verschillende uitzendingen van onze opnames bij die vermaarde omroepen.”

Op vrijdag 11 februari neemt Klara bovendien een wereldpremière op van de Vlaamse componist Luc Van Hove, met het Antwerp Symphony Orchestra. Ook die opname belandt in het EBU-aanbod van VRT. 

Dossier: Samenwerkingen

Meer over Cultuur

Neem een kijkje achter de wolken van De droomfabriek

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Mustii met 'Before the party's over': ontdek de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival

Wereldradiodag: bedankt aan alle VRT-radiotoppers!

VRT valt in de prijzen op De Ensors 2024: raak voor onder andere '1985' en 'Godvergeten' 

Over bezwete knuffels en stagediven vanop het balkon: internationale bands in de Marconi- en de Tootsstudio

Down The Road, Boris en Fien Germijns zijn dé Kastaars! van 2023

Dit is hoe VRT CRW de MIA’s in goede banen leidt: “elke seconde is van belang”